Derfor spiser ikke barnet ditt opp maten


Frida Felicia Vennerød-Diesen og Åse Andersen
Har du barn som knapt rører grønnsaker, og syns du koriander smaker såpe og brokkoli smaker bensin? Smakssansen kan være svært individuell og heldigvis kan den læres opp.

– Alle har en smakssans, men ikke alle smaker det samme. Og noen barn har veldig avvikende smakssans, sier Frida Felicia Vennerød-Diesen. Hun er utdannet psykolog og innehar en doktorgrad som omhandler utvikling av barns smakssans, og hva som påvirker den.

Lytt til podcasten Friskere Viten og møt Frida Felicia Vennerød-Diesen som oppklarer hvorfor barn liker det de liker, og hva du kan gjøre for å påvirke det.

Under doktorgradsarbeidet ble hun selv gravid og fikk erfare at det ikke fantes nok tilgjengelig informasjon om temaet. I kjølvannet av doktorgraden skrev hun derfor boken «Smak! Hvorfor barn liker det de liker, og hva du kan gjøre med det.»

Dette har ikke bare hjulpet henne selv til å forstå sitt eget barn. Tilbakemeldingene forteller at mange frustrerte foreldre har fått hjelp og praktiske råd til hvordan de kan gi sine barn et godt og balansert kosthold.

 

Smaker koriander som såpe

– Vi er avhengig av mat for å overleve, men vi kan ikke spise alt for å overleve. Derfor har evolusjonen bidratt til å lære oss til å være skeptisk til noen typer mat, som for eksempel bitre grønnsaker, sier Vennerød-Diesen.

I tillegg finnes det noen som er såkalte «supersmakere» blant oss. Disse kan oppleve at enkelte matvarer eller smaker oppleves ekstra sterkt eller intenst.

Hun forklarer at det er derfor enkelte barn og voksne opplever at brokkoli smaker som bensin og koriander som såpe.

 

Supersmaker – hva er det?

Men hvorfor smaker egentlig brokkoli som bensin og koriander som såpe for noen?
– For noen smaker for eksempel brokkoli og rosenkål litt bittert. For en supersmaker vil det oppleves og smake som noe som er litt giftig, sier Vennerød- Diesen som selv er supersmaker. Hun forklarer at det for en supersmaker kan være en vond opplevelse før man har lært seg å like enkelte smaker.

– Selv om dette er en genetisk greie, så viser erfaring at man kan lære seg å like ting selv om man er supersmaker, sier Vennerød-Diesen som snakker av egen erfaring.

 

Det søte liv

Mange opplever at det kan være vanskelig å få i barna nok grønnsaker, mens når det kommer til søtsakene blir det sjelden nok. Hvorfor er det slik?

– Det er to grunner til at alle liker det som er søtt, og særlig gjelder dette når vi er unge. Den ene er at det som smaker søtt fra naturens side, som frukt og bær, oppleves trygt. Det andre er at morsmelk er supersøtt, sier Vennerød-Diesen. Hun legger til at det fra et evolusjonsperspektiv er viktig at babyer er glade i morsmelken.

 

Foreldrekoden

Hva mor spiser under graviditeten, påvirker også barns smaksans viser forskning.

­– Når det er sagt, vil det ikke være slik at selv om du en periode spiser litt dårligere, vil ikke dette ha varig negativ virkning, sier Vennerød-Diesen.

Hun legger også til at det ikke er lurt å lokke eller true de små til å spise opp grønnsakene. Det kan sende feil signaler om at det egentlig ikke er så veldig godt.

Undersøkelser viser at bare en av fire voksne klarer å følge kostholdsrådene selv. Så det aller viktigste foreldre kan bidra med, er å gjøre det sunne tilgjengelig, og ikke minst gå foran som gode forbilder.

Hør hele episoden her!

Publisert juni 10, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *