Kan barn få i seg for mye jern?

To unge barn sitter ved et bord og spiser
For lite jern er den vanligste ernæringsmangelen hos barn på verdensbasis. Finn ut hvor mye jern som er nok for et barn og hva som er for mye.

Det er ikke ofte barn får i seg for mye jern gjennom kosten. Barn blir fort «kjøkkensjefen» i huset og spiser ofte på egne premisser selv om man prøver å servere dem både sunn og næringsrik mat. Mens noen sluker brokkolibitene like lett som pølsene, er det noen som nekter blankt eller nøyer seg med en liten smaksprøve. Det kan gjøre kostholdet ensformig over tid og på sikt føre til at man ikke får i seg nok av ulike næringsstoffer.

Les også: Disse eltefrie rundstykkene med havre og frø er superenkle å lage, og er dessuten en god kilde til jern

Barn har bortimot det samme behovet for jern som en voksen mann, men spiser som regel mye mindre mengder mat. Desto viktigere er det å servere barn jernrike matvarer til nesten hvert eneste måltid for å dekke kroppens behov.

Multi for barn_miljø
Nycoplus Multi Barn dekker kroppens behov for jern for de minste.

 

Hvis det er utfordrende å variere kostholdet til minsten kan tilskuddet tyggetablett med tuttifrutti-smak eller brusetablett med tropisk smak være et trygt og godt valg. Begge tilskuddene inneholder 13 vitaminer og 8 mineraler, og dekker hele kroppens behov for jern. For at barna ikke skal rynke på nesen er den dessuten laget som en tyggetablett med fruktsmak.

 

Barns dagsbehov for jern:

1-5 år: 8 mg

6-9 år: 9 mg

 

Menns dagsbehov for jern:

10-17 år: 11 mg

18-75+ år: 9 mg

 

Hvor mye er for mye?

Noen spør seg om man kan risikere å gi barnet en overdose av jern gjennom kostholdet. Svaret på dette er stort sett nei. Jern finnes i så små mengder i kostholdet at skadelige jernmengder ikke kan hope seg opp på grunn av for stort inntak gjennom maten. Et skadelig stort jernoverskudd i leveren skyldes vanligvis andre ting – som arvelige sykdommer, mange blodoverføringer eller tilførsel av legemidler mot anemi.

Les også: Trenger barn jern?

Barn er likevel utsatt for å få i seg for mye jern. Dette kan oppstå når barn får tak i et jerntilskudd og spiser alt innholdet i boksen og på den måten får i seg store mengder. Derfor er det svært viktig å oppbevare jerntilskudd utilgjengelig for barn.

 

Ikke for mye jern, men heller ikke for lite

Det er altså viktig å forsikre seg om at medisiner og kosttilskudd oppbevares på et sted hvor barna ikke kommer til. Samtidig er det viktig å sørge for et adekvat inntak av jern, også hos de små. Det er nemlig mange barn som ikke får dekket kroppens behov for jern gjennom maten.

Lurer du på om du spiser nok matvarer som inneholder jern? Se sjekklisten her.

 

Foto: Shutterstock

Kilder:

 1. Legemiddelhåndboka: Jernmangelanemi hos barn
 2. Helsedirektoratet
 3. Store medisinske leksikon

Publisert juni 13, 2020

6 kommentarer

 1. Jeg kan ikke nok om jern til å mene noe om det, men kanskje dere trenger å fikse delen der gutter på 10-17 år omtales som menn? I Norge er man myndig/voksen ved fylt 18 år. Barndommen er kort nok som den er!
  Mvh Andrea Ellingsen

  1. Hei Andrea! Du har et godt poeng, men vi forholder oss bare til ordlyden i Helsedirektoratets «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet» hvor man er kvinne eller mann etter 10 år. Vi skal ta det videre med dem, så kanskje det blir oppdatert ved neste utgave. Hilsen Åse

 2. Ikke gi jern uten samråd m lege! Jern tilskudd sku vært på resept!
  E akkurat samme symptoma på å ha for mye jern, å uten behandling så kan den være livstruende.

  1. Det er viktig å ikke få verken for lite eller for mye jern i seg. Høydose jern skal kun gis ved jernmangel i samråd med lege. Lavdose jern som et supplement til kosten er regulert av Kosttilskuddforskriften og kan gis uten at det er tatt en blodprøve.

   1. Vil det si at deres jerntiskudd i dråpeform (som kan gis fra 1 år) er trygg å gi uten blodprøve?
    Jeg har en sønn på 14 måneder som nekter å spise kjøtt og er smispist, det eneste jerntike produktet jeg får i ham er egg.
    Det jeg ikke skjønner er at det står på pakken at 8 dråper gir 8mg og det dekker 57% av ref.inntak. Men er ikke 8mg det som er anbefalt, altså 100%?

    1. Hei Alexandra. Nycoplus Jerndråper er et kosttilskudd som er ment som et supplement til kostholdet, og kan gis uten blodprøve i anbefalt dose. Hvis du mistenker at barnet har fått for lite jern fra kosten over lengre tid, kan det være lurt å ta en blodprøve uansett, for da kan det være behov for mer enn bare dagsbehovet. Det kan også være behov for tilskudd av flere ting, så snakk gjerne med helsestasjonen før du begynner å gi tilskudd.

     Dette mer referanseverdier er det en del forvirring rundt, og det er ikke så rart. Referanseverdiene (prosenten) som brukes på etiketten på kosttilskudd er i henhold til Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften), er ikke det samme som Helsedirektoratets ernæringsanbefalinger. Ifølge Forskrift om kosttilskudd skal kosttilskudd merkes med mengdeinnhold av næringsstoffer uttrykt i tall per anbefalt døgndose. Mengdeinnholdet skal fastsettes på grunnlag av gjennomsnittsverdier av produsentens analyse av produktet. Verdiene skal også angis som prosentandel per anbefalte døgndose av de referanseverdiene som er fastsatt. Disse referanseverdiene tar ikke hensyn til kjønn, alder, graviditet eller amming og bør derfor ikke brukes som grunnlag for faglig rådgivning eller anbefaling. Jern har en referanseverdi på 14 mg, mens daglig anbefalt inntak er 8 mg for et barn på 14 mnd. Derfor blir referanseverdien 57%. Vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *