KEFF 2015

Diverse | 1. april 2015

Hvert år samles en del av landets kliniske ernæringsfysiologer til konferanse og årsmøte i foreningen Kliniske ernæringsfysiologers forening tilsluttet Forskerforbundet (KEFF). I år var intet unntak, og den 16. og 17. mars var det 165 entusiastiske deltakere til stede på UBC Ullevål i Oslo. Vi var der med utstilling av blant annet Nycoplus vitamin K2. Her får du en smakebit av noen av temaene som ble presentert.

 

Den første dagen startet med at ernæringsprofessor Rune Blomhoff snakket om Senter for klinisk ernæring som vi tidligere har skrevet om. Deretter var det to foredrag om profesjonsstudiet, som klinisk ernæring nå har blitt. Per i dag kan man i Norge kun bli klinisk ernæringsfysiolog ved å ta en master i klinisk ernæring på Universitetet i Oslo eller Bergen, men det jobbes med å få til flere studier blant annet i Tromsø. Man må også få autorisasjon for å kunne bruke tittelen som er beskyttet.

 

FODMAP-dietten

Før selve årsmøtet snakket professor og overlege Arnold Berstad ved Lovisenberg Sykehus om matvarefølsomhet, som på engelsk kalles food intolerance. Han hadde fokus på irritabel tarm syndrom (IBS) som ikke er noe nytt, men som vi stadig lærer mer om og flere blir diagnostisert med. FODMAP-dietten, som går ut på å kutte ut visse typer fiber, tungt fordøyelige karbohydrater, melkesukker, gluten og sukkeralkoholer, kan fjerne eller redusere mage-tarmplagene til personer mer irritabel tarm. En av årsakene til irritabel tarm er trolig en endring i tarmbakteriene etter for eksempel antibiotikakurer eller en infeksjon. Professor Berstad er en av de som har forsket mye på dette. Han er skeptisk til at mange gjeninnfører mat for tidlig etter en diettperiode med FODMAP. Etter hans mening vil ikke tarmfloraen rekke å endre seg tilstrekkelig på bare for eksempel fire uker. Som ved alle andre dietter kan det være aktuelt å sikre inntaket med tilskudd av for eksempel kalsium eller multivitaminmineral avhengig av kostholdets sammensetning.

 

Omega-3 og kreft

Konferansens internasjonale foredragsholder var Alessandro Laviano, professor ved Sapienza Universitet i Roma som snakket om ernæringsbehandling av kreftpasienter. Han refererte blant annet til en studie på personer med lungekreft, som viste at 2,2 gram med fiskeolje daglig fra diagnosetidspunkt og gjennom første cellegiftbehandling bevarte vekt og muskelmasse bedre sammenlignet med pasienter som ikke fikk tilskudd (referanse Murphy RA et al. Cancer 2011; 117:1775-82).

 

Fagsjefen prøver å få med seg alt! Som klinisk ernæringsfysiolog er det viktig både å få med seg årsmøte og foredragene i tillegg til å være til stede på utstilling i pausene.
Fagsjefen prøver å få med seg alt! Som klinisk ernæringsfysiolog er det viktig både å få med seg årsmøte og foredragene i tillegg til å være til stede på utstilling i pausene.

 

Lavkarbo ved diabetes

Klinisk ernæringsfysiolog Anne-Marie Aas som jobber med diabetes på Aker sykehus og har en doktorgrad på ernæring og diabetes, snakket om lavkarbo kosthold. Hun kritiserte en oversiktsstudie nylig publisert i tidsskriftet Nutrition. Studien er positiv til lavkarbokosthold ved diabetes. Det er imidlertid ikke tatt utgangspunkt i GRADE (en metode for å se på studiekvalitet), det refereres til oversiktsstudier forskerne selv har laget, studiene som viser negative effekt av lavkarbo er ikke tatt med, mange av studiene har kort varighet, studier med svært ulike mengder karbohydrater er sammenlignet og studier på personer både med og uten diabetes er inkludert. Hun poengterte i tillegg at de nyeste studiene er utelatt og at det ikke bare er randomiserte studier med.

 

Alle er enige om at disse kildene til karbohydrater ikke er gunstig, uansett om du har diabetes eller ikke!
Alle er enige om at disse kildene til karbohydrater ikke er gunstig, uansett om du har diabetes eller ikke!

 

En av problemene med å gjøre langtidsstudier på dietter, er at etterlevelse avtar etter hvert; mange skeier ut over tid… Et annet aspekt er om man studerer den dietten som blir anbefalt eller det som faktisk spises! Aas har selv gjort en studie som viste at mange med diabetes allerede spiser mindre karbohydrater enn personer uten diabetes. Et kosthold med mindre karbohydrater enn vanlig er åpenbart avhengig av utgangspunktet. Det er jo ingen som noen sinne har anbefalt godteri til personer med diabetes, men om for eksempel fullkorn bør være med er jo omdiskutert. Kanskje er det mer nyttig å se på matvarevalg og kostmønster fremfor å telle hvert gram karbohydrater. Anne-Marie Aas henviste til en studie av Shanshan Li og medarbeidere som viste økt dødelighet med «animalsk» lavkarbokost, men ikke plantebasert lavkarbokost hos personer som hadde hatt et hjerteinfarkt.

 

To inspirerende og spennende dager

Andre temaer under konferansen var hvordan kliniske ernæringsfysiologer kan synliggjøre seg mer i media, om ketogen diett i behandling av epilepsi, nytt nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet i Bergen, om ernæringssatsning i Kristiansand kommune, om ernæring og bærekraftighet og om finansiering av klinisk ernæring i helsevesenet. Med andre ord var det mange ulike og spennende temaer under årets KEFF-konferanse og årsmøte. For en kvinnedominert forsamling var kanskje mannskoret bestående av unge og lovende medisinstudenter som sang under festmiddagen på kvelden, likevel et av høydepunktene!

 

Hilsen Åse

 

Foto: Nycoplus og insertmedia.office.microsoft.com

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *