Får mamma i seg vitaminene og mineralene hun trenger?

Eldre mor rufser håret på hennes voksne sønn
Eldre mister lettere matlysten når de blir syke eller skrøpelige, og rammen rundt måltidene forandrer seg. Slik kan du hjelpe dine foreldre å bevare helsen.

Når foreldrene våre blir gamle, og kanskje én sitter igjen alene etter mange års samliv, er det ofte slik at mye ved livet endrer seg. Sykdom kan komme snikende, og gleden ved god mat er ikke lenger like stor. Da kan det være fare for underernæring og mangel på viktige stoffer i kroppen, og det er naturlig og viktig å ta en ordentlig sjekk for å sørge for at kroppens behov blir dekket.

 

Les også: Tre ting du kanskje ikke visste om vitamin D

 

Å spise sammen kan bidra til økt matlyst hos eldre, men er for mange ikke gjennomførbart hver dag uken gjennom. Da kan et multivitamintilskudd være en god løsning for å sørge at adekvat inntak av vitaminer og mineraler.

Ikke alltid synlig på kroppen

Det å være godt ernært virker positivt på overskudd, humør og appetitt, bidrar til å bevare kroppslige funksjoner, gir bedre muskelstyrke og raskere sårheling hos syke eldre. Det styrker også immunforsvaret og gir færre komplikasjoner.

 

Det er ikke alltid så opplagt hvem som er underernært. Noen blir veldig tynne, men underernæring kan være et problem uten at det synes på utsiden. Det kan derfor være nyttig å sjekke hvordan det står til, enten den eldre bor hjemme eller på institusjon. Eldre på sykehjem eller som får hjemmetjeneste skal få vurdert ernæringsstatusen sin med tanke på å sette inn tiltak dersom det trengs.

 

 

Bidra til hyggelige måltidsrammer

Når matlysten først svikter kan det gi store konsekvenser, og som pårørende kan du være en viktig støttespiller. Hos eldre fører underernæring i større grad til tap av muskelmasse enn hos yngre, og det er også mer utfordrende å korrigere underernæringen hos eldre.

 

Å sørge for at din mor eller far får dekket behovet for viktige vitaminer og mineraler kan også forebygge apati og manglende livslyst. Derfor er det viktig med både mat og måltidsrammer som kan bidra til spiseglede.

 

Les også: Mat beriket med vitaminer og mineraler kan virke som en god løsning, men gir deg ikke alltid det du trenger

 

Det kan være å spise sammen, et pent pyntet bord og velsmakende mat kan ha stor effekt. Hvis du har en forelder som ikke lenger bor hjemme kan du gå til innkjøp av for eksempel pålegg som du vet de er glad i, men ikke lenger har tilgang på. Du kan også ta med bakst. Her er det også mulighet til å snakke med både forelder og de ansatte, stille spørsmål og komme med forslag til forbedringer.

 

For lite D-vitamin

Flere internasjonale studier viser at mellom 20 og 50 prosent av eldre pasienter i institusjoner er underernært. Det dreier seg både om for lavt inntak av proteiner og kalorier, men også altfor lave konsentrasjoner av vitaminer og sporstoffer i blodet. I en norsk studie var vitamin D-konsentrasjonen redusert hos 45 prosent av eldre innlagt på sykehus, og hos 30 prosent av eldre som bodde hjemme.

 

Les også: Visste du at D-vitamin sikrer opptaket av kalsium?

 

Det er med andre ord god grunn til både å spørre og følge med, både i forhold kosthold og aktiviteter. Forhør deg om hva som kan friste av mat, slik at du kan komme med forslag og tilby å komme innom for å for eksempel gå en tur utendørs.

 

Hvis man hverken tilbringer tid ute eller spiser fisk 2-3 ganger i uken kan man risikere å ikke få i seg tilstrekkelig D-vitamin. Eldre befinner seg også i risikogruppen for dem som kan få i seg for lite vitamin D4. Dessuten omdannes D-vitamin fra solen i mindre grad hos eldre. Eldre over 75 år anbefales 20 µg D-vitamin daglig, som er dobbel mengde i forhold til det som generelt anbefales personer under 75 år.

Publisert juni 1, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *