Det er mange foreldre som opplever at tiden flyr når man i det ene øyeblikket følger poden i barnehagen og i det neste har en tenåring i hus som synes at «alt» er teit.
Som småbarnsforeldre har du stort sett full kontroll på hva som er i matpakken og på middagstallerkenen til husets små. Når de små blir store er det naturlig at de på et tidspunkt blir mer selvstendig og bestemmer selv – også i matveien. Med det kommer også et til dels eget ansvar for å få i seg det de trenger av næring i løpet av uken, og det kan være enklere sagt enn gjort.
Sørg for et sunt og variert kosthold
Selv om det kan virke ekstra vanskelig å nå frem til en som durer rundt i sin egen verden med headset over ørene eller nesen i mobilen, er det særlig i denne perioden at det er viktig å gjøre en innsats for å etablere gode vaner som tas med videre.
Mens noen ungdommer spiser både fornuftig og variert, kan andre oppleve billig, tilgjengelig og fristende mat som vanskelig å motstå. Å spise boller, hamburgere og sjokolade iblant går helt fint, Men hvis det blir mange enkle løsninger over en lengre periode er det smart å ta grep for å sikre at tenåringen får dekket kroppens næringsbehov i en viktig fase i livet.
Dette får ungdom ofte i seg for lite av
Vitamin D, kalsium, jern og jod er næringsstoffer som mange ungdommer ikke får i seg nok av. Her er en oversikt over hva næringsstoffene bidrar til, og hvilken mat som dekker behovet:
Vitamin D bidrar blant annet til immunforsvarets normale funksjon og er nødvendig for at barns skjelett skal vokse og utvikles normalt. Det er ikke mye mat som er rik på det som mange betegner som «solskinnsvitaminet». Men det finnes blant annet i laks, makrell, egg og D-vitaminberikende matvarer, for eksempel margarin, smør og utvalgte typer melk. Helsemyndighetene anbefaler tilskudd av vitamin D dersom du ikke er sikker på at du får i deg tilstrekkelig gjennom kosten.
I ungdomsårene har kroppen spesielt god evne til å lagre kalsium i benmassen. Dette kan komme deg til gode senere i livet. Benmassen reduseres nemlig naturlig med alderen og kan da by på plager. Akkurat det kan være en ekstra motivasjon til å sørge for å dekke kroppens behov for kalsiumrik mat.Dette kan for eksempel være grønnkål, brokkoli eller plantebasert drikk beriket med kalsium. Det kanskje ikke alle vet er at du må ha vitamin D i kroppen for å kunne ta opp mineralet. Dermed må man altså tenke flere tanker samtidig.
Undersøkelser viser at barn i alle aldre får i seg mindre jern enn anbefalt. Som et resultat kan man oppleve tretthet, redusert utholdenhet og et svekket immunforsvar. Gode kilder til jern kan være egg, grovt brød, leverpostei, prim tilsatt jern, spinat og havregrøt. Det anbefales å drikke et glass appelsinjuice eller noe annet som inneholder vitamin C når du spiser jernrik mat – det øker nemlig opptaket av jernet som finnes i korn og grønnsaker.
Jod bidrar blant annet til normal kognitiv funksjon, energiomsetning og funksjon av nervesystemet. Og det er ikke bare ungdom som sliter med å få dekket behovet for jod. Flere grupper i befolkningen har et urovekkende lavt jodinntak. Det blir anbefalt å spise hvit fisk som torsk og sei til middag minst én gang i uken. Tillegg anbefales det at to av tre daglige porsjoner magre meieriprodukter er i flytende form. Det kan for eksempel være et glass melk, syrnet melk eller et yoghurtbeger. Det legges også til små mengder jod i beriket bordsalt, men dette bidrar lite til inntaket..
Lurt å ha i skapet når du har ungdom i hus
Det kan bli mye å huske på og noe kan være vanskelig å forstå – som hva du bør spise når og sammen med hva. I tillegg er det en rekke andre næringsstoffer, vitaminer og mineraler som kroppen har behov for som skal dekkes i tillegg til de overnevnte.
For at du skal føle deg trygg på at ungdommen får dekket behovene i en viktig utviklingsfase i livet kan Nycoplus Multi være en enkel og god løsning. Denne inneholder alle de 13 vitaminene og 9 mineraler, og kan trygt kombineres med omega-3.
Dersom du ønsker å forsikre deg om at kalsiumbehovet også dekkes, er disse kalsiumtablettene med appelsinsmak en ypperlig løsning.
Kilder: NHI, Melk.no, Helsenorge.no, Matvaretabellen.no, Helsedirektoratet, Store medisinske leksikon
Foto: Scanpix
ID: NO/NYP/0119/0021