Trenger sunne barn vitaminer og kosttilskudd?

Mann og to barn i en stue. Det ene barnet spiller gitar og synger, det andre barnet bærer på leker. Mannen står i midten og danser.
Når er det egentlig tid for tilskudd av mineraler og vitaminer til barn? Les mer om når bør du supplere barns matinntak.

Barnet ditt gjennomgår en enorm fysisk utvikling i de tidlige fasene av livet, og vitaminer og mineraler spiller en viktig rolle i å støtte sunn vekst. Siden kroppen ikke kan danne disse næringsstoffene selv, må de tilføres gjennom maten vi spiser.

Som forelder kan du gi barnet de beste forutsetningene for vekst og beinutvikling gjennom et sunt og variert kosthold. Noen ganger kan det imidlertid være vanskelig å vite om barnet ditt får i seg nok riktige vitaminer og mineraler, og om kosttilskudd er nødvendig for å fylle dette underskuddet.

 

Slik sørger du for at barnet får i seg nok kalsium

Frem til femårsalderen, og deretter igjen i puberteten, vokser barnets ben raskt. Mineralet kalsium er nødvendig for å bygge sterke knokler og holde muskler, nerver og celler i gang.

De fleste barn kan få i seg riktig mengde kalsium gjennom kalsiumrike matvarer som melk og meieriprodukter. Hvis barnet bare drikker små mengder melk eller er kresen i matveien, kan det være lurt å innføre kalsiumrik mat. Fiken, grønnkål og brokkoli er gode kalsiumkilder i tillegg til beriket plantebasert drikk basert på havre eller soya.

 

Når bør man vurdere kalsiumtilskudd?

Hvis du har hatt problemer med å lokke barnet til å spise kalsiumrik mat, kan du vurdere et kalsiumtilskudd. Det er tilgjengelige som en brusetablett med smak av jordbær, og tyggetablett med smak av appelsin.  Men hvor mye kalsium er egentlig anbefalt?

Hvis barnet ditt reagerer på melkeprotein, eller av andre årsaker unngår melk- og melkeprodukter, anbefales et daglig kalsiumtilskudd.

  • For barn opptil 6 år er totalt anbefalt dagsbehov for kalsium 600 mg
  • For barn fra 6-9 økes anbefalingen til 700 mg, og over 10 år hele 900 mg

Les mer om hvordan sikre kalsiumopptaket for barnet ditt og resten av familien. 

Boks med kalsium-tilskudd

 

D-vitamin er viktig for kalsiumopptak

Kroppen kan ikke absorbere kalsium hvis den ikke får D-vitaminer. Derfor er det like viktig å sikre at barnet får riktig mengde D-vitaminer som kreves for normal vekst og beinutvikling.

Svært få matvarer har naturlig D-vitamin. Maten med flest D-vitaminer er fet fisk (som laks og makrell), egg og torskelever, noe som ofte ikke er barnas favorittmat. Selv om barnet ditt kan produsere D-vitaminer gjennom eksponering for sollys er det mange faktorer som bekledning, vær og mye innesitting, som kan begrense mengden D-vitaminer de kan produsere. Babyer skal helst også holdes borte fra solen for å begrense solbrenthet. I vinterhalvåret greier ikke huden å lage D-vitamin av solstrålene.

Visste du at kroppen trenger kalsium for å kunne ta opp vitamin D? Les mer her.

 

De fleste babyer og barn trenger D-vitamintilskudd

Spedbarn som ammes, eller får mindre enn 6-7,5 dl morsmelkerstatning, behøver tilskudd med 10 µg D-vitamin fra de er ca. 1 uke gamle.

Barn som ikke får nok D-vitamin fra kosten og som ikke utsettes for nok sollys, anbefales tilskudd med 10 µg D-vitamin hele året. De barna som ikke får nok gjennom kosten, men som er normalt mye utendørs trenger kun tilskudd i vinterhalvåret.

D-vitamin for spedbarn er vanligvis et flytende tilskudd som dryppes i barnets munn. D-vitamin finnes også i svelgetabletter og tyggetablett med smak av cola for barn over tre år.

«Mat først»-tilnærmingen til næringsstoffer er den beste måten å sikre at barnets behov for vitaminer og mineraler blir oppfylt. Du kan imidlertid vurdere kosttilskudd barnet ikke får i seg nok næringsstoffer gjennom maten. 

 

Vanlige spørsmål


Må barn ta kosttilskudd?

Barn som spiser et velbalansert kosthold trenger vanligvis ikke vitamin- eller mineraltilskudd. Hvis barnet ditt ikke får i seg viktige næringsstoffer gjennom kostholdet på grunn av allergi eller er kresen i matveien og motsetter seg visse matvarer, kan kosttilskudd vurderes. Det anbefales også at alle barn som ikke får nok fra kosten tar D-vitamintilskudd: 10 μg D-vitamin daglig hele året for barn som ikke får tilstrekkelig sollys, og kun i vinterhalvåret for de som er normalt utendørs.

 

Hvilket kosttilskudd er bra for barnas vekst?

D-vitamin er et viktig vitamin for å støtte barns sunne vekst og utvikling. Kroppen trenger D-vitamin for å absorbere kalsium, noe som er nødvendig for å opprettholde normale knokler og tenner.

 

Når kan barn ta kosttilskudd?

Barn over 3 år kan ta en multivitamin/mineraltablett. De er tilgjengelige som tyggetablett med colasmak.

 

Trenger babyer kosttilskudd?

Spedbarn som ammes, eller får mindre enn 6-7,5 dl morsmelkerstatning, behøver  tilskudd med 10 µg D-vitamin i  fra de er ca. 1 uke gamle.

 

Publisert september 19, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *