Kan du trene når du er syk?

Uncategorized | 9. oktober 2015

Vi nordmenn elsker å være fysisk aktive, men er det lurt å trene når nesen er tett og hodet verker? Her får du svaret på når du kan trene under sykdom, og når du bør la joggeskoene ligge.

Mange treningseksperter sier at du skal lytte til kroppen og bruke sunn fornuft når du avgjør om du er for syk til å trene eller ikke. Dette svaret kan for mange være litt forvirrende. Derfor har vi gjort det litt enklere for deg å velge mellom treningen og sengen.

Sykdom kan deles inn i to ulike kategorier. I kategori én har vi sykdommer som feber, kyssesyken, omgangssyke og antibiotikakurer. I kategori to finner vi forkjølelse, hodepine, menstruasjonssmerter og allergi.

Farlig å trene med feber. Har du noen av sykdommene som kommer inn under kategori én, er det lurt å la joggeskoene ligge. Selv om det sjelden er direkte farlig å trene når du er syk, skal man likevel ikke trene når man har feber. Måler feberstokken 38 grader eller over, skal du helst droppe treningen.

Det er farlig å trene med feber fordi feber skyldes en infeksjon i kroppen, og når kroppen kjemper mot denne infeksjonen jobber immunforsvaret på spreng. Derfor kan trening med feber medføre at du blir enda lenger syk eller at sykdommen blir mer omfattende. Istedenfor anbefales det å ligge hjemme i sengen og få i seg næringsrik mat og drikke. Feberen kan også påvirke hjerterytmen din, som igjen kan gi uheldige rytmeforstyrrelser. Derfor skal du være feberfri i minst ett døgn før du gjenopptar treningen.

Sick young woman lying in her clean white bed blowing her nose on a tissue conceptual of healthcare and seasonal flu and chills, rhinitis or an allergic reaction in hayfever
FEBER: Har du feber, bør du droppe treningen og heller vente med å trene til feberen har gitt seg.

Stopp all trening. Når det gjelder virussykdommer som for eksempel kyssesyken, anbefales det av leger å stanse all form for trening til du er erklært frisk. Du skal heller ikke trene hvis du går på en penicillinkur før du er helt ferdig med kuren.

Når du gjenopptar treningen etter en periode med feber, er det lurt å starte med lav intensitet. Det er også anbefalt å bruke samme antall dager på å trappe opp treningen, som de dagene du har hatt feber. Hvis symptomene ikke blir verre de følgende dagene og du fortsatt er feberfri og føler at formen er bra, kan du trappe opp treningen med en treningsøkt på rundt 30 til 45 minutter om dagen. Her er det gunstig å ha en puls på under 150 per minutt.

Etter en liten uke med moderat intensitet og når du føler at du er helt frisk, kan du gjenoppta samme treningsmengde som du hadde før du ble syk.

Hvis du skulle oppleve å få hjertebank, synsforstyrrelser, bli svimmel eller få brystsmerter under trening, må du straks avslutte treningen og oppsøke lege.

Hodepine, menstruasjonssmerter og forkjølelse. Har du menstruasjonssmerter derimot, er det bare å trene med god samvittighet. Her er det normalt å føle seg slapp og tappet for energi. Derfor kan trening være akkurat det du trenger for å føle deg bedre. Ved forkjølelse, lett hodepine, vondt i halsen eller allergi, kan du også fint trene med lav intensitet. Med lav intensitet menes en puls på 120 per minutt.

En rolig sykkel- eller gåtur i skog og mark er glimrende for å få litt frisk luft og en liten treningsøkt. En økt på treningssenter er ikke å anbefale i dette tilfellet.

Intensitetsskala. Her er en enkel intensitetsskala å følge for deg som er i tvil om du er frisk nok til å trene eller ikke:

10-8: Klar for en hard økt, ta i det du klarer.

7-6: Klar for en middels økt. Hold igjen ekstragiret.

5-3: Klar for en rolig økt i jevnt pratetempo.

2-1: Ta en fridag og vær snill med deg selv. Har du lopper i blodet, så skader aldri en rolig gåtur.

Kilde: Tessa Sørensen/KK.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *