Ikke la snø og kulde stå i veien for en sykkeltur

Uncategorized | 12. februar 2016

Riktig utstyr er alt du trenger for å fortsette syklingen i vinterhalvåret.

Sykling har blitt stadig mer populært i Norge de siste årene, både som treningsform og som transportmiddel i hverdagen. Mange stuer sykkelen i boden når vinteren nærmer seg, men Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening, mener det går like fint å fortsette syklingen i vinterhalvåret.

– Vinteren i Norge blir jo kortere og kortere, så forholdene varierer avhengig av hvor man bor. Vanligvis har det vært «de barske» som har syklet om vinteren, men nå ser vi også damer som tar på seg kåpen og hopper på setet, sier hun til Nycoplus.no.

Snø og sludd er fortsatt noe mange av oss møter på i løpet av vinteren, men ifølge Tronstad er føret ingen hindring for en sykkeltur så lenge man har riktig utstyr.

– Det viktigste utstyret er piggdekk og gode hansker. De fleste har også vanlig turutstyr som fungerer fint for sykling helt ned i ti minusgrader, sier hun.

TIPS: – Det viktigste utstyret for vintersykling er piggdekk og gode hansker, sier Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening. Her i en litt mer sommerlig utgave.

Velg riktig utstyr for trafikksikkerheten. Sikkerhet på glatt føre er en viktig del av vintersyklingen, og da er det viktig med gode piggdekk. Hva slags piggdekk man trenger, avhenger av hvor man sykler, hva slags underlag man sykler på, hvor langt man sykler og hvor man bor.

– Piggdekk utgjør en så stor forskjell for sykling på snø og is, så det er noe man bør prøve. Flere kommuner oppfordrer også til vintersykling ved å la folk teste piggdekk gratis, forteller Tronstad.

For markasykling bør man ha så mange pigger som mulig, gjerne over 300. Hvis man har planer om å sykle på vanlig underlag med is og snø, vil omlag 200 pigger være tilstrekkelig. 100 pigger vil være nok for de som sykler på godt brøyta veier og ellers stuer bort sykkelen når føret er som verst.

Prisen på dekkene vil avhenge av antall pigger, og jo flere pigger dekkene har, dess tyngre vil det være å sykle. Om du har skaffet deg nye piggdekk, bør du også sykle inn disse på vanlig asfaltføre for å forhindre at pigger faller ut. Helst fire til fem mil.

Når dagene blir kortere og kveldene mørkere er det også viktig å passe på at man er godt synlig i trafikken. Fastmonterte lykter foran og bak på sykkelen gjør det lettere for andre trafikanter å se deg i mørket, og reflekser på pedalarmene og gjerne bekledningen sørger for at sykkelturen blir tryggere.

Pass på vedlikeholdet. Sykler som brukes i vinterhalvåret utsettes for mer slitasje enn om sommeren. Grunnen til dette er at de ofte brukes på veier hvor det har blitt saltet. Sand og grus sliter også på drivverk på sykkelen, så flittig rengjøring er spesielt viktig når man har syklet på snøbelagte veier.

Dette gjør også at noen bruker en egen, mer rimelig sykkel til vintersesongen. Man bør helst oppbevare sykkelen innendørs hvis man har mulighet til det. Ved lavere temperaturer bør også oljen byttes ut med en tynnere variant som tåler kulden bedre – gjerne teflonolje.

Kle deg for turen. For noen er kanskje en sykkeltur i minusgrader en aktivitet de kunne vært foruten, men med riktig tøy er været ingen hindring. Det kan ofte gå fort avgårde på sykkelen, så vindtett tøy anbefales når været er kaldt.

Vindtette hansker eller votter med gode mansjetter holder hendene varme. Jakken bør helst være vindtett, og lang nok til å dekke ryggen. Bruk gjerne også vannavstøtende skotrekk, og pass på å ha sko med plass til gode ullsokker.

God sykkeltur!

Foto: Syklistenes Landsforening og Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *