Kom i form med nyttårsshopping

Uncategorized | 8. januar 2016

Shopping eller trening? Begge deler – samtidig! Nyttårssalget er nemlig en utmerket mulighet til å være fysisk aktiv igjen etter en lat julehøytid. Les hvorfor her.

Etter en lat og hyggelig julehøytid og nyttårsfeiring, er det nå tilbake til hverdagen igjen. Det store januarsalget er i gang, og overskrifter som «SALG», «KUPP» og «SJOKKPRISER» preger butikkvinduene og markedsføringen i alle medier. Man burde jo egentlig kjøpt julegavene i januar, ikke sant?

Men januarsalg-shopping trenger ikke bare å være en fin anledning til å kjøpe varer til en rimelig penge. Det kan også være en utmerket mulighet til å få fart på kroppen igjen etter late dager i julen.

Mange meter til fots. Når man shopper, i hvert fall om man holder på en stund, tilbakelegger man faktisk en del meter til fots – for ikke å si kilometer. Tar man kollektivtransport til sentrum, skal man kanskje innom en butikk i den ene enden av byen, og så en annen butikk i den andre enden.

Eller om man er på et kjøpesenter, blir det mye trasking mellom butikkene. Det er ikke uten grunn at føtter og skuldre verker, og man føler seg ganske sliten, etter en aktiv dag med shopping!

Å gå er sunt. Det å gå er en utmerket form for fysisk aktivitet, uansett om det er nyttårsshopping eller andre aktiviteter der man tar beina fatt. Helsedirektoratet anbefaler alle voksne å utøve fysisk aktivitet i minst 30 minutter med moderat til høy intensitet daglig. Derfor har de kampanjen «dine30».

Med litt tempo på shoppingen, er det selvsagt ikke vanskelig å bli både andpusten og sliten. Jo raskere du shopper, dess høyere puls, og med høyere puls øker også kroppens utbytte av gåturen – og du får bedre kondisjon. Deler du opp shoppingen i løpet av uken, får du også «dine30» flere dager.

Positive helseeffekter. Regelmessig fysisk aktivitet gir positive helsegevinster. Økt fysisk aktivitet kan både forebygge og behandle ulike helseproblemer, og reduserer blant annet risikoen for å utvikle høyt blodtrykk, blodpropp, diabetes type 2, fedme og psykiske vansker. De som er fysisk aktive er dessuten ofte i bedre humør, har mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive.

Dersom du er lite aktiv fra før, vil du dessuten få stor effekt av mer aktivitet – og det å gå er et ypperlig sted å starte om man ønsker å komme i gang med fysisk aktivitet.

SLITSOMT: En shoppingtur kan være som en treningsøkt, og med mange handleposer får du også treningseffekt på musklene i overkroppen.

Shop sammen. Vi mennesker er ikke skapt for å være alene, i hvert gjelder det de fleste av oss. Derfor kan det være en god løsning å skaffe seg en treningspartner, eller det vil si shoppingpartner. Da blir det både enklere og mer motiverende å både shoppe og holde tempoet oppe underveis.

Med intensiv shopping blir det også mange handleposer å drasse på. Det gjør det tyngre å flytte beina, og det gir mer belastning på overkroppen. Dermed får du god treningseffekt på både skuldre, armer, rygg og kjernemusklene (stabiliseringsmusklene i mage og rygg). Men husk å ta pauser underveis, så ikke belastningen på særlig overkroppen blir for stor.

Hvilken effekt denne aktive shoppingen har på januarbudsjettet og en slunken lommebok etter jul, bør du jo selvsagt tenke på. Men det er som kjent ikke nødvendig å handle i absolutt alle butikker man er innom.

Da er det bare å gjøre klar treningstightsen og sette frem joggeskoene til årets nyttårssalg. Lykke til med shoppingen!

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *