Barn trenger jern

Mot mater barn med gaffel
Barn under 2 år og tenåringer har noe til felles: De er begge i rask vekst og har derfor høyere risiko for å utvikle jernmangel. Her er fem ting du bør vite om barn og jern.

1. Derfor trenger vi jern

Jern er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen, hvor den fremste er å frakte oksygen til alle kroppens organer. Det bidrar blant annet til redusert slapphet og trøtthet, normal funksjon av immunforsvaret, samt normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin1.

Jern er altså et livsviktig mineral som kroppen ikke produserer selv, men må inn gjennom kostholdet.

Hør podcastepisoden om jern: For lite jern kan være grunnen til at du er trett, sliten og svimmel

 

2. Barn fødes med et fullt jernlager

Dette varer cirka et halvt år, og det er i denne alderen barnet er mest utsatt for å utvikle jernmangel. Derfor anbefales det å starte med fast føde med vekt på jernrike matvarer som jernberiket grøt, kjøtt og grovt brød fra barnet er rundt seks måneder gammel.

Disse matvarene er gode jernkilder: 

  • Grove kornprodukter, som grovbrød og havregryn
  • Bønner, linser, kikerter og erter
  • Kjøtt, egg og leverpostei
  • Frukt og grønnsaker, som rips, rosiner, brokkoli og asparges

 

Melk kan være en felle for små barn. De som drikker mye melk og blir mette av dette, kan ha en tendens til å ikke få i seg nok jernrik, fast føde. Dette kan føre til at man over tid får i seg for lite jern. Det samme gjelder tenåringer med dårlig eller lite variert kosthold. Foto: Shutterstock

 

3. Kun 5-10 prosent av jerninnholdet tas opp i kroppen1

Kroppen regulerer opptaket av jern etter behov. Det betyr at hvis man har jernmangel, så tar den opp mer1. Hvis man har jern-overbelastning, så tar den opp mindre. Interessant nok tar kroppen likevel kun opp 5-10 prosent av jerninnholdet hvis man er i jern-balanse.

Les også: Ungdom i hus? Dette kan være lurt å ha i skapet

 

4. C-vitamin øker opptaket av jern1

Når du spiser jernrik mat, som havregrøt eller brokkoli, kan du med fordel spise den sammen med en c-vitaminrik ingrediens, som appelsin eller tomat. Dette er fordi vitamin C øker opptaket av jern når disse spises sammen1.

 

5. Dette er tegn på jernmangel

Bleikhet, slapphet, nedsatt fysisk prestasjonsevne, hurtig puls, kortpusthet, svimmelhet, hodepine, kalde hender og føtter kan sammen eller alene være tegn på behov for jern. Andre tegn kan være sår tunge, restless legs syndrom (en uimotståelig trang til å bevege beina fra en kløende indre følelse2) eller uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire2. Dette merkelige fenomenet kalles pica-syndromet.

For små barn og tenåringer kan jernmangel føre til nedsatt allmenntilstand og nedsatt vekst1. Jernmangelanemi kan behandles med endring av kosthold for å sørge for mer jern og eventuelt tilskudd av jern1.

Ved jernmangelanemi for barn over 12 år kan Nycoplus Ferro-Retard brukes. Produktet kjøpes på apotek og bør brukes i samråd med lege.

 

Anbefalt inntak av jern

Lurer du på hvor mye jern du og familien din trenger? Helsedirektoratet anbefaler følgende inntak av jern per person per dag. Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet:

Under 6 måneder: Fullamming.
6 måneder til 5 år: 8 mg
6 til 9 år: 9 mg
Menn 10-17 år: 11 mg
Kvinner 10-13 år: 11 mg
Kvinner 14-60 år: 15 mg
Menn over 18 år: 9 mg
Kvinner over 60 år: 9 mg

 

Nycoplus Ferro-Retard (jern(II)sulfat)
Voksne og barn over 12 år: Ved jernmangel og jernmangelanemi. Forebyggende mot jernmangel, f.eks. hos blodgivere. 1 depottablett morgen og/eller kveld. Skal svelges hel med vann. Må ikke inntas i liggende stilling. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
1: Legemiddelhåndboka: Jernmangelanemi hos barn
2: https://www.helsenorge.no/sykdom/blod-og-lymfe/jernmangelanemi/ 

 

ID: NO-NYPL-2300001

Publisert februar 6, 2023

2 kommentarer

  1. Holder på å lese Jym Moon PhD, Iron The most toxic metal. Han tar opp at jern er toxisk og lagrer seg i kroppen og forårsaker de sykdommene vi stort sett plages av og dør av. Moon bygger på et vell av fagfelleartikler som dokumenterer påstanden. Sånn sett er det ikke tvil om at jern må holdes på rett nivå og på ingen måte overskrides. De anbefalingene som gjelder norske forhold, 8-15 mg pr dag for voksne er langt over det kroppen normalt skiller ut via døde celler fra hud og tarmveggen. Alt over dette vil lagres og over tid føre til sykdom som kardiovaskulære sykdommer, kreft, parkinson, Alzheimer, artritt, osteoporose osv. Det forskes eks på Alzheimer og man har ikke helt forstått årsaken. Det er sjokkerende å lese Moons dokumentasjon og se at sannsynlig er forskningen i praksis ikke på sporet.

    1. Hei og takk for interessant innspill. Vi følger nå spent med på den nye maksgrensene for jern i kosttilskudd som Mattilsynet har foreslått. De er basert på risikovurdering utført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Det kommer jo også nye anbefalinger for jern i de nordiske ernæringsanbefalingen (NNR 2022) som kommer i juni. Høringen ligger ute dersom du er interessert i å lese hva de foreslår og hvilke studier/referanser som er lagt til grunn. https://www.helsedirektoratet.no/horinger/nordic-nutrition-recommendations-2022-nnr2022 Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Warning: Array to string conversion in /home/webazn2ud/html/nycoplus.no/wp-content/plugins/ele-conditions/inc/parse_conditions.php on line 22

Relaterte produkter

Nycoplus

Multi Barn brusetablett

20 brusetabletter

Vitaminer og mineraler

Nycoplus

Jern 20 mg

20 mg - 100 tabletter

Mild mot magen

Nycoplus

Jerndråper

1 mg/dråpe - 30 ml

Kognitiv utvikling

Nycoplus

Multi Barn

100 tabletter

Vitaminer og mineraler