Ta folat og jod før og under graviditet

To smilende kvinner vendt mot hverandre, begge holder på kvinnen til høyre sin gravide mage
Alle kvinner som planlegger å bli gravid eller som vet at de er det bør tidligst mulig starte med tilskudd av folat.

Det er ekstra viktig å få i seg nok næringsstoffer og energi når man er gravid. Kosten bør være variert slik at du sikrer anbefalt inntak av proteiner, karbohydrater og fett, samt viktige vitaminer og mineraler.

 

Gravide bør ta folattilskudd

Folat, som også betegnes som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, spesielt grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål, inneholder mye folat.

Dog viser forskning at det er vanskelig å få i seg nok folat gjennom kosten. Dermed bør alle kvinner som planlegger å bli gravide eller som vet de er det tidligst mulig starte med tilskudd av folat.

Helsedirektoratet anbefaler en dose på 400 mikrogram per dag i én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke.

 

folsyre
Folsyre-tilskudd er anbefalt til alle kvinner som er gravide eller planlegger å bli det.

 

Folat forebygger ryggmargsbrokk

Hvert år er om lag 60 kvinner gravide med barn med ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig nevralrørsdefekt. Selv om antall barn som fødes levende med nevralrørsdefekt synker, er forekomsten, inkludert senaborter, dessverre som før. Folat er viktig for å forebygge ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at barnet får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen.

Nycoplus Folsyre er en enkel måte å sikre seg det daglige inntaket av folat, og du finner produktet på apotek. Huskeregelen er enkel: Én tablett daglig, minst én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke. Siden det vanlige dagsbehovet for alle kvinner i fertil alder og gravide er 400 µg, er det uansett lurt å fortsette med tilskudd også etter første trimester, siden få får nok fra kosten alene. 

 

Jod for normal utvikling

Jod er også viktig i svangerskapet og da spesielt for normal utvikling av barnet i magen. Om du spiser lite hvit fisk og meieriprodukter, vil det være vanskelig å få i seg tilstrekkelige mengder gjennom kosten.

Det er faktisk en fordel om du også har en god jodstatus allerede før du blir gravid.

Les også: Derfor er jod spesielt viktig for gravide

 

 

Økt behov for næringsstoffer

Gravide, ammende og nybakte mødre har økt behov for andre viktige næringsstoffer. Det er ikke så lett å få oversikten over hva man trenger av ulike vitaminer, mineraler og omega-3 for å sikre inntaket for seg selv og babyen. Derfor har Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma. Nycoplus Gravid er et godt alternativ til Nycoplus Folsyre hvis man ønsker å sikre inntaket av alle næringsstoffene.

Produktene er utviklet i samsvar med de norske næringsstoffanbefalingene og klinisk ernæringsfysiolog. Her har vi samlet alt du trenger både før og under svangerskapet samt etter fødsel, enkelt og greit.

 

Foto: Shutterstock

ID: NO/NYP/0918/0066

Publisert september 21, 2018

10 kommentarer

 1. er ein mann på 87 år,har ikkje tenkt og bli gravid,men er av fastlegen annbefalt og ta folsyre.

  1. Hei Jørgen. Ja, folsyre er et essensielt B-vitamin for alle, ikke bare gravide, så her er det bare å følge fastlegens råd. Hilsen Åse

 2. Hei,

  Er jod like viktig som folat de første månedene av graviditeten? Personlig er jeg 6+7 og bruker kun jod, så ble litt stresset her nå! Bør jeg starte med jod også?

  1. Hei Ida. Folat som tilskudd anbefales hele første trimester, så det bør du ta uansett kosthold. Jodtilskudd anbefales derimot kun til de som ikke får i seg nok fra kosten. Helsedirektoratet anbefaler jodtilskudd til gravide og ammende som har et lavere daglig inntak enn 6 dl kumelk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere daglig inntak enn 8 dl kumelk/yoghurt. Du kan lese mer om dette her: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/derfor-trenger-vi-jod#Jod-s%C3%A6rlig-viktig-for-gravide-og-ammende Hilsen Åse

 3. Hei, Holder det å ta vanlig nycopluss folsyre mens man prøver å bli gravid, og så gå over til nycoplus gravid når man har blitt gravid?

 4. Akk fått vite jeg er gravid, og kjøpt nycoplus gravid, men skjønte ikke tablett dosen.. Er det 2 tabletter morgen og kapsler kveld eller en tablett og en kapsel? ?

  1. Hei Marte. Gratulerer med graviditeten 🙂 Det spiller ingen rolle hvordan, eller om du deler de opp. Du kan ta alle 4 samtidig, eller to og to i løpet av dagen 🙂 Men totalt på en dag er det to tabletter med vitaminer og mineraler, og to kapsler med Omega-3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Gravid

56 tabletter + 56 kapsler

Spesialtilpasset med viktige vitaminer, mineraler og omega-3.

Nycoplus

Mamma

56 tabletter + 56 kapsler

Tilskudd for nybakte mødre og ammende

Nycoplus

Folsyre

400 µg - 100 tabletter

For planlegging av graviditet og i første trimester.

Nycoplus

Omega-3 Multi

90 kapsler

Multi-vitaminmineral med omega-3