Her er de beste kildene til jern

Næringsrik mat utover bord
Visste du at barn trenger nesten like mye jern gjennom sitt daglige kost som en voksen mann – og at kvinner skal ha en tredjedel mer? Ta sjekklisten på ditt kosthold og få tips til matvarer med jern.

Heldigvis trenger vi ikke å tenke så ofte på at oksygen skal fraktes rundt i kroppen for å holde den i gang – men en ting er sikkert: Du merker hvor viktig denne funksjonen er hvis du ikke får i deg nok jern. Da kan du oppleve å bli trett, svimmel og ha nedsatt fysisk yteevne; tegn som kan få en til å føle at kroppen ikke føles helt som den pleier.

Hvis du opplever dette er det en trøst at noe så enkelt som en blodprøve hos fastlegen kan gi deg svar på om dette gjelder deg eller ditt barn, og tilstanden kan balanseres ved relativt enkle grep.

 

Hør podcastepisoden om jern for barn og kvinner: For lite jern kan være grunnen til at du er trett, sliten og svimmel

 

Kvinner er spesielt utsatte for lavt jerninntak, ifølge Norkost 3-undersøkelsen. Dette henger sammen med at de ofte inntar mindre jern gjennom kostholdet enn menn, og mister i tillegg mer jern på grunn av menstruasjon. Også barn er utsatt da de ofte spiser mindre enn voksne. Derfor er det smart at ingredienser som inneholder jern bør inkluderes i alle måltid – og det kan være enklere enn du tror!

Nycoplus Jern 27 mg er et kosttilskudd deg som vil sørge for at du dekker behovet for jern.

 

Slik dekker du dagsbehovet av jern

Her er et eksempel en daglig meny som gir en total mengde jern mellom 12 og 15 mg – avhengig av hvor mye du spiser av de jernrike ingrediensene:

 1. Frokost: Havregrøt med rosiner – ca 1-1,5 mg jern
 2. Lunsj: Grønn salat med spinat, ruccola, egg og soltørkede tomater. Topp den med cashewnøtter og hvite bønner for ekstra boost med jern. Avhengig av mengde, vil måltidet inneholde alt fra 3 til 10 mg jern.
 3. Mellommåltid: En neve med mandler – ca. 1,5 – 2 mg
 4. Middag: Viltgryte med reinsdyrkjøtt – ca. 6 til 9 mg jern.
 5. Kveldsmat: Yoghurt med hakkede hasselnøtter og honning – ca. 2 mg

 

Havremelsgrøt, rik på jern
Havregrøt med blåbær og aprikos er den perfekte kombinasjon når du vil starte dagen med et jernrikt måltid og en god kilde til jern! C-vitaminene øker nemlig opptaket av jernet fra havregrynene. Foto: Hanna Fjeldheim Dale

 

Gode kilder til jern

For å sikre et variert og jernrikt kosthold, kan et utvalg av disse matvarene med fordel inntas ved alle dagens måltider:

 • Leverpostei, eller annen innmat og matvarer basert på innmat som blodpudding og lever
 • Kjøtt av vilt og fjærkre eller lam, storfe og svin
 • Bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og ruccola
 • Havregryn, spesielt bløtlagt, og grovt brød med korn
 • Egg
 • Belgfrukter som linser, alle typer bønner, erter og kikerter
 • Nøtter og frø, for eksempel sesamfrø med skall, linfrø, cashewnøtter, peanøtter, pistasjnøtter og mandler
 • Tørket frukt som rosiner, fiken, svisker og aprikos, samt soltørkede tomater

Utover dette gjelder det selvsagt å ellers spise variert, i tråd med myndighetenes kostråd.

 

Dersom barnet ditt er kresent eller du av andre grunner mistenker at det daglige behovet av jern og andre næringsstoffer ikke dekkes, kan Nycoplus Multi Barn-brusetabletter tilpasset barnas behov og smak være til nytte.  Produktet kjøpes på apotek.

 

Kilder:
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/blod/tilstander-og-sykdommer/anemier/jernmangelanemi
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/pediatri/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer/jernmangelanemi-hos-barn

 

Foto Shutterstock
ID: NO-NYPL-2300007

Publisert januar 30, 2023

2 kommentarer

 1. Jeg har fått erfaring med hvor viktig jerntilskudd er ved hjertesvikt. Leger er lite flinke å fokusere på vitaminer og mineraler. Her bør det tas mere på alvor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Warning: Array to string conversion in /home/webazn2ud/html/nycoplus.no/wp-content/plugins/ele-conditions/inc/parse_conditions.php on line 22

Relaterte produkter

Nycoplus

Ferro-Retard

100 mg - 100 depottabletter

Ved jernmangel og jernmangelanemi