Dette er næringsstoffene ikke alle gravide får i seg nok av

Gravid kvinne ser på ultralydbilder
Folat, vitamin D, jern, jod og omega-3 er spesielt viktig under svangerskapet. Vi har knekt ernærings-koden og satt den opp i oversiktlige punkter som oppsummerer det man må vite om næringsstoffer som gravid.

Planlagt eller ei – når man først er blitt gravid er det mye å sette seg inn i. Mens ventetiden består av mye hygge, er det også andre essensielle brikker som bør på plass så tidlig som mulig. Å forsikre seg om at mor og barn får i seg det de trenger av næringsstoffer er med fordel noe av det første man kan ta tak i.

Det er særlig fem næringsstoffer som er viktig under svangerskapet: Folat, D-vitamin, jern, jod og omega-3. Nedenfor går vi nærmere inn på hvert enkelt av disse vitaminene og mineralene, og utdyper hvorfor disse er særlig viktig for gravide kvinner.

Nycoplus Gravid og Mamma
Alt du trenger på ett sted. Nycoplus Gravid inneholder folat og kan derfor med fordel tas også mens dere prøver å bli gravid. Nycoplus Mamma passer for alle nybakte mødre, også dem som ikke ammer. Produktene kjøpes på apotek.

 

 

Gravide kan gjerne spise bønnegryter som denne.
Bønner er en god kilde til folat som er viktig for gravide, og kan gjerne stå på menyen hver uke.

 

Folat

Dette er folat:
Folat er et B-vitamin, og er en samlebetegnelse for folsyre2. Det finnes naturlig i en rekke plantebaserte og animalske matvarer – særlig i grønnsaker, belgfrukter og lever3.

 

Her kan du lese mer om folat og hvorfor mineralet går under ulike betegnelser

 

Derfor er folat viktig under svangerskapet:
Folat bidrar til vevsdannelse hos gravide. Særlig tidlig i svangerskapet er folat en viktig byggestein for fosteret4.

Når i svangerskapet bør du sikre kroppens behov for folat:
Alle som planlegger å bli gravid anbefales å ta et tilskudd av folat3. Selv om man spiser matvarer som er rik på folat, er det vanskelig å vite hvor mye man får i seg – og det er først og fremst ved inntak av folattilskudd at resultatene har vist forebyggende effekt på nevralrørsdefekter som ryggmargsbrokk3.

Folat spiller en særlig viktig rolle de tre første månedene av svangerskapet, før nevralrøret hos fosteret lukkes4. Begynn derfor helst med folsyre før du blir gravid, eller med det samme du finner det ut, og forsett til og med uke 124.

 

Her kan du lese mer om hva nevralrørsdefekter og ryggmargsbrokk er, og hvordan du kan forebygge det hos barnet i magen

 

Så mye folat trengs for å dekke kroppens behov:
Gravide trenger tilskudd av 400 µg folat daglig de 12 første ukene av svangerskapet, i tillegg til folat fra et variert kosthold3. Etter det første trimesteret er også behovet for folat 400 µg, og det kan være vanskelig å dekke behovet fra kosten alene. Mange velger derfor å fortsette med tilskudd gjennom hele svangerskapet.

 

Les også: Over halvparten av alle graviditeter er ikke planlagt – derfor bør du sikre kroppens behov for folat mens du er i fruktbar alder

 

Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til omega-3.
Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til vitamin D og omega-3, som begge er viktig når man venter barn.

 

D-vitamin

Dette er D-vitamin:
D-vitamin er et fettløselig vitamin, som betyr at det lagres i kroppen5. Det er ikke mange naturlige kilder til vitamin D, men det finnes blant annet i solstråler og i fet fisk5.

Derfor er vitamin D viktig under svangerskapet:
D-vitamin har viktige funksjoner i tilknytning til oppbygging av skjelettet og er derfor viktig for utviklingen til barnet i magen5.

