Hva kan være symptomer på jernmangel?

Sliten ung kvinne sitter og halvsover foran pc'en sin. Tretthet er et av symptomene på jernmangel.
Noen grupper er ekstra utsatte for å utvikle jernmangel – sjekk om du er i faresonen og hva du kan gjøre når det gjelder deg.

Jernmangel er nok vanligere enn man tror, nettopp fordi tilstanden ofte er symptomfattig1. En av fem kvinner i fertil alder har jernmangel og 3 prosent har jernmangelanemi1. Også en av ti norske ettåringer har påvist jernmangelanemi, samt relativt stor forekomst blant gutter og jenter i tenåringsalderen1.

Hvorfor er det sånn, lurer man da kanskje på. Vanlige årsaker til at man utvikler jernmangel er1:

 1. Dårlig kosthold
 2. Hindret absorpsjon av jern i kroppen
 3. Fysiologisk tap i form av menstruasjon hos kvinner

 

Dette er symptomene på jernmangel

Hvis man går rundt og er trøtt og sliten kan man nesten oppleve at den tilstanden er normalen. Dersom du mistenker at det kan ha sammenheng med mangel på jern, er det en god idé å ta en blodprøve hos legen. Jernmangel og jernmangelanemi har nemlig god prognose for bedring hvor man behandles med tilskudd av jern1. Å gjenopprette balansen i kroppen kan dermed gi deg tilbake «ditt gamle jeg» og gi økt livskvalitet.

 

Hør mer i podcasten Friskere Viten: Hvorfor er jern så viktig for folk som trener?

 

Dette er symptomer på jernmangel:

 • Tretthet1
 • Svimmelhet1
 • Hodepine3
 • Nedsatt fysisk yteevne1
 • Hjertebank1
 • Kortpustethet ved anstrengelse2
 • Blek hudfarge2
 • Sår tunge2
 • Cravings etter stoffer som ikke er mat, som jord eller leire2
 • Tynne negler2
 • «Restless leg syndrom» – en uimotståelig trang til å riste på beina2

Jo høyere mangel, desto flere opplever symptomer3.

 

Jernrik smoothie
Mange forbinder jern med kjøtt og leverpostei, men havregryn er også en ypperlig kilde til jern1. Hvis du kombinerer gryn med en C-vitaminrik frukt, som denne jernrike smoothien med mango, øker opptaket av jern fra de plantebaserte kildene². Kalsium og fiberrik mat hemmer derimot opptaket av jern, og det samme gjør kaffe, te og vin. Ikke rart man kan utvikle mangel, hva?

 

Konsekvenser av jernmangel

Jern er et essensielt mineral som bidrar til normal kognitiv funksjon, immunforsvar og energiomsetning. Det spiller også en rolle i celledelingsprosessen og bidrar til dannelse av røde blodceller og proteinet hemoglobin. Det er nettopp hemoglobinet som sørger for transporten av oksygen til kroppens organer og vev, og det er derfor svært viktig med tilstrekkelig jern for at kroppen skal fungere1.

Voksne mennesker kan få redusert arbeidskapasitet1. Det har også konsekvenser for barn i vekst, hvor jernmangel kan påvirke motorisk og mental utvikling særlig hos små barn og ungdommer1. Selv jernmangel uten anemi kan påvirke kognisjon hos unge jenter og slapphet hos voksne kvinner1.

Ved påvist jernmangel kan Nycoplus Ferro-Retard 100 mg være behandlingen. Dette er et reseptfritt legemiddel tilgjengelig på apotek, og anbefales ved jernmangel og jernmangelanemi, samt som forebyggende til blant annet blodgivere. Produktet er gelatin- og glutenfritt.

 

 

Nycoplus Ferro-Retard (jern(II)sulfat)
Voksne og barn over 12 år: Ved jernmangel og jernmangelanemi. Forebyggende mot jernmangel, f.eks. hos blodgivere. 1 depottablett morgen og/eller kveld. Skal svelges hel med vann. Må ikke inntas i liggende stilling. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder:

 1. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/blod/tilstander-og-sykdommer/anemier/jernmangelanemi
 2. https://www.helsenorge.no/sykdom/blod-og-lymfe/jernmangelanemi/
 3. https://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/jernmangelanemi/?page=4

 

 

ID.nr: NO-NYPL-2300009

Foto: Shutterstock

Publisert februar 23, 2023

8 kommentarer

 1. Hei. Jeg er blodfattig har vært flodfattig i mange mange år. Og jeg bruker NYCO/PLUS. Jern 27 mg, mild mot magen. Uten animalske stoffer. 100 stk. Jeg tar 2 stk hverdag etter frokost. Har brukt dem ganske lenge,og er fornøyd med di. Men jeg vil gjerne høre din versjon hva du syntes om disse tablettene. Takk.

  1. Hei. Jeg tåler ikke Nycoplus Ferro-Retard.
   Men tåler godt NYCO/PLUS. Jern 27 mg, mild mot magen. Uten animalske stoffer. 100 stk.
   Så holder meg til det og tar 1 tablett hver dag. Ingen bivirkninger.

  1. Viktig poeng, siden for mye jern i blodet kan føre til leverbetennelse. Så det er viktig at ikke folk tar jerntilskudd uten at de trenger det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *