Tilberedningstid: 20-40 minutter (uten bløtlegging av aprikoser)
Vanskelighetsgrad: Enkel
Babygrøt som selges ferdig er som regel tilsatt ekstra jern, fordi barn er ekstra utsatt for jernmangel ved overgang fra amming til fast føde. Ønsker du å lage babygrøten din selv, er det mange gode alternativer. Korn og mel har et naturlig innhold av jern, men innholdet varierer mellom ulike sorter. Jernet sitter i det ytterste kornlaget, derfor er fullkornsmel og sammalt mel gode valg. Server gjerne hjemmelaget babygrøt med frukt/grønt som inneholder C-vitamin, da det øker opptaket av jernet som finnes i korn.
Under følger oppskrift på en blåbær- og aprikosmos som bidrar med både jern (i aprikos) og C-vitamin (fra både blåbær og aprikos). Bland gjerne morsmelk eller morsmelkerstatning inn i grøten (bruk da eventuelt litt mindre vann), da det vil øke både jern- og næringsinnholdet.
Denne grøten er rik på jern, og jern bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, reduksjon av slapphet og trøtthet samt er viktig for normal kognitiv funksjon.
INGREDIENSER
1 porsjon
3 ss havremel
1,5 dl vann (bytt eventuelt ut litt med morsmelk eller morsmelkerstatning)
1 ts olje (for eksempel rapsolje)
1 ss blåbær- og aprikosmos
Blåbær- og aprikosmos
200 g frosne blåbær
200 g tørkede aprikoser
Fremgangsmåte på babygrøt med blåbær- og aprikosmos:
- Begynn med å lage blåbær- og aprikosmosen. Oppskriften på blåbær- og aprikosmosen er nok til cirka 20 porsjoner grøt om du bruker en god spiseskje per porsjon. Aprikosene må bløtlegges minst 1 time i kokende vann, aller helst over natten. Bytt gjerne bløtleggingsvannet underveis. Når aprikosene er bløtlagt, deles de i biter. Ha frosne blåbær og bløtlagte aprikoser i en kjele og kok opp. Blåbærene vil avgi nok væske underveis. La det hele småkoke i cirka30 minutter.
- Ha så blandingen over i en foodprosessor og kjør til en jevn mos. Avkjøl. Oppbevar mosen på tett glass i kjøleskap – kan stå en ukes tid. Mosen kan selvsagt også fryses, og da gjerne i passende porsjoner.
- Lag grøten: Kok mel og vann under omrøring til du har en fast grøt. Avkjøl litt før du røren inn oljen. Vend eventuelt inn morsmelk eller morsmelkerstatning.
- Server grøten med 1 ss blåbær- og aprikosmos.
NO/NYP/1118/0106
Én kommentar
Jeg ville nok ha halvblandet kokt, hel hirse – som både er rik på jern og kalsium, mer enn havre. Godt smaker det også!?