 

Hør podcasten Friskere Viten: For lite D-vitamin knyttes til tall som viser at Norge ligger på verdenstoppen i antall beinbrudd

 

Når i svangerskapet bør du begynne å sikre kroppens behov for D-vitamin:
Man trenger å dekke kroppens behov for vitamin D gjennom hele svangerskapet. For oss som bor i Norge, med en lang vintersesong med få soldager, må vi sørge for å få i seg nok gjennom kostholdet eller et tilskudd6.

Siden inntaket av D-vitamin fra kosten generelt er for lavt, trenger de fleste tilskudd for å få i seg nok D-vitamin. Spesielt viktig er det for de som er lite utendørs eller som har utfordringer med å produsere tilstrekkelig vitamin D i solen – blant annet ikke-vestlige personer7. Gravide tilhører gruppen som kan oppleve mulig risiko for negative helsekonsekvenser ved lave D-vitaminlagre, og bør derfor vurdere fordelene med et tilskudd7.

Så mye D-vitamin trengs det for å dekke kroppens behov:
Gravide har behov for 10 µg D-vitamin daglig, det samme som når du ikke er gravid6.

 

Omega-3

Dette er omega-3:
DHA og EPA er lange omega-3-fettsyrer som finnes i fet fisk som makrell, laks, ørret og sild samt i visse typer alger.

Derfor er omega-3 viktig under graviditeten:
Marin omega-3 fra fisk og alger inneholder DHA som bidrar til utviklingen av hjernen og øynene hos barn i magen.

Når i svangerskapet trenger du omega-3:
Tilstrekkelig mengde omega-3 er nødvendig gjennom hele svangerskapet.

Så mye omega-3 trenger du for å dekke kroppens behov:
Gravide anbefales et daglig inntak av 200 mg DHA i tillegg til det anbefalte daglige inntaket av omega-3 fettsyrer for voksne på 250 mg DHA og EPA.

 

Jern er noe mange forbinder med kjøtt, men havregryn er også en super jernkilde. Ha det i smoothie med C-vitaminrik frukt så øker du i tillegg opptaket av jernet.

 

Jern

Dette er jern:
Jern er et mineral som er nødvendig for transporten av oksygen i kroppen8. Jernholdig mat kan være kjøtt, lever, belgfrukter eller kornprodukter8.

Derfor er jern viktig under svangerskapet:
Under et svangerskap vil det oppstå endringer i kroppen som øker jernbehovet9. Jern er livsviktig, og mineralets funksjoner innebærer blant annet å bidra til dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin, som er med på å frakte oksygen til kroppens celler9. Jern spiller også en rolle i celledelingsprosessen.

 

Her kan du lese mer om hvorfor jern er viktig for barn

 

Når i svangerskapet bør du begynne å sikre kroppens behov for jern:
Gravide trekkes frem som en gruppe der mange har for lite jern i kroppen10. For å sikre jernstatus i kroppen får gravide tilbud om måling av jernlageret (ferritin) i første trimester10. Avhengig av resultatet anbefales ekstra jern.

Så mye jern trengs det for å dekke kroppens behov:

Kvinner har et behov for 15 mg jern daglig, mens gravide kan ha et høyere behov9. For dem som eventuelt får beskjed om å ta ekstra jern, kan Nycoplus Jern 20 mg være et godt alternativ med dosering etter avtale med lege eller jordmor.

 

Sjekk denne oversikten over jernrike matvarer

 

Torsk er en god kilde til jod.

 

Jod

Dette er jod:
Jod er et næringsstoff som inngår i stoffskiftehormonene11 og noe man får i seg ved å spise saltvannsfisk, melk og andre flytende meieriprodukter.

Derfor er jod viktig under graviditeten:
Stoffskiftehormoner blir produsert i skjoldbruskkjertelen, og er særlig viktig for normal funksjon av nervesystemet og for en normal kognitiv funksjon.

 

Hør podcasten Friskere Viten: Dette trenger barn som er i vekst og utvikling

 

Når i svangerskapet bør du begynne å sikre kroppens behov for jod:
Mineralet jod trengs under hele svangerskapet, og det er ønskelig å nå ut så tidlig som mulig for å informere om viktigheten av jod for kvinner som er eller planlegger å bli gravid. Denne gruppen har nemlig gjennomgående lavere inntak av jod enn anbefalt, og 25 prosent av norske gravide får i seg under halvparten av det som er anbefalt13. Det kommer vanligvis av et økt behov som ikke dekkes, og et utilstrekkelig inntak av flytende melkeprodukter, mager fisk eller tilskudd13.

 

Her får du vite mer om hvorfor jod er viktig for gravide, og hvor mye du bør spise for å dekke kroppens behov

 

Så mye jod trengs det for å dekke kroppens behov:
Gravide trenger 175 µg daglig, som er høyere enn vanlig dagsbehov13.

 

Et kosttilskudd spesialdesignet for gravide

Et tilskudd erstatter ikke et sunt kosthold, men kan gjøre det enkelt å ha kontroll på inntaket av vitaminer og mineraler i en særdeles viktig del av livet.

Kosttilskudd for mamma i eske på kjøkkenbenk
Nycoplus Gravid er et tilskudd utviklet for at gravide kan være både trygge på og avslappede til at kroppens behov for DHA, folat, D-vitamin, jern og jod samt en rekke andre vitaminer og mineraler er dekket.

 

Kilder:
1. Norske Elektronisk Legehåndbok: Forside. https://legehandboka.no/
2. Store Medisinske Leksikon: Folat. https://sml.snl.no/folat
3. Norsk Elektronisk Legehåndbok: Folatmangel. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/blod/tilstander-og-sykdommer/anemier/folatmangel/
4. Norske Elektronisk Legehåndbok: Gode råd – folat og graviditet. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/obstetrikk/pasientinformasjon/svangerskap—gode-rad/folat-og-graviditet/
5. Store Norske Leksikon: D-vitamin. https://sml.snl.no/D-vitamin
6. Norsk Elektronisk Legehåndbok: Vitamin D-mangel. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/endokrinologi/tilstander-og-sykdommer/beinvev-og-vitamin-d/vitamin-d-mangel/
7. Helsedirektoratet: Vitamin D i Norge – Behov for tiltak for å sikre god vitamin D status? https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vitamin-d-i-norge-behov-for-tiltak-for-a-sikre-god-vitamin-d-status/Vitamin%20D%20i%20Norge%20%E2%80%93%20Behov%20for%20tiltak%20for%20%C3%A5%20sikre%20god%20vitamin%20D-status.pdf/_/attachment/inline/b307f785-c4cc-4fde-aec1-ebc86fdd0b4f:829f3ad84cbdf0322f46b3f44d1c6fc14f151a97/Vitamin%20D%20i%20Norge%20%E2%80%93%20Behov%20for%20tiltak%20for%20%C3%A5%20sikre%20god%20vitamin%20D-status.pdf
8. Store Medisinske Leksikon: Jern. https://sml.snl.no/jern_-_ern%C3%A6ring
9. Norsk Elektronisk Legehåndbok: Gode råd – jern og graviditet: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/obstetrikk/pasientinformasjon/svangerskap—gode-rad/jern-og-graviditet/
10. Norsk Elektronisk Legehåndbok: Svangerskapskontroll. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/obstetrikk/tilstander-og-sykdommer/svangerskapsomsorg/svangerskapskontroll/
11. FHI: Mor og barn-undersøkelsen: https://www.fhi.no/nyheter/2018/jodmangel-hos-mor-kan-paverke-skuleferdigheitene-til-barnet/
12. Store Medisinske Leksikon: Jod. https://sml.snl.no/jod_-_fysiologiske_egenskaper
13. Norsk Elektronisk Legehåndbok: Jodmangel. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/endokrinologi/tilstander-og-sykdommer/thyreoideasykdommer/jodmangel/
14. Norsk Elektronisk Legehåndbok: Fisk er sunt: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/forebyggende-medisin/pasientinformasjon/kosthold/fisk-er-sunt

Foto: Shutterstock

ID.nr: NO-NYPL-2300003

Publisert februar 16, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *