Sol er ekstra etterlengtet for oss som lever med mørketid i Norge. For mange av oss er sol og dagslys mangelvare i hverdagen når det er mørkt både før og etter jobb. På vintertid føles det ekstra godt når solen treffer ansiktet, men ikke alle vet at vi på denne årstiden ikke får D-vitamin fra solen1.
Her er fire viktige ting du bør vite for å sikre nok D-vitamin året rundt:
1. Vi får ikke nok D-vitamin fra solen i Norge hele året1
For å få i deg nok D-vitamin gjennom solskinn om våren og sommeren er det nødvendig at ansikt, hender og armer eksponeres for sol midt på dagen i minst 5-10 minutter to til tre ganger i uken1. Husk solkrem!
Fra oktober til april må vi dekke behovet for D-vitamin gjennom kostholdet2. Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger nemlig av hvor sterk sollysets UVB-stråling er2.
UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA. Om vinteren får vi her oppe i nord, bare UVA-stråling. Det betyr at selv om du er ute i sola om vinteren, så klarer ikke kroppen produsere vitamin D av solstrålene, siden de ikke inneholder UVB.
2. Hvorfor halveringstiden for D-vitamin er viktig
Selv om man kan opparbeide seg et godt lager med D-vitamin i sommerhalvåret, er likevel ikke dette nok til at lagret varer gjennom hele vinterhalvåret. Det derfor er viktig med jevnlig påfyll av vitamin D året rundt, spesielt fra oktober til april.
Soleksponering kan tilføre kroppen betydelige mengder av vitamin D. En dag i solen kan produsere opptil 650 µg vitamin D.3 Selv om man kan opparbeide seg et godt lager i sommerhalvåret, er likevel ikke dette nok til at lagret varer gjennom hele vinterhalvåret. 25-hydroksyvitamin D (25(OH)D) er målet på D-vitamin i kroppen. Den har en såkalt halveringstid på rundt 2-3 uker. ⁴ Dette betyr at halvparten av D-vitaminet forsvinner fra blodet etter et par uker, og at det derfor er viktig med jevnlig påfyll av vitamin D året rundt.
3. Dette er matvarer som inneholder D-vitamin
Det er dessverre ikke mange matvarer til inneholder D-vitamin, men det finnes heldigvis noen2. Mat som inneholder vitamin D er fet fisk, som sild, laks og makrell, smør og margarin, enkelte typer melk og plantedrikker tilsatt D-vitamin, i tillegg til egg og tran.
Anbefalt daglig inntaket av D-vitamin er3:
- 10 mikrogram daglig for ammede spedbarn fra 1 ukes alder (barn som får 6-7,5 dl morsmelkerstatning daglig trenger ikke tilskudd), barn, voksne opp til 75 år, gravide og ammende
- 20 mikrogram etter 75 års alderen
Slik kan en dagsmeny se ut for å dekke det daglige behovet for D-vitamin:
- 130 g laks (én laksefilet): 13 µg
- 3 glass beriket lettmelk (4,5 dl): 1,8 µg
- 1 kokt egg: 2 µg
- 90 g røkelaks (3 skiver): 6,8 µg
Dette utgjør til sammen: 10,6 µg
Nycoplus D3-vitamin fås i styrker på 10 µg, 20 µg, 40 µg og 80 µg. Du kan velge et Nycoplus-produkt med tabletter, som er små og lett og svelge, eller en brusetablett i frisk sitronsmak.
Les også: Visste du at D-vitamin kan forsvinne under matlagingen? Finn ut mer her
4. Hvem bør ta tilskudd av D-vitamin
Et tilskudd av D-vitamin fungerer like godt som det man får i seg fra mat og solstråler, og anbefales til en rekke befolkningsgrupper i Norge for å sikre god vitamin-D-status i befolkningen. Dette gjelder spesielt:
- Personer med lavt inntak av matvarer som inneholder vitamin D, noe som er de aller fleste.
- De som har begrenset eksponering for sollys, noe som gjelder alle i Norge fra oktober til april, men også mange i sommerhalvåret.
Anbefalingen er særlig viktig for spedbarn, personer med mørk hud, ungdom og eldre over 75 år som bor i Norge.
Les også: Derfor er D-vitamin viktig for kroppen
Kilder:
- https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/vitamin-d-og-solkrem/
- https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/vitamin-d-i-kosten/
- Vitamin D-mangel, Norsk elektronisk legehåndbok (NEL)
- Vitamin D – a scoping review for Nordic nutrition recommendations 2023, Magritt Brustad and Haakon E. Meyer
- Referanseverdier for energi og næringsstoffer, Helsedirektoratet 2023. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer
- https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vitamin-d-i-norge-behov-for-tiltak-for-a-sikre-god-vitamin-d-status/Vitamin%20D%20i%20Norge%20–%20Behov%20for%20tiltak%20for%20å%20sikre%20god%20vitamin%20D-status.pdf
Oppdatert desember 2024
ID.nr: NO-NYPL-2300005
15 kommentarer
Er dette et innlegg i språkdebatten, eller? «Solen» hører vel mer hjemme i Riksmålsforbundet enn i norsk offentlighet i 2019 ! Det hjelper lite at
«sola» dukker opp innimellom – her er det tydeligvis publikum i området Montebello som er målgruppen, temmelig smalsporet spør du meg.
Hei Kjell. Selv er jeg trønder, men jeg er rimelig sikker på at de sier solen i Bergen blant annet 🙂 Forfatteren av denne artikkelen er bergenser, så det er nok grunnen til at det for oss andre kan virke litt «pent» i språket 🙂
Spurte ikke deg 😅
Innlegget ble en del av språkdebatten i det øyeblikket Kjell B postet sin kommentar. Solen er ok å skrive for meg, selv om jeg til daglig nok sier sola. Det med Montebello og Riksmålsforbundet er bare en måte å stigmatisere oss tradisjonalister på, føler jeg.
Geir Åge
Riksmålsbruker med lavt d-vitamin lager.
Hei Gro
Mange med osteoporose tar kalsium og vitamin D som del av behandlingen, men dosering bør du diskutere med legen din. Kalsium med vitamin D finnes både på resept og reseptfritt. Vennlig hilsen Åse
Jeg synes det er verre å lese om «ammende» babyer …. De er vel mer diende om jeg ikke har misforstått fullstendig. 😄
Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på den ekstra bokstaven, Marianne! Nå er det rettet til ammede babyer. 🙂 Hilsen Åse
Det er nok ikke bokstavfeil det dreier seg om:
Det er mødre som ammer, baby dier.
Hei Susanne! Her er nok verken Språkrådet, Helsedirektoatet eller jeg helt enig med deg. Å bli ammet er den passive formen av å die i følge Språkrådet. Helsedirektoratet skriver mye om fullammede spedbarn i sine retningslinjer og nettsider, for eksempel her: https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode/ Jeg synes variasjon i språket er fint, så jeg kommer til å fortsette å variere mellom «diende» og «ammede» spedbarn. Hilsen Åse
Hei ! Hva er dette laget av ? Plankton ?
Hei Lise. I Nycoplus Vegansk Vitamin D3 10 µg og 20 µg og Nycoplus Vegansk Multi bruker vi vegetabilske alger som kilde til vitamin D3, mens i de øvrige produktene bruker vi lanolin (altså ullfett). Hilsen Åse
Dette var viktig informasjon. Godt at jeg googlet hva D vitaminer er godt for. Takk for opplysningen.
Takk for fin tilbakemelding 🙂
Målinger av vitamin D-nivå viser at mange unge har for lave nivåer av D-vitamin. Lite sol og et kosthold preget av fast-food gir lave nivå med symptomer som: trøtt, slapp, sliten og deprimert. Fint med lista over vitamin D-rik mat og oversikt over hvem som bør passe på å ta tilskudd- spesielt i perioden oktober til april. Sunn matpakke på skolen er et godt tiltak. Vitamin D er fettløselig og derfor er det ikke bare å ta store doser, kjøpe ekstra på nett i tillegg til det gode tilbud man har i apotek. Vitamin B og C derimot er vannløselige og det kroppen ikke trenger – tisser vi ut. Forskningen viser at vitamin D er viktig for kroppen. Er du ellers sunn og frisk- er det ikke nødvendig å måle D-vitamin-nivåer stadig vekk, men en måling midtvinters vil fortelle deg om ditt nivå ligger for lavt og om du burde ta et vintertilskudd og – enda bedre – øke inntak av D-vitaminrik mat.
Hei,jeg fikk akkurat vite att jeg har d vit brist 😬att det påvirker såå mye hadde jeg ikke en aning om
Muskelverk oppover bein hofter ja overallt,bekken svakhet orkesløshet og håpløshet,deprimert😀men nå👍håper jeg att en del smerte blir bedre,folk har ikke trodd meg,jeg orker aldrig noe ,nå tør jeg hvertfall si nei,men det har tatt sin tid. Godt å vite jeg ikke bære er sær å rar,det stod i svaret att folk ofte tolker en som psykisk sjuk 🤷♀️så spis D-vitamin folkens🤗