K-vitamin er viktig for benhelsen

Kosthold/ernæring, Produkter, Vitaminer/mineraler | 1. januar 1970

Det er en kjent sak at K-vitamin bidrar til normal blodlevring, men visste du at dette vitaminet også er viktig for vedlikehold av skjelettet?

K-vitamin er et fettløselig vitamin. Det innebærer at overskuddet av dette vitaminet lagres i kroppen, og at man trenger fett for at kroppen skal kunne ta det opp.

I motsetning til andre fettløselige vitaminer er lageret av K-vitamin lite og omsetningen rask. Derfor er regelmessig tilførsel viktig.

To former for K-vitamin. K-vitamin finnes i to ulike naturlige former: K1-vitamin og K2-vitamin.

K1 (fyllokinon) finner du i grønne bladgrønnsaker, som brokkoli, persille, spinat, grønnkål, en del planteoljer (raps-, soya- og olivenolje) og meieriprodukter.

K2 (menakinon) produseres av bakterier i tarmen, men finnes også i lever, egg, kylling, enkelte oster og gjærede produkter som den tradisjonsrike japanske retten natto (gjærede soyabønner). K-vitamin ødelegges av lys. Dermed bør for eksempel planteoljer oppbevares mørkt.

K2: Én tablett Nycoplus K2-vitamin sikrer dagsbehovet for dette vitaminet.

Viktig for benhelsen. K-vitamin er viktig for normal blodlevring, det vil si at blodet størkner eller «koagulerer». Bokstaven K står nettopp for koagulering, altså «Koaguleringsvitamin».

K-vitamin er også viktig for vedlikehold av skjelettet. En stor norsk undersøkelse, HUSK (Helseundersøkelsen i Hordaland) fra 2011, tyder på at K-vitamin kan redusere risikoen for hoftebrudd. Årsaken er at K-vitamin virker inn på selve bentettheten.

Daglig inntak. Det finnes ingen offisielle anbefalinger fra norske helsemyndigheter for inntak av K-vitamin. Man antar at behovet er cirka 1 mikrogram per kilo kroppsvekt per dag hos både barn og voksne. Det betyr 75 mikrogram daglig for en voksen person som veier 75 kilo.

Tilskudd. Er du usikker på om du får i deg nok K-vitamin, kan for eksempel Nycoplus Multi 200 tabletter være aktuelt for deg. Det sikrer kroppens daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler, også K-vitamin.

Nycoplus har også et eget tilskudd med kun K2-vitamin, som inneholder 75 mikrogram av dette vitaminet. Det anbefales å ta én tablett daglig.

Begge disse får du kjøpt eksklusivt på apoteket.

Foto: Colourbox og Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *