Vitamin D bidrar til å holde deg frisk

Kvinne med votter, skjerf og lue prøver å holde varmen
På grunn av våre lange, mørke vintre er det viktig å dekke kroppens behov for D-vitamin. Det kan gjøres gjennom riktig kosthold eller tilskudd.

Det er ikke uten grunn at solskinnsvitaminet er ekstra viktig i mørketiden. D-vitamin styrker nemlig immunforsvaret.

Huden danner D-vitamin når den blir utsatt for sollys. Med de mørke, korte vinterdagene i Norge sier det seg selv at vi ikke får nok soleksponering. I tillegg gir ikke vintersolen de riktige solstrålene for å danne solskinnsvitaminet.

Dessverre er det vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom kosten. Grønnsaker og frukt inneholder ikke dette viktige vitaminet. Eggeplomme inneholder vitamin D, men den beste kilden er fet fisk, som for eksempel laks, makrell og sardiner. Enkelte mat- og drikkevarer er også beriket med vitamin D.

 

Les også: Spiser du lite fisk bør du vurdere et tilskudd av Omega-3

 

Hvordan virker vitamin D på immunforsvaret?

Immunforsvaret benytter menneskets T-celler til å bekjempe bakterier og virus. T-cellene kan ikke virke uten D-vitamin.
Med andre ord er det viktig å passe på at kroppen får i seg nok vitamin D for å holde seg frisk. Spesielt viktig er det i vinterhalvåret og med det som er den store influensasesongen og tiden for stadig forkjølelse.


Les også: Tid for å fokusere på immunforsvaret

 

Gode råd for å få i seg nok vitamin D

Når du har muligheten er selvfølgelig D-vitamin fra sollys viktig å prioritere. Studier viser at å bygge D-vitaminlagre ved å være i solen om sommeren har betydning for D-vitaminstatus om vinteren. Selv om vitamin D ikke lagrer seg i kroppen over en lengre periode, og gode nivåer vil halvere seg i løpet av to til tre måneder, kan man vedlikeholde sommerinnsatsen ved for eksempel få i seg mye fet fisk, berikede mat- og drikkevarer samt egg. Norske kostholdsundersøkelser viser at i gjennomsnitt får ingen i Norge dekket dagsbehovet gjennom kostholdet alene. I vinterhalvåret bør man derfor følge den offisielle anbefalingen om å sikre seg med tilskudd av vitamin D.

Du finner Nycoplus sine tilskudd av vitamin på apotek. Spør gjerne betjeningen om hjelp til å dekke ditt behov. For å dekke kroppens daglige behov med D-vitamin kan Nycoplus D3-vitamin 10 mcg (400 IE) være tilstrekkelig. For å sikre barns behov kan en enkel løsning være Nycoplus D-vitamin dråper. Dråpene kan dryppes rett i munnen på barnet eller tilsettes i all mat og drikke. Tilskuddet kan benyttes fra 1 ukes alder.

 

Du finner flere ulike styrker av D-vitamin tilskudd på apotek.

 

Kilder: Store medisinske leksikon om T-celler

Publisert november 14, 2013


Warning: Array to string conversion in /home/webazn2ud/html/nycoplus.no/wp-content/plugins/ele-conditions/inc/parse_conditions.php on line 22

Relaterte produkter

Nycoplus

D3-vitamin

80 µg (3200 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet