Får vi nok vitamin D fra sola?

Pigmentering og sjeldent fisk til middag er noen av grunnene til at de færreste av oss i Norge får i oss nok D-vitamin gjennom sola alene. Finn ut om dette gjelder deg, og hva du trenger for å dekke kroppens behov.

For lite vitamin D er den vanligste ernæringsmangelen på verdensbasis både for barn og voksne, og dette gjelder nordmenn i aller høyeste grad.  I tillegg til pigmentering og kosthold kan alder, hvor man bor og det faktum at vi kun får noen få måneder med sol være grunner til at vi ikke får i oss tilstrekkelig mengde D-vitamin.

 

Les også: Sitter du på kontor? Da kan du ha behov for dette vitaminet

 

D-vitamin er et hormon med et kompleks sett av virkninger, med hovedfunksjon å øke absorpsjon av kalsium og fosfat fra tarmen. Sammen med kalsium bidrar vitamin D bidrar til å redusere tapet av beinmineral hos postmenopausale kvinner. Lav beinmineraltetthet er en risikofaktor for osteoporoserelaterte beinbrudd. Vitamin D bidrar også til å redusere risikoen for å falle, som er forbundet med ustøhet og muskelsvekkelse. Fall er en risikofaktor for beinbrudd blant menn og kvinner som er 60 år eller eldre.

Det finnes heldigvis flere måter å dekke kroppens behov – velg den som passer deg best!

 

D-vitamin kjøpes på apotek.
Inntaket av D-vitamin i Norge er klart lave enn anbefalt for store deler av befolkningen. Solskinn, D-vitaminrike matvarer og tilskudd er de tre sikreste måtene å være sikker på at du dekker kroppens behov. Nycoplus D3-vitamin kjøpes på apotek.

 

Slik får du i deg nok vitamin D

Dette er de tre beste kildene til D-vitamin:

 

1. Solstråler, men kun om sommeren

For å få i deg nok gjennom solskinn er det nødvendig at ansikt, hender og armer eksponeres for sol midt på dagen, i minst 5-10 minutter to til tre ganger i uken.

Visste du at…
Solmengden i Skandinavia er for liten til å få tilstrekkelig konsentrasjon av vitamin D i perioden oktober-april?

 

I løpet av vinterhalvåret får vi i Norge ikke bare mindre sol, men vi får heller ikke de riktige solstrålene for å produsere vitamin D. Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger nemlig av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA. Om vinteren får vi her oppe i nord, bare UVA-stråling. Det betyr at selv om du er ute i sola om vinteren, så klarer ikke kroppen produsere vitamin D av solstrålene, siden de ikke inneholder UVB.

Hudpigmenter (melanin) spiller også en vesentlig rolle, og forhindrer de gode strålene på samme måte som klær.

 

Visste du at det kan være utfordrende å få dekket vitamin-D-behovet i vinterhalvåret på grunn av feil solstråler? Her er løsningen for deg som ikke har mulighet til å besøke solrike land:

 

2. Mat med D-vitamin

Fet fisk, som sild, laks og makrell, enkelte typer melk og andre drikker tilsatt D-vitamin, egg og margarin er mat som er rik på D-vitamin. Sørg derfor for å skru opp inntaket av disse ingrediensene dersom du vil dekke behovet gjennom kostholdet.

Les også: Visste du at D-vitamin kan forsvinne under matlagingen? Finn ut mer her

Så mye D-vitamin trenger folk i ulike alder:

Anbefalt dose for å sikre inntaket av D-vitamin er:

 • 10 mikrogram daglig for ammede spedbarn fra 1 ukes alder2 (barn som får 6-7,5 dl morsmelkerstatning daglig trenger ikke tilskudd), barn, voksne opp til 75 år, gravide og ammende
 • 20 mikrogram etter 75 års alderen

 

3. Tilskudd av D-vitamin

Et tilskudd av D-vitamin fungerer like godt som det man får i seg fra mat og solstråler.

 

D-vitamin kjøpes på apotek
Produktet finnes i ulike styrker og kan derfor tilpasses til dem som spiser litt eller moderate mengder mat som inneholder vitaminet, men ikke nok til å dekke hele behovet. Produktet kjøpes på apotek, og de ansatte kan hjelpe deg å finne styrken du trenger.

 

Når du velger ditt foretrukne tilskudd, er vitamin D3 det mest effektive sammenlignet med vitamin D2. Dette bør man særlig se etter dersom man er ute etter et vegansk produkt.

 

Les også: Her er alt du trenger å vite om plantebasert D-vitamin

Vegansk D3-vitamin kjøpes på apotek
Etter stor etterspørsel ble det i 2020 lansert vegansk D3-vitamin fra Nycoplus. Nå er det også enkelt å kjøpe vitaminer på nett fra norske apotek.

 

På grunn av våre lange, mørke vintre vil det derfor være nødvendig for de aller fleste av oss å dekke D-vitaminbehovet gjennom riktig kosthold eller tilskudd.

 

 

Foto: Istock

Kilder: Legehåndboka om D-vitaminmangel, Helsedirektoratets rapport om D-vitamin, Melk.no

C-APROM/NO/NYP/0977

Publisert april 6, 2021

10 kommentarer

 1. Er dette et innlegg i språkdebatten, eller? «Solen» hører vel mer hjemme i Riksmålsforbundet enn i norsk offentlighet i 2019 ! Det hjelper lite at
  «sola» dukker opp innimellom – her er det tydeligvis publikum i området Montebello som er målgruppen, temmelig smalsporet spør du meg.

  1. Hei Kjell. Selv er jeg trønder, men jeg er rimelig sikker på at de sier solen i Bergen blant annet 🙂 Forfatteren av denne artikkelen er bergenser, så det er nok grunnen til at det for oss andre kan virke litt «pent» i språket 🙂

 2. Innlegget ble en del av språkdebatten i det øyeblikket Kjell B postet sin kommentar. Solen er ok å skrive for meg, selv om jeg til daglig nok sier sola. Det med Montebello og Riksmålsforbundet er bare en måte å stigmatisere oss tradisjonalister på, føler jeg.
  Geir Åge
  Riksmålsbruker med lavt d-vitamin lager.

  1. Hei Gro
   Mange med osteoporose tar kalsium og vitamin D som del av behandlingen, men dosering bør du diskutere med legen din. Kalsium med vitamin D finnes både på resept og reseptfritt. Vennlig hilsen Åse

  2. Jeg synes det er verre å lese om «ammende» babyer …. De er vel mer diende om jeg ikke har misforstått fullstendig. 😄

   1. Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på den ekstra bokstaven, Marianne! Nå er det rettet til ammede babyer. 🙂 Hilsen Åse

  1. Hei Lise. I Nycoplus Vegansk Vitamin D3 10 µg og 20 µg og Nycoplus Vegansk Multi bruker vi vegetabilske alger som kilde til vitamin D3, mens i de øvrige produktene bruker vi lanolin (altså ullfett). Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycoplus

Vegansk D3-vitamin 10 µg (400 IE)

10 µg (400 IE) - 100 tabletter

Bidrar til normalt immunforsvar

Nycoplus

Vegansk D3-vitamin 20 µg (800 IE)

20 µg (800 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet

Nycoplus

D3-vitamin

40 µg (1600 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet

Nycoplus

D3-vitamin

20 µg (800IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet