Knallgod og næringsrik sellerirotsuppe

Frukt og grønt | 16. september 2016

Hva med en hjemmelaget kremet sellerirotsuppe med sprøstekte selleristrimler å varme seg på når du er litt frossen? Den smaker kjempegodt og er full av viktige vitaminer og mineraler. Sjekk oppskriften her.

Hjemmelaget suppe er både velsmakende og lettvint å lage, og passer ypperlig å varme seg på når man er litt frossen i kroppen. Slik som en kremet sellerirotsuppe toppet med sprøstekte selleristrimler og frisk gressløk.

Tradisjonsrik. Sellerirot ser ut som en knudrete kålrot i form og størrelse, og det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft. Den har vært benyttet i norsk husmannskost i lang tid, og er unnværlig i lapskaus, frikassé og suppe. Sellerirot blir også kalt for knollselleri.

Rik på K-vitamin. Sellerirot er kalorifattig og rik på kostfiber, og kostfiber er godt for fordøyelsen vår. Denne rotgrønnsaken inneholder også mange viktige vitaminer og mineraler.

Sellerirot er spesielt rik på K-vitamin. K-vitamin er viktig for normal blodlevring, altså at blodet størkner eller koagulerer. Bokstaven K står nettopp for koagulering, altså «koaguleringsvitamin». Dessuten bidrar dette vitaminet til vedlikehold av et normalt skjelett.

Sellerirot inneholder også en del C-vitamin og B6-vitamin, samt mineralene fosfor, kalium og mangan.

NÆRINGSRIK: Sellerirot er kalorifattig og fiberrik, og inneholder mange viktige vitaminer og mineraler.

Slik lager du kremet sellerirotsuppe med sprøstekte selleristrimler

Dette trenger du til fire porsjoner:

4 stk sjalottløk

500 g knollselleri (sellerirot) i terninger

6 dl grønnsakbuljong (utblandet)

2 dl melk

smak til med nykvernet pepper

100 g knollselleri (sellerirot) i strimler

1 ss soyaolje

2 ss klippet frisk gressløk

Slik gjør du:

Skrell selleri og skjær den i terninger. Skjær cirka 100 g sellerirot i fyrstikktynne strimler (til sprøstekt garnityr).

Rens løken og del dem i to. Legg grønnsakene i en ildfast form og bak dem i ovn på 180°C til alt er mørt, cirka 15 minutter.

Ha grønnsakene og buljongen i en kjele. Kok opp, og mos med en stavmikser.

Tilsett melken. Rør godt, og juster konsistensen med eventuelt mer buljong.

Kok opp suppen, og smak til med salt og pepper.

Selleristrimler: Sprøstek selleristrimlene i olje i en varm panne. Avkjøl på et kjøkkenpapir.

Server sellerisuppen med selleristrimler og hakket gressløk.

Denne retten tar mellom 20 og 40 minutter å lage.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *