Smart mat før eksamen

Hvor deilig hadde det ikke vært om man kunne spise seg til gode karakterer? Det finnes dessverre ingen slik kur, men noen typer mat er smartere enn andre når du skal bruke hodet.

Midt i eksamensstria kan hodet føles helt fullt, og det siste man tenker på er hva man skal ha til middag. Da er det enkelt å ty til enkle løsninger, selv for dem som har gode matvaner i hverdagen. Det viser seg at det kan være gode grunner til hvorfor du bør sette av tid til å spise skikkelig når man skal prestere.

 

Hold blodsukkeret stabilt

Mat med høyt sukkernivå kan gi deg en skikkelig boost når du trenger det, men energien du får fra for eksempel sjokolade og brus er dessverre kortvarig. Sukkerrike produkter har høy glykemisk indeks og gir rask energi, men energinivået holder seg ikke stabilt. Det går fort opp, og like raskt ned igjen til der du startet – kanskje til og med et litt lavere nivå også.

 

Hold blodsukkeret stabilt

Du har kanskje merket at du blir ufokusert og har dårlig konsentrasjon når du ikke har spist på lenge eller har spist mye sukker? Dette kan skyldes blodsukkeret ditt. Lavt blodsukker kan gi hodepine, svimmelhet, humørsvingninger og påvirke konsentrasjonen. Et høyt blodsukker kan gi tretthet, slapphet og føre til at du føler deg psykisk nedstemt.

Det er med andre ord lurt å forsøke å holde blodsukkeret jevnt.

 

Spis mat som holder deg mett lenge

Regelmessige måltider kan gi et stabilt blodsukker, og er viktig både for konsentrasjonen, prestasjon, helse og velvære. Et riktig sammensatt og balansert kosthold kan også bidra til overskudd og energi i hverdagen.

LES OGSÅ: Gode tips til hvordan du kan holde på konsentrasjonen når du leser til eksamen

 

Norske helsemyndigheter anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Når du er ute og handler kan det være lurt å se etter produkter som er merket med nøkkelhullmerket, som symboliserer at det utvalgte produktet scorer høyt på sunnhet sammenlignet med andre lignende matvarer i samme kategori.

Spiser du lite variert eller av andre grunner får i deg lite av enkelte næringsstoffer kan det være lurt å ta et kosttilskudd. Velger du Nycoplus Multi sikrer du kroppens daglige inntak av 13 vitaminer og 9 mineraler.

 

Hjernen liker å ha det fett

Visste du at hjernen i hovedsak består av fett? Det meste av fettet er omega-3-fettsyrer, og hjernen trenger påfyll av omega-3 for å fungere optimalt. Siden kroppen vår ikke lager slike fettsyrer på egenhånd må vi dekke behovet gjennom kosten.

Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder og proppfulle av omega-3, men finnes også i planteriket, blant annet i rapsolje, linfrø, chiafrø og valnøtter.

Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til omega-3.
Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til omega-3.

LES OGSÅ: Denne raske lunsjsalaten med laks er smart og smakfull mat når du leser trenger et avbrekk i eksamenslesingen

Noen er forsiktig med inntaket av fett, men det viktigste er å velge riktig type fett fremfor å kutte ned på den totale fettmengden i kostholdet. Velg heller enumettet og flerumettet fett fremfor mettet fett. Omega-3 regnes som flerumettet fett.

Dersom du spiser lite fet fisk i løpet av uken kan Nycoplus Omega-3 Basic være løsningen. Dette er et alternativ til tran, og i omega-3 kategorien finnes flere ulike varianter som dekker ulike behov, blant annet smak, styrke og form.

 

Kan du spise deg til bedre resultater?

Hjernen står for opptil 15 prosent av kroppens energibudsjett bare når du hviler! Dette sier noe om hvor stort energibehov kroppen har, og derfor er det viktig å gi hjernen de næringsstoffene den trenger. Du forbrenner derfor flere kalorier når du leser til eksamen og hjernen jobber sammenlignet med når du sitter og slapper av.

LES OGSÅ: Vitaminguiden for deg som har flyttet for deg selv

Både hukommelsen og læringsevnen din påvirkes av hva du spiser. Hjernen har et veldig stort energibehov, og derfor er det viktig både å spise nok og gi den de næringsstoffene den trenger.

 

Smart eksamensmat

For å holde koken og konsentrasjonen gjennom eksamensperioden vil du komme langt med å følge de overnevnte rådene:

  • Hold blodsukkeret stabilt
  • Spis mat som metter lenge
  • Spis ved jevne mellomrom
  • Velg riktig fett
  • Spis nok

Hvis du synes det er stress å planlegge mat i travle tider? Sett av en time eller to og prepp opp mat for flere dager frem. Da blir det minimalt for deg å gjøre og du kan bruke lesepausen til å slappe av og fylle opp energilagrene.

Utover dette kan det være lurt å få i seg blant annet disse matvarene:

  • Kaffe, fordi koffein i moderat mengde øker konsentrasjonen og gjør deg mer våken.
  • Vann, fordi det der viktig å holde seg hydrert. Selv mindre grad av uttørking kan gi hodepine og følelse av utmattelse.
  • Et lite glass smoothie eller juice, fordi det kan gjøre det lettvint få i seg mer frukt, bær og grønnsaker i en hektisk eksamensperiode.
  • Nøtter, fordi det er en god, sunn og lettvin type snacks som er rik på omega-3 og mange vitaminer og mineraler.

Lykke til med eksamen!

Foto: Shutterstock
Kilder: Helsedirektoratet, nhi.no, brodogkorn.no
ID: NO/NYP/0419/0057

Publisert mai 1, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *