Dette er tablettene du ikke må knuse

Noen typer tabletter kan faktisk være skadelig å innta hvis de har blitt knust. Lær deg tablettenes A-B-C en gang for alle.

Store, små, gule og blå. Det finnes mange forskjellige typer tabletter, og mens noen klarer å ta disse som om det var den enkleste sak i verden, kan det oppleves ubehagelig for andre. Det samme gjelder for de som har barn som i en sykdomsperiode trenger medisin eller i livsfaser trenger kosttilskudd. Da kan det være fristende å få oppgaven overstått ved å knuse tablettene og blande de oppi en skje med syltetøy eller i et glass med saft.

 

Les også: Mens du finner trikset som gjør det ok for barnet ditt å innta en nødvendig tablett, har vi funnet ut hvilken vitaminer og mineraler som er særlig viktig for barn. Dette er det du trenger å vite om barn og jern

 

Medisin som holder oss friske er en nødvendighet vi faktisk er heldig å ha tilgang på når det trengs. Derfor er det beste å prøve å ikke vegre seg, men heller fokusere på å få det kjapt unnagjort og at det er viktig for kroppen.

 

Dette må du vite

Det finnes mange smarte tips og triks for å lure i seg noe som smaker vondt, men visste du at det ikke er alle tabletter som skal deles eller knuses? I noen tilfeller kan det faktisk få alvorlige konsekvenser, derfor er det viktig å lære forskjell på de ulike typene.

Her får du en oversikt over tablett-typene og hvordan de bør inntas.

 

Generelt om tabletter:

  • Har du fått medisin på resept må du rådføre deg med lege eller helsepersonell om hvordan disse skal tas (morgen eller kveld, med eller uten mat, hva du skal gjøre ved eventuelle bivirkninger og lignende).
  • Ta alltid vare på pakningsvedlegg, og les det før bruk. Her er det god, nyttig og viktig informasjon.
  • Svelg tabletter sammen med væske, minst et halvt glass med vann. Dette fordi tabletten kan bli klebrig og sette seg fast i halsen på vei ned spiserøret.
  • Du må ikke dele tabletter som ikke er markert med en delestrek/delekors. Forhør deg med fagpersonell dersom du er usikker.
  • Hvis du skal dele en tablett som har delestrek/delekors i like doser, anbefales en tablettdeler.

 

Depottablett

Dette er en tablett som vanligvis skal svelges hel og som har en langtidsvirkende effekt. Det betyr at virkestoffene avgis gradvis i mage-tarmkanalen og gir en jevn effekt over tid.

Den må ikke knuses, da effekten kan bli for kraftig. Hvis tabletten er markert med delestrek/delekors, kan den deles ved hjelp av en tablettdeler.

 

Enterotablett

Tabletten skal svelges hel. Den har et beskyttende lag som fungerer slik at den først løser seg opp i tarmen.

Den må heller ikke knuses, da effekten kan bli ødelagt eller magesekken kan ta skade. Hvis tabletten er markert med delestrek/delekors, kan den deles ved hjelp av en tablettdeler.

 

Resoriblett/Sublingvaltablett

Dette er en lettoppløselig tablett som legges under tungen slik at virkestoffet tas opp via slimhinnene i munnen. Tabletten gir på denne måten rask effekt og skal altså ikke svelges.

 

Brusetablett

Denne varianten skal oppløses i vann før inntak, og bruser når du slipper den i vannglasset. Det er viktig at man svelger all væsken etter at tabletten er løst opp.

 

Oppløselige tablett

Tabletten løses også i vann, men bruser ikke. Det er viktig at man svelger all væsken etter at tabletten er løst opp.

 

Smeltetablett

Smeltetabletten plasseres på tungen og løser seg umiddelbart. Virkestoffet svelges med spyttet. Det er ikke nødvendig å drikke samtidig.

 

Sugetablett

Disse skal løses langsomt opp i munnen og ha direkte virkning på slimhinnen i munn, hals og svelg. Disse skal ikke tas med vann.

 

Tyggetablett

Disse tablettene tygges eller suges.

 

Kilder: snl.no
Foto: Scanpix
NO/NYP/0119/0022

Publisert februar 18, 2019

2 kommentarer

    1. Hei! Det er ikke vi som har Cetirizin, men jeg ser i felleskatalogen at det står: Tabletten kan deles i to like doser. Evolan Pharma står som leverandør, så ta kontakt med de om du har flere spørsmål. Ha en fin dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *