Folat og folsyre – er det noen forskjell?

Ung kvinne på mobilen
To ord som ligner og går om hverandre når man leser om vitaminer og næringsstoffer – hva skiller egentlig folat og folsyre?

lsen Blant andre betegnelser på folat og folsyre finner vi folinsyre og vitamin B9, og oppi det hele finnes det noe som heter folinat – er det rart vi blir forvirret?

Nei, det er det slett ikke. Derfor avklarer vi dette en gang for alle, slik at du for all fremtid kan møte på alle disse F-ordene uten å måtte lete etter svaret.

 

Først og fremst:

  • Folat forekommer i en rekke ulike former og kan betegnes både som folinsyre, folsyre, folinat og vitamin B9.
  • I medisinsk sammenheng kan folsyre og folat brukes om hverandre.
  • I medisinsk sammenheng kan folinsyre og folinat også brukes om hverandre.

 

Folat fås kjøpt på apotek

 

Det brukes altså flere begrep for å forklare vitaminets ulike funksjoner. For å forklare ytterligere kan du lese mer om forskjellene deres her:

 

Folat
Folat er et vannløselig B-vitamin som brukes i mer enn 40 ulike metabolske reaksjoner i kroppen. Dette er et vitamin som trengs blant annet ved celledeling.

 

Vitamin B9
Vitamin B9 en annen betegnelse for folat.

 

Folsyre
Folsyre er en syntetisk form for dette vitaminet til bruk som kosttilskudd, fordi det er mer stabilt og absorberes bedre enn folat i mat.

 

Folinsyre
Betegnelsen folinsyre brukes om en redusert form av folsyre med en ekstra funksjonell gruppe, en formylgruppe. Folinsyre og folinat kan i medisinske sammenhenger brukes om hverandre.

 

Vitamin B9 er viktig for kropper i vekst, visste du at det derfor også er viktig for deg som trener? Les mer om folat og trening.

 

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok

Foto: Shutterstock

NO/NYP/0919/0107

Publisert september 19, 2019

2 kommentarer

  1. Sliter med poly nevropati . Under føttene, og føler det begynner i hendene. Hjelper det da med folat? Eller kan en ikke rette opp dette.?

    Håper på et svar
    Mvh Kari

    1. Hei, og takk for henvendelsen, Kari. Vi har dessverre ikke lov til å gi medisinske råd, så dette anbefaler jeg at du diskuterer med legen din. Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *