Havremelsgrøt med blåbær- og aprikosmos

Babygrøten som kjøpes i butikk er som regel tilsatt jern fordi barn er ekstra utsatt for jernmangel ved overgang fra amming til fast føde. Denne hjemmelagde babygrøten er rik på nettopp det viktige mineralet, jern.

Tilberedningstid: 20-40 minutter (uten bløtlegging av aprikoser)
Vanskelighetsgrad: Enkel

 

Babygrøt som selges ferdig er som regel tilsatt ekstra jern, fordi barn er ekstra utsatt for jernmangel ved overgang fra amming til fast føde. Ønsker du å lage babygrøten din selv, er det mange gode alternativer. Korn og mel har et naturlig innhold av jern, men innholdet varierer mellom ulike sorter. Jernet sitter i det ytterste kornlaget, derfor er fullkornsmel og sammalt mel gode valg. Server gjerne hjemmelaget babygrøt med frukt/grønt som inneholder C-vitamin, da det øker opptaket av jernet som finnes i korn.

Under følger oppskrift på en blåbær- og aprikosmos som bidrar med både jern (i aprikos) og C-vitamin (fra både blåbær og aprikos). Bland gjerne morsmelk eller morsmelkerstatning inn i grøten (bruk da eventuelt litt mindre vann), da det vil øke både jern- og næringsinnholdet.

 

Denne grøten er rik på jern, og jern bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, reduksjon av slapphet og trøtthet samt er viktig for normal kognitiv funksjon.

INGREDIENSER

1 porsjon

3 ss havremel

1,5 dl vann (bytt eventuelt ut litt med morsmelk eller morsmelkerstatning)

1 ts olje (for eksempel rapsolje)

1 ss blåbær- og aprikosmos

 

Blåbær- og aprikosmos

200 g frosne blåbær

200 g tørkede aprikoser

 

Fremgangsmåte på babygrøt med blåbær- og aprikosmos:

  1. Begynn med å lage blåbær- og aprikosmosen. Oppskriften på blåbær- og aprikosmosen er nok til cirka 20 porsjoner grøt om du bruker en god spiseskje per porsjon. Aprikosene må bløtlegges minst 1 time i kokende vann, aller helst over natten. Bytt gjerne bløtleggingsvannet underveis. Når aprikosene er bløtlagt, deles de i biter. Ha frosne blåbær og bløtlagte aprikoser i en kjele og kok opp. Blåbærene vil avgi nok væske underveis. La det hele småkoke i cirka30 minutter.
  2. Ha så blandingen over i en foodprosessor og kjør til en jevn mos. Avkjøl. Oppbevar mosen på tett glass i kjøleskap – kan stå en ukes tid. Mosen kan selvsagt også fryses, og da gjerne i passende porsjoner.
  3. Lag grøten: Kok mel og vann under omrøring til du har en fast grøt. Avkjøl litt før du røren inn oljen. Vend eventuelt inn morsmelk eller morsmelkerstatning.
  4. Server grøten med 1 ss blåbær- og aprikosmos.

NO/NYP/1118/0106

Publisert november 30, 2018

Én kommentar

  1. Jeg ville nok ha halvblandet kokt, hel hirse – som både er rik på jern og kalsium, mer enn havre. Godt smaker det også!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *