Geniale oppskrifter for deg som er gravid

Disse oppskriftene er først og fremst kjappe, enkle og gode på smak, men inneholder også viktige vitaminer og mineraler for deg som er gravid.

Det er både naturlig og bra at man blir mer obs på hva man fyller tallerkenen med når man venter barn. På denne måten får man oversikt over hvilken vitaminer og mineraler som er særdeles viktig i denne dyrebare tiden i livet.

 

Les også: 30 prosent av gravide oppgir at de ikke får i seg de fem daglige anbefalte porsjonene med frukt og grønt – er du blant dem som burde vurdere et vitamintilskudd?

 

Her får du de beste oppskriftene på enkle og smakfulle retter som passer særdeles godt for gravide og hvorfor:

Denne velsmakende smoothien gjør det enkelt å dekke kroppens behov for jern.

 

Jern:

Smoothie er noe av det beste som finnes, og lager du den slik som dette får du også i deg en god dose jern. Denne varianten er nemlig satt sammen på en smart måte med ingredienser som spiller hverandre gode.

 

Klikk her for å komme til oppskriften på denne solgule smoothien

 

Derfor er denne oppskriften på jernrik smoothie bra for gravide:

  • Havregryn er naturlig rik på jern, men det er ikke like enkelt for kroppen å ta opp jern fra korn og andre ikke-animalske kilder.
  • C-vitamin øker opptaket av jern fra ikke-animalske kilder. Mango er en god kilde til vitamin C og passer derfor perfekt sammen med havregryn.
  • Jern har en rekke viktige oppgaver, blant annet transport av oksygen i kroppen. Behovet for jern øker i svangerskapet fordi antall røde blodceller hos mor øker med cirka 20 prosent. Barnet i magen trenger også jern for å produsere sine røde blodceller.

 

Les også: Ta denne sjekklisten og finn ut om du og barnet ditt får i dere nok jern gjennom maten dere spiser

Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til omega-3.
Sunn, kjapp og enkel salat med laks, som også er en god kilde til omega-3.

D-vitamin:

Mange velger laks først og fremst fordi det er godt, men under graviditeten bør det stå på menyen gjerne 2-3 ganger i uken for å tilføre kroppen omega-3 og D-vitamin.

 

Klikk her for å få oppskriften på salat med bakt laks toppet med gresskarkjerner

 

  • D-vitamin er nødvendig for at kalsium skal tas opp i tarmen og regulerer også kalsiumnivået i blodet.
  • Det har også viktige funksjoner tilknyttet oppbyggingen av skjelettet, som også er en av grunnene til at vitamin D er viktig for barnet i magen.

 

Visste du at Nycoplus har spesialutviklet kosttilskudd for gravide og nybakte mødre? Et tilskudd vil aldri erstatte et sunt og variert kosthold, men heller fylle opp der det er for lite. Nycoplus Gravid inneholder blant annet jern, vitamin D, jod,  kalsium og omega-3.

Produktet kjøpes på apotek, og er spesialutviklet for gravide – og dem som prøver å bli det – og ferske mødre.

 

Les også: – Blodprøvene understreket at mine behov var dekket. Jeg valgte derfor Nycoplus Gravid gjennom hele graviditeten, sier Victoria Zina Løkkeberg

Det er gode grunner til hvorfor man anbefales å spise både rød og hvit fisk, også under svangerskapet. Torsk er blant annet rik på jod, som er viktig for gravide.

Jod:

Torsk kan lages på mange ulike måter, men smaker særdeles godt sammen med sødmefylte, ovnsbakte tomater og stekt ris. Den hvite fisken inneholder også jod, som er viktig for deg som er gravid.

 

Klikk her for å få oppskriften på torsk med stekt fullkornsris og bakte tomater

 

  • Saltvannsfisk, som torsk, er en av få naturlige kildene til jod, og bør derfor stå på menyen minst en gang i uken.
  • Jod er viktig for utviklingen av hjernen til barnet i magen, samt kognitiv funksjon.
  • Det er ønskelig å nå ut så tidlig som mulig og informere om viktigheten av jod for kvinner som er eller planlegger å bli gravide. Denne gruppen har nemlig gjennomgående lavere inntak av jod enn anbefalt i nordiske retningslinjer, og 1 av 4 norske gravide får i seg under halvparten av det som er anbefalt.

 

Les også: Derfor bør du ta folat og jod før og under graviditeten

Kjøleskapsgrøt er en gave til seg selv på travle morgener, og er dessuten rik på kalsium hvis du lager den slik.

Kalsium:

Denne kjøleskapsgrøten er ikke bare et fantastisk lifehack på travle morgener. Den er også rik på kalsium, som blant annet er viktig for et sterkt skjelett.

 

Klikk her for å få oppskriften på kjøleskapsgrøt med havregryn, kanel og yoghurt

 

  • Kalsium er nødvendig for at barnets bein skal vokse og utvikles som normalt.
  • Dersom du reagerer på laktose eller av andre grunner velger bort meieriprodukter, er det en rekke alternativer til melk og yoghurt laget av for eksempel soya eller havre. Sjekk at den du velger er tilsatt kalsium, slik at den blir et fullverdig alternativ i denne oppskriften.

 

Les også: Ble du sulten av alle de lekre matbildene? Dette er maten du bør spise hvis du ønsker å bli gravid

 

Hvis du vil være sikker på at du får dekket kroppens behov for viktige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, er kosttilskuddet Nycoplus Gravid spesialutviklet for nettopp dette formålet.

For hver pakke med Nycoplus Gravid eller Nycoplus Mamma du kjøper, donerer Nycoplus 5 kroner til Redd Barna sitt livreddende utviklingsarbeid i Nicaragua.

Med oversiktlige pillebrett markert med dager, har du til enhver tid full kontroll på at du har husket å ta dagens dose. Da kan du fokusere på å spise sunt og godt, uten å bekymre deg for detaljene.

 

Foto: Takeda

Kilder: Legehåndboka om jernmangelanemi, Legehåndboka om svangerskapsuke 3, Legehåndboka om vitamin-D mangel, FHI: Jodmangel hos mor kan påvirke skuleferdigheitene til barnet, Legehåndbaka om jodmangel

NO/NYP/0420/0073

Publisert mai 18, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.