Dette er heldigvis en solskinnshistorie. Selenia fikk nødvendig behandling i tide for å kunne bekjempe sin lungebetennelse. Det finnes som kjent behandling for denne infeksjonen, men i små lokalsamfunn som El Comal, der Selenia bor, er det langt til nærmeste helsestasjon og/eller sykehus. Langt ifra alle har tilgang til helsehjelp og befolkningen er avhengig av lokal hjelp.
Som et resultat av samarbeidet mellom Redd Barna og Nycoplus har rundt 8 000 barn i avsidesliggende områder i Nicaragua hvert år siden 2017 fått hjelp av såkalte «Brigadistas». Dette er lokale frivillige som har fått opplæring i å diagnostisere og behandle barn under 5 år som er rammet av potensielt farlige infeksjoner, som lungebetennelse og diaré. Brigadistaene har i tillegg i oppgave å lære kvinner om ernæring og barnestell, og å oppsøke helsepersonell under graviditet og fødsel.
Skremmende når små barn blir syke
Selenias mor, Santos Hayde, opplevde det som dramatisk da den yngste i søskenflokken på fire ble alvorlig syk med høy feber og hoste:
– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Det finnes ikke sykehus eller helsestasjon i nærheten, og det er veldig dyrt å betale for lege i byen.
Tomten de bor på ligger cirka 80 kilometer fra regionens hovedstad, Jinotega. Her finnes dyrkbar jord, og med kuer, høns og kalkuner har de klart å bli selvforsynte. Santos beskriver det som en stor overgang fra å bo under fattige kår i byen. Offentlige tjenester er lite tilgjengelige, om ikke helt fraværende. Det gjør situasjonen desto mer dramatisk når ett av barna dine blir syke.
Santos var fortvilet og søkte hjelp. Hun ble heldigvis satt i kontakt med den lokale helsearbeideren, Valentina, som tilbød seg å hjelpe dem.
Redningskvinnen kalles «landsbyens helt»
Valentina er rutinert, og kunne raskt fastslå at den lille jenta sannsynligvis hadde lungebetennelse. Hun fikk overført Selenia til nærmeste helsestasjon og sørget for at jenta fikk riktig behandling og medisiner der.
– Valentina er landsbyens helt! Uten henne vet jeg ikke hva vi skulle gjort, det kunne gått ille med Selenia, sier moren. Hun poengterer at de fleste i deres landsby ikke har penger til å dra til sykehus i byen.
– Når barna blir syke går vi alltid til Valentina. Hun vet hva som trengs, enten det er medisiner eller å sende barna videre til helsestasjon eller sykehus.
Viktig å spre informasjon under en pandemi
Valentina er en av 44 lokale helsearbeidere som har fått opplæring av Redd Barna i å følge opp gravide, fødende og nyfødte. Kvinner og barn som bor langt unna byene er særlig utsatt og gjennom lokale ressurser får de kvalifisert helsehjelp.
Uventede og alvorlige situasjoner, slik som verden opplever under korona-pandemien, er en påminnelse om hvor viktig det er å kunne nå frem til små lokalsamfunn:
– De lokale helsearbeiderne var raskt ute med å spre informasjon om pandemien. Med bakgrunn i støtten fra Nycoplus kunne Redd Barna raskt endre fokus og lære opp de lokale helsearbeiderne i å informere om Covid-19, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.
Også Camilla Rochling Borander, marketing– og brandmanager i Nycoplus, trekker frem at denne type helsehjelp og kunnskapsbygging er essensielt sett i lys av pandemien:
– For befolkningen i sårbare og fattige land kan konsekvensene bli langvarige, og sette den økonomiske og sosiale utviklingen tilbake, sier Borander. – De lokale helsearbeiderne har tillit i befolkningen og er en viktig bidragsyter for å spre informasjon om smittevern og forebygging for å begrense epidemien.
Slik er Redd Barnas arbeid tilknyttet Nycoplus-samarbeidet i Nicaragua organisert per 2020:
- For hver pakke som kjøpes av Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma doneres 5 kroner til Redd Barna sitt utviklingsarbeid i Nicaragua.
- 25 helsearbeidere fra helsedepartementet har fått opplæring i å trene frivillige.
- 44 lokale frivillige har fått opplæring i å følge opp gravide, fødende og nyfødte, samt å forebygge spedbarnsdødelighet. Disse er fordelt på 15 ulike lokalsamfunn.
- 3 109 barn under 5 år er nådd gjennom dette programmet.
- 16 147 mennesker uten vanlig tilgang til helsetjenester er nådd.
Foto: Redd Barna
NO/NYP/0520/0090