Pappa for første gang? Dette bør du passe på at mor får i seg

Far som holder på magen til sin gravide kjæreste
Om bare noen måneder er det en baby i familien, men frem til da er det hun som bærer frem barnet som gjør den største jobben. Slik kan vordende fedre bidra til at barnet har en normal utvikling.

Mens mor opplever kvalme og cravings om hverandre, magen vokser og det er vanskelig å finne en god liggestilling, er tilværelsen på mange måter den samme for mannen frem mot fødselen. Selv om man tar del i prosessen kan det være utfordrende å vite hvordan man skal engasjere seg som vordende pappa, og hva man konkret kan gjøre for å bidra.

Se også: Denne hjemmelagde babygrøten er rik på jern – og er så god at du lager en porsjon til deg selv også

Det er mye man kan gjøre hvis man spør, men det å ta mer styring over kjelene under middagslagingen er kanskje noe av det beste man kan gjøre. Det er nemlig en konkret måte å bidra til barnets utvikling i magen på, gjennom mat og kosthold.

 

Fem retter å servere til gravide

Å finne ut alt som er å vite om ernæring og graviditet kan være en stor jobb. Den har vi heldigvis gjort for deg.

Her er en liste over næringsstoffer som er særlig viktig for den som er gravid, og hvilke typer matvarer du som snart er pappa kan finne dem i:

 

Omega-3-fettsyrer og vitamin D

Det er ikke ett fett hvilket fett man velger. Omega-3-fettsyrer finnes naturlig i fet fisk som laks, makrell og ørret, og er viktig for utviklingen av kroppens viktigste organ; hjernen. Det anbefales å spise to til tre fiskemåltider i uken. Et til to bør være fet fisk for å dekke behovet for omega-3.

En av de vanligste kildene til D-vitamin er sollys. På grunn av mange mørke måneder i Norge med begrenset tilgang på sol, er det viktig å få i seg nok vitamin D gjennom maten vi spiser. Ved å velge laks slår du to fluer i en smekk og får også påfyll av vitamin D.

Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til omega-3.
Salat med laks og quinoa er kjapt, godt og enkelt. Mens dere spiser og koser dere får babyen den næringen den trenger.

 

Folat

Folat, eller vitamin B9 som det også heter, kan med fordel være en del av kostholdet allerede en måned før unnfangelse. Dette næringsstoffet er viktig under de tre første månedene av svangerskapet, og alle anbefales et tilskudd allerede under planleggingen av graviditet for å være sikker på å få dekket behovet. Dette for å forebygge risikoen for blant annet ryggmargsbrokk, som er en alvorlig og permanent sykdom.

Normalt kan behovet dekkes gjennom et vanlig sunt kosthold. Spinat, brokkoli, grønne bladgrønnsaker, melk, kornprodukter og innmat er rike på folat.

Denne salaten med spinat, brokkoli, linser og hjemmelaget dressing ser ikke bare delikat ut, men inneholder også folat som er viktig tidlig i graviditeten.

 

Jern

Jern er et sporstoff som kvinner i fruktbar alder i utgangspunktet har et større behov for enn menn. Omtrent 15 prosent av norske kvinner får ikke dekket kroppens behov, og under et svangerskap øker behovet for jern. Fosteret trenger jern for å produsere sine røde blodceller, og det trengs også jern i morkaken.

Blant jernrike matvarer er leverpostei, kjøtt, bladgrønnsaker og grove kornprodukter.

 

En tommelfingerregel er at jo grovere brødet er, desto mer jern inneholder det. Disse eltefrie, grove rundstykkene laget på havregryn og sammalt mel er kanskje den mest velsmakende måten å få i seg jern på.

 

Jod

For lavt inntak av jod var tidligere svært utbredt i Norge. Slik er det ikke lenger, men likevel er det mange kvinner som ikke får dekket behovet i svangerskapet. For noen vil et jodtilskudd være aktuelt dersom man ikke får dekket behovet gjennom kostholdet.

Flytende meieriprodukter som melk, yoghurt og surmelk, samt fisk – særlig hvit fisk som torsk og sei, er gode kilder til jod.

Imponer med denne enkle middagsretten bestående av torsk, stekt ris og lune tomater. Variasjoner av denne retten kan spises ukentlig for å få i seg jod gjennom kostholdet.

 

Kalsium

Kalsium er viktig for utviklingen av barnets skjelett. Det finnes i matvarer som melk, yoghurt og ost. Noen plantebaserte varianter av disse produktene er også tilsatt kalsium – se etter merking på produktemballasjen.

Tre porsjoner meieriprodukter gjør nytten når man skal sørge for å få i seg nok kalsium. Prøv å servere gresk yoghurt slik: med frosne blåbær og honning, toppet med nøtter og frø.

 

Kosttilskudd spesialutviklet for gravide

Blir det liten tid til matlaging og planlegging? Da er snarveien å gå til innkjøp av Nycoplus Gravid. Dette produktet er spesialutviklet for gravide og er et komplett kosttilskudd som inneholder blant annet jod, folat og omega-3, samt en rekke andre vitaminer og mineraler som er viktig for et normalt svangerskap. Tilskuddet kan også ta i forkant av graviditeten.

Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma kjøpes på apotek.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Matportalen

ID-nummer: NO/NYP/1119/0157

Publisert desember 12, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *