Hvordan lykkes med varig vektnedgang?

artikkelbilde varig vektnedgang
De fleste eksperter er enige om en ting når det kommer til vektnedgang. Det trenger ikke være vanskelig å gå ned. Hovedutfordringen er å ikke gå opp igjen.

Vi nordmenn blir stadig tyngre. Nesten 70 % av voksne kvinner og menn har overvekt (BMI 25 – 30) og hele en av fem kvinner og en av fire menn har fedme (BMI > 30) i forhold til Verdens helseorganisasjons (WHO) og norske helsemyndigheters definisjon.

For den det rammer, hva er egentlig den beste måten å gå ned i vekt på?

– Det er mange veier til Rom, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, som har forsket på varig vektnedgang og skrevet doktoravhandling om 5:2 dietten.

Ifølge Sundfør er det bred faglig enighet om noen ting når det kommer til vektnedgang.

– Du må redusere kaloriinntaket, øke forbruket eller eventuelt begge deler, sier hun.

 

Lytt til klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør og professor ved UiO og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold Jøran Hjelmesæth i podcasten Friskere Viten her:

 

Forebygging for barn og unge

Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og unge er også stigende, og med det følger økende risiko for vektrelatert sykdom i barnealder og i voksen alder.

Ekspertenes tips til foreldre for å forebygge overvekt og fedme hos barn:  

  • Spis variert og tilby «5 om dagen» med frukt og grønt
  • Sikre inntak av fisk og fullkornsprodukter
  • Følg litt med på vekta og gjør enkle tiltak ved behov
  • Øk gjerne aktivitetsnivået for å holde vekten nede
  • Bruk gjerne trening som et mestringsverktøy i forbindelse med vektnedgang

Det viktigste er trolig at du som forelder og forbilde ikke krever mer av barnet enn av deg selv, og inspirerer til felles matglede, aktiv livsstil og et sunt og variert kosthold.

 

Rask eller langsom vektnedgang?

Indremedisiner og professor ved UiO Jøran Hjelmesæth jobber til daglig som
leder og forsker for senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold. Han forteller at både rask og sakte vektreduksjon kan fungere for å oppnå varig vektnedgang.

– Noen synes det er fint med en kickstart, andre vil bruke mer tid, konstaterer
Hjelmesæth som hevder at løsningen må knyttes til personlig motivasjon og livsstil.

 

Dietter – virker de?

De som rammes av fedme kan få en helsegevinst av vektreduserende behandling, og for mange kan en varig diett (ikke kortvarig slankekur) være svaret. I en slik prosess kan det være mer utfordrende enn ellers å få i seg det man trenger av vitaminer og mineraler. For noen få kan det derfor være aktuelt med et tilskudd, særlig om man gjør dette på egenhånd og går på en diett med få kalorier (for eksempel lavkaloridiett).

Men hvilken diett er den beste?

– I forhold til vektendring vil dietter ha en funksjon, men hvilken som er riktig for den enkelte vil variere, informerer Sundfør som gjennom de vitenskapelige studiene har sett at flere har fått gode resultater av 5:2 dietten, men at andre dietter også kan fungere.

Hun er derfor opptatt av den individuelle kartleggingen som en viktig del av prosessen. Dette støttes av Hjelmesæth som understreker at veien til varig vektnedgang handler om å finne et kosthold og en livsstil den enkelte kan leve godt med over tid.

 

Veien til varig vektnedgang

Det finnes altså ingen fasit, men flere veier til Rom om du vil lykkes med varig vektnedgang. For å lykkes er ekspertene enig i at næringsstoffer, mineraler og vitaminer, og ikke minst regnskapet i forhold til energiinntak og -forbruk er viktig for alle.

 

Publisert mai 29, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *