Sunn og næringsrik gryterett

Skål med næringsrik gryterett på kjøkkenbenk
Denne smakfulle gryten er full av fargerike grønnsaker og belgfrukter. En perfekt næringsrik og sunn middag som er enkel å lage.

Vil du få i deg mer mat med jern? Denne gryten er en god kilde til det viktige mineralet, som er særlig knyttet til transport av oksygen i kroppen og reduserer tretthet. Gryten inneholder også mineralet magnesium, som bidrar til normal energiomsetning og muskelfunksjon, og folat, som er særlig viktig under graviditet.  

I tillegg til viktige mineraler har gryten et høyt innhold av både fiber for fordøyelsen og blodsukkeret, og protein for oppbygging av nye celler. Den er også en god kilde til A-vitamin og C-vitamin, som begge støtter immunforsvaret. I tillegg inneholder den E-vitamin, som beskytter cellene mot oksidativt stress og K-vitamin, viktig for at blodet skal koagulere. Kort sagt, en gryte som fyller på lageret med nødvendige vitaminer og mineraler, og som med god samvittighet kan spises hele året! 

 

Tilberedningstid: Ca 40 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel 

 

Ingredienser til gryteretten

  • 1 ss olivenolje  
  • 1 løk, hakket  
  • 2 gulrøtter, i skiver  
  • 1 rød paprika, i biter  
  • 2 hvitløksfedd, finhakket  
  • 1 squash, i biter  
  • 1 boks hakkede tomater 
  • 5 dl grønnsaksbuljong 
  • 1 boks kikerter, skylte  
  • 1 dl quinoa  
  • 100 g spinat eller grønnkål  
  • 1 ts tørket oregano 
  • 1 ts tørket basilikum 
  • Salt og pepper etter smak 
  • Pølser eller kjøtt om ønskelig 

 

Fremgangsmåte  

  1. Varm olivenoljen i en stor gryte på middels varme. Tilsett hakket løk og hvitløk, og stek til løken er blank og myk.
  2. Tilsett gulrøtter, paprika og squash, og la det steke i et par minutter.

  3. Ha i hakkede tomater, buljong og quinoa, og la gryten småkoke i 15–20 minutter til quinoaen er mør.

  4. Tilsett kikerter og grønnkål/spinat de siste 5 minuttene, og la det koke til grønnsakene er møre.

  5. Smak til med oregano, basilikum, salt og pepper.

  6. Server gjerne gryten med et stykke fullkornsbrød for ekstra fiber og en mettende effekt. 

 

Vitamin- og mineralguide: Disse næringsstoffene får du i deg 

Spinat/grønnkål: rik på jern, folat, vitamin K og C

Kikerter: med jern, protein og fiber

Quinoa: rik på magnesium, jern og protein 

Squash: en god kilde til fiber og folat 

Rød paprika: en god kilde til vitamin C  

Løk: inneholder vitamin C og antioksidanter 

Tomater: gir vitamin C og antioksidanter (lycopen) 

Gulrøtter: rike på betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen 

Hvitløksfedd: inneholder mineralet kalium, vitamin B6, vitamin C og fosfor

Olivenolje: med sunne fettsyrer og vitamin E 

Publisert november 27, 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *