Jernrik smoothie med smak av mango

jernrik smoothie med smak av mango
Denne smoothien er superenkel å lage og smaker himmelsk.

Denne solgule smoothien smaker himmelsk og er særlig fin for de minste. Den er næringsrik, mettende og ikke minst veldig god – både for store og små. Den inneholder i tillegg næringsstoffer som er særlig viktige for de små.

 • Denne smoothien består blant annet av mango og appelsin. Disse er rik på C-vitamin og bidrar til økt opptak av jern, som er et mineral som blant annet finnes i havregryn.
 • Jern har en rekke viktige oppgaver i kroppen, blant annet transport av oksygen i blodet. Vi er helt avhengig av å tilføre tilstrekkelige mengder jern gjennom kosten for å fungere optimalt.
 • For små barn som nettopp har begynt med innføring av fast føde er det særlig viktig å sørge for et jernrikt kosthold, da lagrene til barn er lave og inntaket bør være høyt.
 • Jernet som finnes i plantebaserte matvarer, som havregryn, er litt vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg av, sammenlignet med jern som finnes i kjøtt. Dersom du spiser noe som inneholder vitamin C sammen med jernrik mat øker jernopptaket. Dette er viktig å huske på når du lager mat til småbarn.

 

Tilberedningstid: 10-20 minutter

Tilsvarer cirka 1 stort glass ferdig smoothie

 

Ingredienser:

0,5 stk mango, kuttet i biter

6-8 ss havredrikk, eller annen plantedrikk eller melk etter ønske

1 stk appelsin, saften fra

2 stk ananasring, hermetisk

4 ss lettkokte havregryn

 

Fremgangsmåte:

1. Kutt mango i biter.

2. Start med å ha havredrikk i blenderen. Tilsett deretter mango, saft fra appelsin, ananas og havregryn. Kjør til en jevn smoothie.

3. For små barn kan du med fordel servere denne i en skål med skje.

Smoothie er genialt, og kan spises til frokost, lunsj, kvelds eller som en snack når sulten skulle komme over deg.

 

Tips!

 • Det anbefales å tilsette våte ingredienser først når man lager smoothie, for å skåne blenderen mot harde biter.
 • Juster konsistensen med melk etter behov.
 • Du kan bytte ut lettkokte havregryn med store havregryn etter ønske.

NO/NYP/0919/0116

Publisert november 29, 2020

21 kommentarer

  1. Havre drikk er jo også kalsium i, så skjønner ikke helt dette hvordan går det ann å si at det er en jernrik smoothie, når man da nesten ikke får i seg jern ved å drikke dette? Kan man bruke noe annet som ikke er kalsium i? Og er ikke det isåfall lurt å gi råd om slik at ikke folk blir lurt?

   1. Hei igjen, Charlotte. Mange av plantedrikkene som havredrikk inneholder kalsium, men ikke alle (for eksempel flere av de økologiske). Generelt er problemet av mange får i seg for lite av både kalsium og jern, så ved å skulle separere kalsiumrike og jernrike måltider, er det sannsynlig at det totale inntaket blir mindre enn om en liten andel blir hemmet. Når anbefalt daglig inntak blir regnet ut, tas det som oftest utgangspunkt i studier og forskning på blandet kost.Opptak av næringsstoffer fra mat er sjelden så bra som fra tilskudd. Jerntilskudd er jo som regel i en form som tas opp uavhengig av kostfaktorer som fytat, kalsium og tanniner. Et annet eksempel er folsyre der asorpsjonen er ca. 90% fra tabletter, mens fra blandet kost bare ca 50% (Kilden er Mat og medisin av Drevon og Blomhoff, side 172 i 6. utgave). Hilsen klinisk ernæringsfysiolog Åse

  2. Hei Charlotte! Du har helt rett i at kalsium kan redusere opptaket av jern, men som du sikkert vet gjelder dette veldig mange næringsstoffer (sink, kobber, jern…). Så lenge man ikke har jernmangel anbefaler ikke Helsemyndighetene å for eksempel ikke drikke melk til grovbrød eller ikke lage havregrøt med melk. En variert og blandet kost, sikrer det totale inntaket for de fleste. Det viktigste med tanke på opptaket av ikke-hemjern (treverdig plantejern) som er i havregryn og andre grove kornprodukter, er C-vitamin som det er mye av i denne oppskriften. Det vil være med på å redusere treverdig jern til toverdig. Hilsen Åse

  1. Hei. Det er ikke nødvendig å bløtlegge havregrynene, men man må gjerne gjøre det dersom man ønsker å tilrettelegge for best mulig opptak!

  1. Hei Anette. Plantedrikk i små mengder kan brukes på lik linje med vanlig melk i mat fra 10 mnd alder. Eventuelt kan havredrikken i denne oppskriften byttes ut med morsmelk eller morsmelkerstatning. Det er ingen andre ingredienser som gjør at denne ikke kan brukes til små barn. Hilsen Åse

  1. Hei Ingrid. Appelsinsaften er tenkt som smaktilsetning og væske, men bruk for all del gjerne appelsinkjøttet også! Da øker du innhold av fiber i smoothien, det er bare bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *