Derfor bør du spise mer avokado

Avokado er noe av det sunneste du kan spise. Og den grønne, silkemyke herligheten kan brukes til nesten alt! Her er noen gode grunner til å spise mer avokado.

Botanisk sett er avokadoen som mange ser på som en grønnsak faktisk et bær, og steinen inni er egentlig et frø. Men siden avokadoen ikke inneholder fruktsyre eller sødme blir den gjerne brukt som en grønnsak. Avokado har sin opprinnelse fra Sør- og Mellom-Amerika, men dyrkes nå i de fleste tropiske strøk.

 

Ja, vi elsker avokado

Den milde, nøtteaktige smaken, smørliknende konsistensen og de mange bruksområdene blir verdsatt verden over. I det latinamerikanske kjøkkenet er avokado en av de viktigste ingrediensene. For ikke mange år siden, ble avokado sett på som en eksotisk spesialitet i Norge. Nå blir den gjerne sett som guacamole på tacobordet hver helg. I dag spiser nordmenn i gjennomsnitt 12 avokadoer årlig, hvilket er et høyt forbruk sammenliknet med andre europeiske land.

 

En av de feteste grønnsakene

I tillegg til å smake godt er avokado veldig sunt, blant annet fordi den inneholder mye sunt, umettet fett. Det å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten har vist seg å senke kolesterolkonsentrasjonen i blodet. En høy kolesterolkonsentrasjon er en risikofaktor for utviklingen av koronar hjertesykdom. Denne typen fett kan kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskaptemperatur. Flerumettet fett (omega-3 og omega-6) må tilføres via maten fordi kroppen ikke er i stand til å produsere det selv.

Norske helsemyndigheter anbefaler at du bør få i deg ett til to gram omega-3 daglig. 100 g rå avokado inneholder 0,16 g omega-3 og 2,31 g omega-6.

Les: Derfor trenger du omega-3 hele året

 

Godt for kroppen

Den grønne herligheten har også et høyt innhold av folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og til å opprettholde immunsystemets normale funksjon. Mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk og normal muskelfunksjon. I tillegg er avokado en kilde til vitamin E og magnesium. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, og magnesium bidrar til normal energiomsetning, normal muskelfunksjon og til å opprettholde normale tenner og knokler.

 

Kan brukes til så mangt

Avokado er en svært anvendelig råvare. Den kan brukes som base i guacamole, den kan stekes i skiver, bakes med egg i midten, brukes i salater med laks eller kylling eller spises som den er. Den kan brukes i kalde og varme supper og er rett og slett like god kald som varm, most som hel. Her er det kun fantasien som setter grenser! Tips: lager du guacamole kan det være lurt å la avokadosteinen bli liggende i skåla, slik at guacamolen ikke blir brun. 

 

Dyrk ditt eget, lille avokadotre

Et avokadotre kan bli 10-20 meter høyt og det tar gjerne ti år før det begynner å vokse avokadoer på det. Men trærne er svært dekorative og de er lette å dyrke selv. Skrell av skallet på steinen, stikk tre tannpirkere i den og la den hvile over et glass med vann, slik at halve steinen dupper nedi vannet. Skift vann ofte. Etter et par uker sprekker steinen og får røtter. Når steinen spirer og får et par blader kan den plantes i jord.

 

 

 NO/NYP/0118/0011

Publisert februar 7, 2018

2 kommentarer

    1. Hei! Faktorer som spiller inn på høyden til planter og trær er nok hovedsakelig andre faktorer som tilgang på sol, vann, næring/gjødsel og god nok plass, fremfor størrelsen på frøet. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *