Kalsium er viktigere enn mange tror

Spesielt unge jenter og eldre mennesker er utsatte for ikke å få i seg nok kalsium. Slik trenger det ikke være. Med enkle grep og litt ekstra fokus kan utfordringen løses.

Norge ligger faktisk i verdenstoppen når det gjelder plager som følge av lavt kalsiuminnhold i skjelettet. Omtrent én av to kvinner og én av fire menn vil oppleve brudd på grunn av dette. På den lyse siden, i ungdomsårene har man gode muligheter til å legge et godt grunnlag for et sterkt skjelett. I denne fasen har nemlig kroppen spesielt god evne til å lagre kalsium i beinmassen. Har du ungdom i hus, er det derfor lurt å følge ekstra godt opp og sikre tilstrekkelig inntak.

 

Tre grep for gode kalsiumverdier

Alle taper beinmasse med alderen, som følge av at østrogennivået synker. Dette er en naturlig prosess. Hvor mye man mister kan derimot variere, og har blant annet med arv og gener å gjøre. Det er først når det blir for stort tap, at det kan by på plager. For å påvirke prosessen i positiv retning finnes det noen grep:

1. Hold deg fysisk aktiv
Regelmessige spaserturer og styrketrening er bra for skjelettet og minimerer det naturlige beintapet. Det styrker også muskulaturen og bidrar til å bevare en god balanse, som igjen forhindrer fall.

2. Spis variert

Et regelmessig og variert kosthold med tilstrekkelige mengder av alle næringsstoffene er nødvendig. Det betyr blant annet mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk.

3. Husk vitamin D

I nordlige land med lite sol store deler av året, er særlig D-vitamin viktig å få i seg gjennom maten. Dette fordi vitaminet blant annet er nødvendig for at kroppen skal kunne ta til seg kalsium. Vitamin D finnes i fet fisk og tran, mens kalsium først og fremst finnes i meieriprodukter.

 

Kalsium – slik sikrer du dagsbehovet

Norske myndigheter anbefaler et daglig inntak på 800 mg kalsium for voksne over 20 år, og 900 mg for ungdommer. Dette er kanskje uproblematisk for noen, men sunne og varierte matvaner kan til tider være utfordrende i en hektisk familiehverdag. For eldre kan dårlig matlyst være til hinder for å få i seg nok av det de trenger av næringsstoffer.

En tommelfingerregel er at dersom du ikke får i deg minst tre porsjoner melk eller meieriprodukter daglig, bør du sikre inntaket med et kalsiumtilskudd.

Visste du at koalabjørnen må ut på en farefull ferd for å få i seg det den trenger av kalsium? Det trenger heldigvis ikke du – se bare her:

Nycoplus Calcium + vitamin D er et godt alternativ for deg som ønsker å sikre god benhelse gjennom hele livet. En tablett daglig gir både D-vitamin og kalsium og tabletten er fri for gelatin, gluten og laktose.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: NHI, Melk.no

NO/NYP/0119/0014

Publisert november 14, 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Warning: Array to string conversion in /home/webazn2ud/html/nycoplus.no/wp-content/plugins/ele-conditions/inc/parse_conditions.php on line 22

Relaterte produkter

Nycoplus

Calcigran Forte spearmintsmak

500 mg/400 IE kalsium/vitamin-D - 100 tabletter

Behandling av vitamin D- og kalsiummangel

Nycoplus

Magnesium + Calcium

100 tabletter

For energiomsetning og muskelfunksjon

Nycoplus

Calcium m/vitamin D

500 mg - 100 tabletter

Begrenser tap av benmineral

Nycoplus

Calcium m/vitamin K og D3

100 tabletter