Dette bør du spise og drikke som gravid

Som gravid er det en rekke råd om ernæring og kosthold det er viktig å lytte til. Det er ingen grunn til å bli hysterisk, men det er noen behov som endrer seg når du venter barn, og enkelte matvarer du absolutt bør styre unna.

Et balansert kosthold er det aller viktigste for deg som gravid for å sikre deg viktige næringsstoffer som barnet trenger. I hovedsak gjelder kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, om å spise nok fet fisk, magre meieriprodukter, grove kornprodukter og minst fem om dagen av frukt og grønt.

 

Det er også viktig å begrense inntaket av sukker, salt og rødt kjøtt. Rådene fra Helsedirektoratet rettet mot gravide understreker spesielt behovet for litt ekstra av enkelte vitaminer og mineraler. Du trenger rett og slett litt mer næringsrik mat for at barnet skal vokse og utvikle seg, men ikke nødvendigvis flere kalorier.

 

Les også: De beste treningsøvelsene for gravide, samt hvilken trening man faktisk bør holde seg unna

 

Når du er gravid vil du også legge på deg, men det er viktig for både mor og barn å ha en viss kontroll på kiloene, samtidig som du absolutt ikke skal slanke deg mens du er gravid. Det finnes retningslinjer å navigere etter som tar utgangspunkt i kroppsmasseindeks (KMI)-en du hadde da du ble gravid.

 

Det er noen smarte grep man kan ta for å få en så normal graviditet som mulig – blant annet kan du benytte deg av det spesialutviklede produktet Nycoplus Gravid ved behov. Det erstatter ikke et sunt og variert kosthold, men sørger for at det er fylt opp der det trengs.

 

Viktige vitaminer og mineraler for gravide

Når du er gravid er det viktig med et sunt og variert kosthold. Det er enkelte vitaminer og mineraler det er ekstra viktig å få nok av:

 

Folsyre, eller folat, kan redusere risikoen for nevralrørsdefekter, f.eks. ryggmargsbrokk hos babyen. Tilskudd av folsyre bør tas fra du planlegger å bli gravid til du er tre måneder inn i svangerskapet. I tillegg bør du spise mat som inneholder mye folat, for eksempel grove kornprodukter og grønne grønnsaker som brokkoli og spinat.

 

D-vitamin er viktig for alle, og mors D-vitaminstatus henger sammen med barnets lager ved fødselen. D-vitamin er avgjørende for å kunne ta opp kalsium fra kosten, og derfor må du som gravid være ekstra påpasselig med å få nok av dette vitaminet. Fet fisk er en svært viktig kilde til D-vitamin, og noen typer melk og andre matvarer er tilsatt det viktige vitaminet. De fleste trenger likevel tilskudd for å få nok D-vitamin.

 

Her får du flere gode tips til kosthold for gravide: Geniale oppskrifter for deg som er gravid

 

Jod er det viktig å sikre et lager av før du blir gravid. Hvit fisk, melk og andre meieriprodukter er gode kilder til jod, som er nødvendig for at kroppens stoffskifte skal fungere normalt. Hos barn bidrar det til normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet. Den norske mor og barn-undersøkelsen viser at mange gravide i Norge ikke får i seg nok jod.

 

Jern trenger du mer av under graviditeten, og det finnes i grove kornprodukter, kjøtt, lever, bønner, nøtter og grønne grønnsaker. C-vitamin hjelper på jernopptaket, så ta gjerne også appelsinjuice eller paprika sammen med jernrik kost. Særlig mot slutten av svangerskapet kan det være vanskelig å få nok gjennom kosten.

 

Kalsium er også noe det trengs mer av under svangerskapet. Gode kilder er meieriprodukter, sardiner, nøtter, mandler, grønne blader og tørket frukt.

 

Som gravid får man gjerne høre at man spiser for to, men det anbefales ikke å spise for to voksne. Det er likevel noen næringsstoffer som er essensielle for mennesker:

 

Denne maten bør gravide unngå

Matvarer som kan inneholde mikroorganismene toxoplasma og listeria er det viktig å styre unna mens du er gravid. Bakterien toxoplasma kan du få i deg gjennom uvaskede grønnsaker og frukt, eller fra rått kjøtt av dyr som er smittet. Toxoplasma er ikke farlig for deg, men kan skade fosteret.

Listeria-bakterien får du først og fremst i deg gjennom matvarer som spises uten å være gjennomstekt, rå fisk som røykt og gravet laks bør være fersk og rakfisk bør du ikke spise.  Produkter av upasteurisert melk, som særlig finnes utenfor Norge, skal du unngå, i likhet med blåmuggoster.

 

Les også: Er det farlig å ta kosttilskudd når man er gravid?

 

Mange gravide mister lysten på kaffe, og det er kanskje fordi kroppen forstår at koffein ikke er så bra? I hvert fall bør du begrense mengden koffein fra drikker som kaffe, te og cola til mellom 100 og 200 mg om dagen fordi det ellers kan øke faren for spontanabort. Dette tilsvarer 1–2 kopper kaffe per dag eller 3–4 kopper te per dag.

 

matportalen.no finner du flere tips til matvarer du bør unngå under svangerskapet, som eksotiske fisker, brunt krabbekjøtt og så videre. Alkohol og andre rusmidler skal gravide avstå fra under hele svangerskapet, fordi det kan skade fosteret.

 

Derfor kan et kosttilskudd være nyttig – også under svangerskapet

Produktet Nycoplus Mamma kan følge deg fra fødselen og inn i den nye fasen og spedbarnsperioden. Begge produktene kjøpes på apotek.

 

Det er med andre ord en del å holde styr på når du blir gravid, og det er ikke alltid lett å få dekket alle behovene for vitaminer og mineraler gjennom kostholdet. For å gjøre det enklere å vite at du får det du trenger, kan du velge å ta Nycoplus Gravid, og etter at babyen er født, gå over til Nycoplus Mamma.

 

Sliter du med kvalme under graviditeten? Her er alternativet du kan sette sammen selv!

 

 

Foto: NTB

Kilder:  Helsedirektoratet: Kosthold for gravide, Helsenorge: Mat og drikke når du er gravid , Matportalen

 

Publisert november 8, 2021

8 kommentarer

    1. Hei Alva! Du har et viktig poeng som ikke gjelder bare kalsium og jern. Opptaket i kroppen av de fleste mineraler, sporstoffer og vitaminer kan påvirkes av hverandre, både negativt og positivt. Dette gjelder ikke bare i tilskudd, men også i mat og drikke. Sannsynligvis er ikke utfordringen noe større i et multitilskudd enn i et normalt kosthold eller for eksempel i fullverdige næringsdrikker og sondeløsninger som også en del mennesker lever på. Selv om det ideele kanskje ville være å ta mange av næringsstoffene hver for seg, er multitilskudd ment å være praktiske i hverdagen. Kroppen vil aldri ta opp 100 % fra verken mat eller tilskudd, men beregnet dagsbehov for de ulike næringsstoffene er basert og regnet ut basert på å spise næringsstoffene sammen, og ikke hver for seg. Jernstatus skal uansett sjekkes hos gravide, og noen trenger ekstra jern utover det som er i Nycoplus Gravid. Hilsen Åse

  1. Er det trygt å supplementere wit A siden at overdose er farlig? Daglig behov for wit A dekker jo bare 2 gulrot…

    1. Hei Cathrine. Den øvre sikre daglige grensen for vitamin A er på 3000 µg, så det er god sikkerhetsmargin. De fleste tilskuddene i Nycoplus-serien inneholder bare 250 µg. Det er dessuten lettere å overdosere fra retinol enn betakaroten, som er den varianten av vitamin A som finnes i gulrot. Hilsen Åse

    1. Det har vi aldri hørt at man ikke kan iallefall. Men hvis du er bekymret bør du ta det opp med fastlegen din.

    1. Hei Kristine. Helsedirektoratet anbefaler å unngå rått kjøtt inkludert spekepølse, som inkluderer fårepølse. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Gravid

56 tabletter + 56 kapsler

Spesialtilpasset med viktige vitaminer, mineraler og omega-3.

Nycoplus

Mamma

56 tabletter + 56 kapsler

Tilskudd for nybakte mødre og ammende

Nycoplus

Omega-3 Multi

90 kapsler

Multi-vitaminmineral med omega-3