Tre oppskrifter for nybakte mødre

Tre oppskrifter for nybakte mødre_NTB
Disse oppskriftene gir deg et avbrekk og påfyll av det kroppen behøver i en krevende fase i livet – enten du ammer, ikke har sovet en hel natt på lenge eller trenger påfyll av energi.

Som ammende har man både et økt behov for næring, og ikke minst å spise godt for å sørge for at man har tilstrekkelig med energi. For nybakte mødre vil denne fasen i livet være ekstra krevende, både for hodet og kroppen, og da er det beste man kan gjøre å sørge for et godt grunnlag for mat og drikke.

Med det menes smarte matvalg som gir påfyll av næringsstoffer som trengs, men også smarte løsninger som sørger for at du har mat som er ferdig og klar når du blir sulten.

 

Nycoplus Mamma kjøpes på apotek
For hver pakke Nycoplus Mamma du kjøper, donerer Nycoplus 5 kroner til Redd Barnas hjelpearbeid for spedbarn og mødre i avsidesliggende områder i Nicaragua.

 

For noen vil også et kosttilskudd kunne være aktuelt for å sikre at kroppen får i seg alt, også det du ikke tenker på. Nycoplus Mamma er et apotekeksklusivt produkt som sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler. Det er spesialutviklet for nybakte og ammende mødre, og anbefales  Både til som ammer og de som ikke ammer.

 

1. Kjøleskapsgrøt til travle dager for nybakte mødre

Kjøleskapsgrøt med frø og nøtter, rik på kalsium
Overnight oats er faktisk enda enklere enn å lage vanlig grøt, og er en fin måte å variere frokosten – nybakt mor eller ei.

 

Kjøleskapsgrøt, eller overnight oats som det også kalles, er nettopp en kald grøt som er tilsatt smakfulle ingredienser for å gjøre den hakket mer spennende. Vanlige kombinasjoner er havregryn og melk eller yoghurt (med eller uten smak), bær, honning, nøtter og frø. Dette er en grunnoppskrift som du kan variere i det uendelige etter egne preferanser.

Når man ammer har man et økt behov for energi, samt noen spesifikke næringsstoffer – blant annet kalsium. Denne grøten er en god kilde til kalsium, som er viktig for et sterkt skjelett, både for mor og barn. Hvis du ammer får babyen i seg kalsium gjennom morsmelken.

 

Les også: Dette er de beste treningsøvelsene for deg som er gravid – men du kan gjerne fortsette med disse aktivitetene også etter barnet er kommet

 

Havregryn er også rik på jern, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, og kan derfor være nyttig å sikre behovet for. Når du spiser jern anbefales det å spise frukt eller bær som inneholder C-vitamin på siden for å øke opptaket i kroppen. Jordbær, bringebær og appelsin kan være gode eksempler.

 

2. Hjemmelaget blåbæryoghurt som «alltid» er klar

Hjemmelaget sukkerfri blåbæryoghurt
Du har kanskje ikke tenkt på at du kan legge til egen smak på yoghurten, men det kan du altså gjøre på ganske enkelt vis. I denne oppskriften er den blandet med blåbær.

 

Yoghurt med smak er ofte tilsatt en del sukker, og det slipper du hvis du lager den selv. Denne varianten består av nettopp yoghurt naturell, ferske (eller frosne blåbær) og honning som søtning. Ved å toppe skålen med nøtter og frø, og gjerne havregryn, blir måltidet desto mer komplett og mettende med sunt fett og trege karbohydrater.

 

Les også: Kan barn få i seg for mye jern?

 

Også denne retten er rik på kalsium, som  er viktig for både mor og barn i spedbarnsfasen. Du får også i deg jern, som er viktig for å opprettholde normal energiomsetning, dersom du velger å tilsette havregryn.

 

3.  Kjappe, enkle og smakefulle ovnsbakte grønnsaker med hummus

Hummus og grønnsaker
Det er ikke alltid man bør spise seg mett på snacks, men det kan du hvis du velger denne! Hummus smaker knallgodt sammen med grønnsaker som du enten serverer rå eller ovnbakt.

 

Bakte grønnsaker i regnbuens farger ser ikke bare ut som rene kunstverket, de holder deg også mett i timevis – hvis du spiser nok, riktignok. Å ha sunn og mettende mat tilgjengelig i en travel periode kan gjøre det enkelt å få i seg nok av det man trenger. Dette smaker godt både varmt og kaldt, og enda bedre servert sammen med hummus.

 

Les også: Dette er sunt kosthold ved amming

 

Hummus er en tykk dipp med opphav fra Midtøsten, og har en karakteristisk smak av kikerter, tahini og spisskummen. Den er kjapp og enkel å lage i foodprosessor eller med stavmikser, og holder seg godt 3-4 dager i en tett boks i kjøleskapet.

Det er ikke tilfeldig at kikerter og tahini er blant ingrediensene i denne oppskriften som anbefales ferske mødre. Også disse er rik på kalsium, som man får et økt behov av hvis du ammer. Kikerter er også rik på proteiner, som også er viktige byggeklosser i alle kroppens celler.

 

Nycoplus Mamma er et produkt som bidrar til at du får dekkes kroppens behov i en viktig periode i livet. Produktet kjøpes på apotek.

 

Foto: Shutterstock

C-APROM/NO/NYP/0025

Publisert oktober 14, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *