Hva er jern og hvorfor er det så viktig?

Jern er et livsviktig næringsstoff. Likevel er jernmangel en utbredt mangeltilstand i verden, der jenter og damer er blant de mest utsatte. For at kroppen skal fungere er det viktig at den får tilstrekkelig med jern over tid.

Tretthet, svimmelhet og tungpustethet er blant de vanligste symptomene ved jernmangel, som ifølge Helsedirektoratet rammer omlag 15 prosent av norske kvinner. Av disse utvikler to-tre prosent anemi, som forhindrer en av de aller viktigste prosessene i kroppen, nemlig oksygentransporten til organer og vev. Mistenker du at du ikke får i deg nok jern, er det med andre ord viktig å få det sjekket hos lege og, om nødvendig, sørge for at du får behovet dekket så fort som mulig.

 

Hva gjør jern i kroppen?

Jern er et essensielt mineral som spiller en svært viktig rolle for at kroppen skal fungere. Blant annet bidrar det til normal kognitiv funksjon, immunforsvar og energiomsetning. I tillegg spiller det en rolle i celledelingsprosessen og bidrar til normal dannelse av røde blodceller og proteinet hemoglobin. Det er nettopp hemoglobinet som sørger for transporten av oksygenet til kroppens organer og vev. For at kroppen skal fungere er det altså viktig at den får tilstrekkelig med jern over tid.

 

Hvem er utsatt for jernmangel?

De som er mest utsatt for jernmangel er de som er småspist eller spiser jernfattig kost. Litt enkelt sagt er det som regel slik at den som spiser mest også får i seg mest jern. Generelt har kvinner større behov for jern enn menn, på grunn av det ekstra blodtapet menstruasjon medfører. Graviditet og amming krever også økt tilførsel av jern, mens barn og ungdom i vekst har stort jernbehov i forhold til energiinntaket og kan derfor være i faresonen.

Utover dette, er blant annet spedbarn med innvandrerbakgrunn, små barn opp til fem år, kvinner som bruker spiral (ikke hormonspiral) og blodgivere, spesielt utsatte for jernmangelanemi. Befinner du deg i en av disse gruppene eller har små barn, kan det derfor være lurt å følge litt ekstra godt med. Ekstra tilskudd av jern kan være løsningen om man får i seg for lite gjennom kosten.

 

 

Nycoplus Jern 20mg: Mild mot magen og bidrar til produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin. 

 

Kilder: Store medisinske leksikon: Jern, NHI: Jernmangelanemi, NHI: Anemi , Store medisinske leksikon: Jernmangelanemi

Foto: Shutterstock

ID-nummer: NO/NYP/1019/0123

Publisert oktober 7, 2019

2 kommentarer

    1. Hei Anne-Karin. Hvis du tenker på opptaket, er det bra både for hemjern (i Hemojern) og bisglycinat (aminojern) som er i Nycoplus Jern 27 mg. Disse forbindelsene påvirkes lite av faktorer i maten, som fytat og C-vitamin. Men dette gjelder også toverdig jern som jernsulfat og jern-pentakarbonyl, som er i de andre Nycoplus-produktene med jern (Nycoplus Ferro-Retard, Nycoplus Multi, Nycoplus Omega-3 Multi, Nycoplus Multi Barn, Nycoplus Jerndråper). En av fordelen med noen av jernforbindelsene som brukes i Nycoplus-serien er at de ikke er fra animalske ingredienser, mens hemjern er fra blod, som ikke alle ønsker å bruke. Hvis det er bivirkninger du tenker på, er det mer avhengig av dose fremfor jernforbindelse. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.