– Jeg fungerer ikke uten sjokolade

Kosthold/ernæring | 15. august 2014

Karen-Marie Ellefsen tar kosttilskudd hver dag, og mener trening og et variert kosthold er nøkkelen til et sunt liv. – Ingen dør av å spise kake eller en saftig burger av og til, sier NRK-kjendisen til Vitamineksperten. 

Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Denne uken formidler NRK-profilen Karen-Marie Ellefsen idrettsglede til det norske folk fra EM i friidrett i Zürich. På hjemmebane har hun et avslappet forhold til kosthold og livsstil.

Forsøker du å leve sunt? 

– Jeg prøver det til en viss grad, men er ikke fanatiker. Jeg har størst tro på at et variert kosthold er det beste. Jeg spiser ofte middag i kantina på jobben, og da tar jeg det de har. Men jeg er etter hvert blitt veldig glad i fisk, og velger gjerne det, hvis det er et alternativ.

– Jeg spiser egentlig det jeg har lyst på, men jeg er “velsignet” med at jeg ikke er glad i potetgull, peanøtter og pommes frites.  Jeg er heller ingen kakemons, men spiser kake i festlig lag. Jeg avskyr salt mat, men er glad i saus.

– Jeg spiser gjerne salat som tilbehør til middag, men er ellers ingen storspiser av salater. Jeg blir ikke mett av grønne blader! Og jeg spiser mye brød, men prøver å holde meg til rugbrød.

– Og i den grad jeg prøver å leve sunt, er nok motivasjonen mer at jeg ikke ønsker å legge på meg enn at jeg skal være så sunn!

Hvordan holder du deg frisk og i form?

– Jeg har egentlig aldri gjort noe spesielt for å holde meg frisk, og er vel heller ikke i spesielt god form. Men jeg har prøvd å ta litt tak i det nå, og meldt meg inn på treningssenter.

– Det er første gang jeg har vært i en gymsal for å trene siden jeg var 20 år! Nå har jeg faktisk trent litt to til tre ganger i uka siden slutten av januar.  Så får vi håpe det hjelper etter hvert.

– Jeg tror jo  det er viktig  med fysisk aktivitet, men jeg tror det er viktig både for motivasjonen og helse å finne SITT nivå, og ikke legge ambisjonene FOR høyt. Det viktigste er å være i aktivitet, og prøve å finne noe som oppleves som lystbetont.

Hvilken fysisk aktivitet skulle du gjerne ha prøvd?

– Tja…Stå på vannski, kanskje. Ser veldig morsomt ut, men tror det er vanskelig å lære.

Hvem er den sunneste personen du vet om?

– Nei, det aner jeg ikke. Men jeg kjenner mange som har fokus på å være sunne. Noen ganger kanskje FOR stort fokus, etter min mening! Overdrivelse er aldri av det gode, uansett.

– Da kan det fort bikke over til at man ikke får i seg de næringsstoffene man trenger. Dessuten blir ingen verken syk eller «dør» av å spise en kake eller en saftig hamburger av og til!

Liker du å lage sunn mat? 

– Jeg liker ikke å lage mat i det hele tatt. Det er noe jeg gjør bare når jeg må. Og da blir det oftest av det lettvinte slaget. Men fiskefilet tilberedt enten i dampovn eller i stekeovnen er både sunt, godt og lettvint.

Hva er favorittretten din?

– Gravlaks med sennepssaus og dillstuede poteter. Da klarer jeg nesten ikke å stoppe og spise!

Hvilke usunne godsaker klarer du deg ikke uten?

– Når jeg har lange og krevende sportssendinger på TV, er jeg helt avhengig av jevnlig påfyll av sjokolade.  Det er rett og slett å regne som medisin. Jeg klarer ikke å fungere uten.

– Jeg forbruker mye mental energi i slike situasjoner, og blodsukkeret faller raskt.  Det samme skjer hvis jeg driver med tungt fysisk arbeid over litt lenger tid. Da tyr jeg også til ekte sjokolade.

– Jeg kan ikke ha sjokolade hjemme; da forsvinner den på et blunk! Men blir «nøden» for stor, kjøper jeg en plate med 70% kakao. Det skal jo til og med være sunt!

Tar du kosttilskudd? Hvorfor?

– Jeg har tatt kosttilskudd i nesten hele mitt voksne liv. Hvis jeg glemmer å ta det en dag eller to, får jeg store problemer med å føle meg mett, UANSETT hvor mye og hvor ofte jeg spiser!

Spiser du fem om dagen? Hva?

– Nei, absolutt ikke.  Det blir som oftest med  grønnsakene til middag. Og så hender det  at det blir en frukt  og/eller noen småtomater i løpet av dagen, mest for å stilne akutt sult.  Men det skjer nok ikke hver dag……

Hvilken grønnsak/frukt er du?

– Jeg er verken frukt eller grønnsak! Men hvis spørsmålet er  hva jeg LIKER best, er svaret  at jeg er veldig glad i alt med tomatsmak. Og så har jeg i det siste fått øynene opp for mango. Det smaker skikkelig godt!

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *