Bokhvete er super å lage grøt av, og har en nøtteaktig, fyldig smak – særlig når den blandes med havre, som i denne oppskriften. Men bokhvete er ikke i slekt med hvete slik navnet kanskje skulle tilsi, det er faktisk en liten nøtt.
Bokhvete er dessuten glutenfri, og en god, plantebasert kilde til både proteiner og jern. Jern er et mineral med en rekke viktige oppgaver i kroppen, blant annet transport av oksygen i blodet. Vi er helt avhengig av å tilføre tilstrekkelige mengder jern gjennom kosten for å fungere optimalt.
Jern som finnes i plantebaserte matvarer er litt vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg av sammenlignet med kjøtt. Derfor anbefales det å spise frukt som inneholder vitamin C samtidig som du spiser plantebasert, jernrik mat – det øker nemlig opptaket av det essensielle mineralet. Blåbær og bringebær er derfor ypperlig topping som ikke bare smaker godt, men også gjør godt i denne grøten.
Tilberedningstid: 10-20 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel
INGREDIENSER
1 porsjon
0,5 dl bokhvete
1 dl vann
0,5 dl havregryn
1,5 dl havredrikk (eller annen plantedrikk/melk etter ønske)
0,25 ts kanel
Forslag til topping:
Epleskiver
Kanel
Hakkede mandler
Blåbær
Druer
Fremgangsmåte:
1. Kok bokhvete i vannet til vannet er trukket inn, cirka 5 minutter.
2. Når vannet er trukket inn tilsetter du havre, plantedrikk/melk og kanel.
3. La grøten småkoke i cirka 3 minutter mens du rører, til den har ønsket konsistens.
4. Topp med ønsket tilbehør.
ID: NO/NYP/0319/0047