Karate – trening for både store og små

Uncategorized | 5. desember 2014

Da tobarnsmor Anette K. Johnsen (41) ønsket å gjøre noe aktivt på fritiden sammen med sin yngste sønn Sondre (8), falt valget noe utradisjonelt på karate. Nå har de holdt på i 1,5 år og trener fortsatt karate sammen to ganger i uken.

Anette K. Johnsen bor sammen med mann og to barn på Lørenskog i Akershus. Eldstesønnen Filip (12) er veldig fotballinteressert og har funnet seg godt til rette i Lørenskog Idrettsforening. Lillebror Sondre har prøvd både fotball og innebandy, men sluttet med begge deler.

Anette ønsket at Sondre skulle gjøre noe aktivt på fritiden, slik at ettermiddagene ikke bare besto av innetid med PlayStation og iPad.

– Jeg lette etter en fritidsaktivitet til Sondre, men egentlig også til meg selv – og jeg ønsket at vi skulle gjøre noe sammen. Mannen min trente karate da han var yngre. Jeg syntes det hørtes spennende ut, og samtidig passet det inn i mitt ønske om å prøve noe nytt, forteller Anette.

I januar 2013 meldte de seg sammen på et nybegynnerkurs i Lørenskog karateklubb. De fikk også med seg en av Anettes venninner og hennes to døtre, og siden har de trent karate sammen.

Karate - trening for både store og små - bilde inni teksten
KARATELEIR: I fjor sommer var Anette og Sondre på karateleir i Moi i Rogaland, der karateutøvere i alle aldre fra hele landet er samlet hvert år.

– Vi startet begge på bar bakke, men ble veldig godt mottatt. Karate er fin trening for balanse, smidighet, hurtighet og styrke, og samtidig krever det konsentrasjon og fokus, sier Anette, som også forteller at hun forsøker å jogge litt i tillegg for å bedre kondisjonen.

Anette og Sondre går sammen på trening, og det er ikke lange veien hjemmefra. En treningsøkt starter med en kort meditasjon, for å finne fokus. Så gjennomfører de en felles oppvarmingssekvens, før de deler opp i barn og voksne og i grader på beltet.

I karate har alle et belte med en farge som gjenspeiler ferdighetsnivå og erfaring. I gruppene øver de på spark og slag i kontrollerte former, og fokuset er på selvforsvar. Avslutningsvis er det styrketrening med egen kroppsvekt, med klassiske øvelser som sit-ups, push-ups og spensthopp.

– Vi trener i én time, og det er ganske intensivt. Man blir sliten både fysisk og psykisk, forteller Anette, som forsøker å trene sammen med Sondre to ganger i uken.

Som styrer i Benterud barnehage på Lørenskog, er Anette vant til å jobbe med både disiplin og inkludering på dagtid. Dette var noe hun fant igjen i karate.

– Disiplin er viktig i karate, og alle lytter til treneren. Det er veldig fokus på at alle skal med, og at alle er likeverdige og skal være trygge på seg selv. Mobbing forekommer ikke i det hele tatt. I tillegg fokuserer trenerne alltid på det positive; man gjør ikke noe feil, men man kan gjøre det annerledes.

– Jeg synes dette er viktige verdier å ta med seg, særlig for barn, sier Anette, som forteller at de nylig var 80 voksne og barn på trening samtidig, og at det gikk fint på grunn av den strenge disiplinen.

Anette innrømmer at hun var litt skeptisk til karate i starten, men både hun og Sondre veldig godt – og hun nøler ikke med å anbefale karate til andre.

– Jeg synes karate er en super idrett, og både jeg og Sondre trives veldig godt i karateklubben – det er blitt som en stor familie for oss. Det at vi kan trene sammen gir oss god kvalitetstid, og samtidig er det enklere å følge opp Sondre når jeg selv kjenner idretten han utøver. Dessuten er det fint å kunne selvforsvar, forteller Anette.

Daniel Sønstevold i Norges Kampsportforbund kan fortelle at de har cirka 15.000 medlemmer som driver med karate. Nesten 50 prosent av disse er mellom 6 og 12 år, cirka 15 prosent er mellom 13 og 17 år og omtrent 35 prosent er over 17 år.

De har ingen tall på hvor mange foreldre som trener sammen med barna sine, men Sønstevold sier at dette er ganske vanlig blant deres idretter.

– Min erfaring er at mange klubber jobber aktivt med inkludering. Siden dette er innendørsidretter, er de voksne ofte med og ser på i starten. Etter hvert blir de invitert med på treningen, og finner ut at mange av våre idretter passer for både store og små, forteller Sønstevold i Norges Kampsportforbund.

Foto: Privat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *