Derfor trenger du omega-3 hele året

Derfor trenger du omega-3 hele året_istock
Du må selv sørge for å få i deg omega-3 jevnlig gjennom kosten, enten via maten du spiser eller som kosttilskudd. Kroppen produserer nemlig ikke de essensielle fettsyrene på egenhånd.

I forskningsstudier er det funnet bevis for at omega-3 er godt for hjertet*, hjernen og synet**, i tillegg til at det bidrar til vedlikehold av normalt triglyseridnivå*** i blodet.

Dette er noen av grunnene til at Helsedirektoratet anbefaler alle å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og i tillegg bruke fisk som pålegg. Denne mengden tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk ukentlig, hvorav 200 gram bør være fet fisk.

 

Visste du at det er forskjell på fett? Omega-3-fettsyrer er viktig for kroppen og må inn gjennom kosten eller som kosttilskudd. Det kan gjøres enkelt, se bare her:

 

Det er ikke bare fisk som inneholder omega-3

Ifølge Matvaretabellen inneholder følgende fiskemat mest omega-3: rå torskelever, rognleverpostei, varmrøkt makrell, rå sild, kaldrøkt makrell, makrellfilet i tomat og spekesild.

Fet fisk og tran er som kjent veldig gode kilder til omega-3, men disse er langt fra de eneste kildene til essensielle fettsyrer.

Man får også fettsyrene fra plantekilder som rapsolje, soyaolje, linfrø, valnøtter og chiafrø, men da i en form som må omdannes i kroppen før det kan utnyttes.

 

Slik får du i deg nok omega-3

En stor norsk undersøkelse viser at kun én av fem kvinner og én av fire menn får i seg den anbefalte mengden fet fisk. Dette gjør det vanskelig for mange å dekke det anbefalte behovet for omega-3 på én energiprosent omega-3, som for voksne tilsvarer mellom 2,2 og 3,5 gram daglig.

 

Alle trenger jevnlig tilførsel av disse fettsyrene, men det kan være vanskelig å få i seg nok gjennom kosten. Særlig for gravide og ammende er det viktig å få i seg nok, noe som er nødvendig for at fosteret og det ammende spedbarnets hjerne og øyne utvikler seg normalt****.

Det er også spesielt viktig for barn og unge å få i seg nok av fettsyren. For gravide og ammende er også anbefalingen én energiprosent omega-3 som tilsvarer 2,4-3,4 gram daglig.

 

Et utvalgt av omega-3 tilskudd
Nycoplus har flere ulike produkter som gjør det lettere for deg å sikre deg tilstrekkelig omega-3.  Alle produktene kjøpes på apotek.

 

Nycoplus tilbyr tilskudd av omega-3 som geleputer eller i kapselform, som Nycoplus Omega-3 Basic og Nycoplus Høykonsentrert Omega-3.

 

Omega-3 Geleputer_02-1200px
Til barn (og voksne) som ikke vil ta tran eller kapsler, anbefales Nycoplus Geleputer. De er myke og gode med mild smak, og ingenting som minner om hverken tran eller fiskeolje.

 

Har du et plantebasert kosthold kan det være spesielt utfordrende å få i seg nok omega-3, men heldigvis finnes det kosttilskudd fremstilt av vegetabilske alger – velegnet for både vegetarianere og veganere. Nycoplus Vegetabilske Omega-3 fra alger er i tillegg uten gluten, laktose, gelatin og sitrus.

 

Pakke med vegetabilsk omega-3 liggende på et bord
For veganere, vegetarianere, personer med fiskeallergi og andre som av ulike grunner velger bort fisk er Nycoplus Vegetabilsk Omega-3 fra alger et ypperlig alternativ.

 

 

Alle Nycoplus sine kosttilskudd fås kjøpt på apoteket.
 

*Forutsetter daglig inntak av 250 mg EPA/DHA

**Forutsetter daglig inntak av 250 mg DHA

***Forutsetter daglig inntak av 2000 mg EPA/DHA

****Nyttevirkningen oppnås med et daglig inntak av DHA på 200 mg i tillegg til det anbefalte daglige inntaket av omega-3 fettsyrer for voksne, dvs 250mg DHA og EPA

Kilder:
Anbefaling om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet – Helsedirektoratet  2016
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Nasjonalt Råd for ernæring 2011
Norkost 3 – Helsedirektoratet 2012

Publisert desember 9, 2020

2 kommentarer

  1. Ser at kildene et ganske gamle (=utdaterte). Nå er det jo publisert mye ny forskning, og nye gjennomganger av tidligere forskning, som mildt sagt stiller seg tvilende til tidligere «sannheter» om Omega3 sine helseeffekter.

    1. Hei og takk for innspillet ditt, Kjetil! For kosttilskudd må forholde oss til European Food Safety Authority (EFSA) som har godkjent helsepåstand på at et daglig inntak med 250 mg av omega-3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til å vedlikeholde normal hjertefunksjon samt at 2000 mg DHA og EPA bidrar til å vedlikeholde normale triglyseridnivåer i blodet. Forebygging av hjerte- og karsykdom (primært eller sekundært) er en medisinsk påstand som kun kan brukes på legemidler, ikke kosttilskudd. Den nye Cochrane-studien som du sikkert henviser til har noen begrensninger. Den viktigste er at den ikke tar med i beregningen det økte inntaket av omega-3 i løpet av de siste 20 årene, og at studiene forskerne har vurdert først og fremst har sett på folk som allerede har en hjerte-karlidelse, ikke de som kan utvikle det. Dessuten har forekomsten av hjerte- og karsykdommer generelt har gått ned og medikamentene som brukes er blitt mer effektive. Det tar lang tid å utvikle hjerte- og karsykdommer, noe som gjør at det er vanskelig å fange opp effekter av kostfaktorer over kortere perioder, slik som i intervensjonsstudier. Selv om den beste effekten kanskje kommer fra å spise tilstrekkelig med fet fisk, ikke kun omega-3 tilskudd, vet vi at bare ¼ av oss får til dette. Helsedirektoratet anbefaler fortsatt tilskudd til alle som spiser mindre enn 200 gram fet fisk i uken. Omega-3 er jo uansett viktig for andre ting enn bare hjertet. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *