D-vitamin har mange funksjoner i kroppen. Vitaminet bidrar til et
- normalt immunforsvar og normal celledeling
- normale kalsiumnivåer i blodet og utnyttelse av kalsium i kroppen
- normal muskelfunksjon, og normale tenner og knokler
Kilder til D-vitamin
Vi får i oss D-vitamin fra tre hovedkilder: sollys, mat og kosttilskudd. Vi kan opparbeide oss et godt lager fra solstrålene om sommeren, men det er ikke nok til å vare gjennom en norsk vinter. Jevnlig påfyll fra andre kilder er derfor viktig. Fet fisk som laks, sild og makrell, smør og margarin, egg og tran er kilder til D-vitamin. I tillegg er det enkelte typer melk som er tilsatt vitaminet.
Halveringstid for solskinnsvitaminet
Det kroppen produserer av D-vitamin gjennom sollys, eller vi får i oss gjennom mat eller kosttilskudd, har en halveringstid på rundt to til tre uker. Det betyr at halvparten av D-vitaminet forsvinner fra blodet etter et par uker. Derfor er det viktig med jevnlig påfyll av D-vitamin, særlig fra oktober til april.
Anbefalt daglig inntak av D-vitamin
I Norge anbefales vi et inntak på 10 µg D-vitamin allerede fra én ukes alder til fylte 75 år1 om dagen, tilsvarende en laksefilet på 130 gram. Dersom du får lite soleksponering anbefales du et inntak på 20 µg D-vitamin daglig. 2
Får du ikke i deg nok D-vitamin gjennom sollys og kostholdet? Kosttilskudd kan være en god løsning.
Kilder: