Klassetur til Vitamineksperten

Kosthold/ernæring | 18. juni 2014

I min varierte hverdag er det også plass til å leke lærer. Av og til får vi besøk av skoleklasser, hovedsakelig innen helsefag, men også studenter fra universitet og høyskoler. Mange av elevene skal bli apotekteknikere, og ønsker å lære om både kalsiumproduksjon og apotekeksklusive kosttilskudd.  

Ernæring til ungdommer. På bildet er elever og lærere fra Bleiker videregående skole på besøk. For en som elsker å fortelle om ernæring til alle som vil høre på, er det å få besøk av en klasse en unik mulighet til å dele informasjon om viktigheten av vitaminer, mineraler og omega-3 i ulike livsfaser, ikke minst ungdomsårene.

Til elevene og studentene vi får på besøk, benytter jeg anledningen til å fortelle om at mange i befolkningen ikke får i seg det som er anbefalt av frukt og grønt, fullkornsprodukter, magre meieriprodukter og fet fisk. Det er mange av ungdommene som ikke vet at det anbefales folattilskudd hvis man planlegger svangerskap eller kan bli gravid.

Det er også en overraskelse for flere at nesten ingen får dekket behovet for vitamin D og folat fra kostholdet, at mange gravide ikke får i seg nok jod og at mange kvinner og barn ikke får i seg nok kalsium og jern.

Det at halvparten av kvinner og en fjerdedel av menn utvikler benskjørhet er vanskelig å forholde seg til når man er ung.

Siden det er i ungdomsårene man bygger skjelettet, håper jeg likevel at de fleste får med seg budskapet mitt om at et sunt kosthold og fysisk aktivitet er viktig også før man blir gammel!

Åse klassebesøk blogg 2

Kalsiumfabrikken som Charlie i sjokoladefabrikken? Da jeg selv var student i London, husker jeg at vi besøkte Mars; ikke planeten, men sjokoladefabrikken. De som forventet en fabrikk som den i Charlie og sjokoladefabrikken ble kanskje skuffet, men jeg husker den dag i dag spesielt hvordan min favorittsjokolade Maltesers ble laget.

For de som skal jobbe på apotek eller i helsevesenet i fremtiden håper jeg det er like morsomt og nyttig og se hvordan kalsiumtabletter produseres. Jeg tror også det er en opplevelse å få et innblikk i hvordan en arbeidsplass kan være, hvordan det jobbes i team for at produkter skal bli til og hvordan vi kvalitetssikrer alle kosttilskuddene våre.

Åse klassebesøk blogg 3

Stor og komplisert fagfelt. Apotekansatte må kunne svært mange fagområder, ikke bare ernæring. At skolene setter av tid til bedriftsbesøk og har fokus på ernæring er kjempeviktig. Det sies at man lærer så lenge man har elever! Det å undervise er virkelig en fantastisk måte å holde seg faglig oppdatert på.

Det er alltid hyggelig med besøk av ivrige elever som har mange spørsmål om alt fra kolesterol til ryggmargsbrokk, trenddietter og vitenskapelige studier. Ernæring er et stort og komplisert fagfelt.

De som jobber på apotek eller i helsevesenet må greie å formidle denne kunnskapen på en enkel og grei måte til apotekkundene og pasientene, og kartlegge ulike behov.

Det er virkelig gøy å være med på å gi litt inspirasjon og kunnskap til fremtidens helsepersonell!

Hilsen Åse (som fortsatt drømmer om Maltersers-produksjon)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *