Slik kan du redusere risikoen for ryggmargsbrokk under graviditeten

Under svangerskapet er man opptatt av å ta best mulige valg for det kommende livet som vokser i magen. Et tilskudd av folsyre allerede før du er gravid, reduserer faren for ryggmargsbrokk.

Mange ønsker å stifte familie i løpet av livet, og mens noen har håp og ønsker om når dette skal skje, er realiteten at faktisk bare halvparten av alle graviditeter er planlagt. De fleste ønsker selvsagt å gi det voksende livet i magen de beste forutsetningene for å komme frisk og fin til verden – også om graviditeten oppsto litt tidligere enn planlagt.

Dette er en av grunnene til hvorfor norske helsemyndigheter anbefaler kvinner som planlegger graviditet eller kan bli gravide å ta et tilskudd av folat på 400 mikrogram daglig.

Flere studier har entydig vist at daglig inntak av folat- eller folsyretilskudd før og under de tre første månedene av svangerskapet gir redusert risiko av nevralrørsdefekter og ryggmargsbrokk. Derfor er det viktig at man har dekket kroppens behov allerede før unnfangelse.

Den gunstige virkningen oppnås ved ekstra tilskudd av 400 mg folat per dag i minst én måned før og de første tre månedene etter befruktning.

 

Les også: Dette er næringsstoffene gravide ikke får i seg nok av

 

Dette er ryggmargsbrokk

Ryggmargsdefekt er en manglende sammenvoksing av ryggraden, og kan føre til ulike grader av brokkdannelse av ryggmarg og hjernehinner. Dette oppstår i omtrent 4 per 10 000 svangerskap i Norge, hvor det fødes rundt 55 000 barn årlig, og påvises vanligvis ved ultralyd i uke 18 eller etter fødsel.

Grunner til at ryggmargsbrokk kan oppstå er blant annet lavt nivå av B-vitaminet folat, diabetes og fedme hos mor. Familiehistorie med slektninger med ryggmargsbrokk er en av de sterkeste faktorene.

 

Slik kan ryggmargsbrokk påvirke livet

Hvordan ryggmargsbrokk påvirker kroppen og kognitive evner er forskjellig og varierende.

70 prosent har normal intelligens, men mange vil likevel slite med kognitive vansker. Det kan innebære redusert språkforståelse, hukommelse, sosiale evner, konsentrasjon, vansker med innlæring av nytt stoff, samt planlegging og gjennomføring av oppgaver.

Barn bruker som regel skinner eller krykker, og de fleste voksne bruker rullestol.

Mange opplever også forstyrrelser med blære- og tarmfunksjon, følesans, blodsirkulasjon og trykksår, samt overvekt og fedme.

Det er økt forekomst av psykiske plager – særlig angst og depresjon – hos barn og voksne, og mange voksne er uføretrygdet og lever alene.

 

Dekk kroppens behov heller før enn siden

Det er heldigvis ikke mange som lider av folatmangel i Norge, men dersom du som er i fertil alder vil være helt sikker på at kroppen har alt den trenger før en eventuell graviditet – planlagt eller ei – bør du sikre behovet heller før enn siden. Dette fordi det er for sent å starte med folattilskudd når du oppdager at du er gravid eller på første svangerskapskontroll som vanligvis finner sted i 8.-10. svangerskapsuke.

 

Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma kjøpes på apotek
Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma kjøpes på apotek.

 

Tar du en daglig tablett av Nycoplus Gravid dekker du kroppens behov for folat og du kan redusere risikoen for ryggmargsbrokk. I tillegg får du i deg andre viktige vitaminer, mineraler samt omega-3 i passende mengde for den som planlegger- eller er i svangerskap.

 

 

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok: Ryggmargsbrokk

Foto: Scanpix

NO/NYP/0919/0113

Publisert september 19, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *