I dag er det verdens osteoporose-dag

Kosthold/ernæring | 20. oktober 2013

Osteoporose, også kjent som benskjørhet er en tilstand hvor beinmassen har et lavere innhold av kalsium enn normalt, noe som medfører at du er mer utsatt for brudd.

I Norge er ca. 300.000 nordmenn som lider av osteoporose. Man antar at hos de over 50 år vil 1 av 2 kvinner og 1 av 5 menn oppleve brudd som følge av beinskjørhet.

Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til antall tilfeller av beinskjørhet.

Et sterkt skjelett er viktig gjennom hele livet. Fram til du er i 30-årene bygges skjelettet og du trenger kalsium til selve oppbygging. Deretter begynner beinmassen å reduseres samtidig som du ikke tar opp kalsium fra maten like bra som tidligere.

1,8 kg brokkoli hver dag sikrer en sterk benbygning

Noe av det viktigste du kan gjøre er å sikre et kosthold bestående av kalsiumholdige matvarer og vitamin D. Høyest behov har du mellom 18-20 år, hvis du er gravide eller ammer.

Da trenger du 900 mg kalsium hver dag. Anbefalingen for voksne er på 800 mg daglig. Dette kan du sikre gjennom matvarer som:

7 dl melk
10 skiver gulost
4 bokser yoghurt
4 bokser med sardiner
80 g sesamfrø med skall
300 gr. mandler
1,8 kg brokkoli

Fysisk aktivitet gir sterke bein

Her er det ikke nok med en hard økt på sykkelen. For å få et sterkt skjelett er det viktig med støt. Vi anbefaler derfor en løpetur i skog og mark et par ganger i uken.

En løpetur på asfalt fungerer også bra, men sliter gjerne mer på bena enn en tur i skogen. Gåturer er også fint for skjelettet, så her er det bare å komme seg ut. I tillegg bør du løfte tunge vekter.

Det har nettopp kommet nye anbefalinger Når det kommer til fysisk aktivitet.

Verdens osteoporose dag, 20. oktober, markeres i hele verden. I motsetning til andre merkedager, som gjerne markeres med kaffe og kaker, skal dagen i dag benyttes til å slå et slag for sterk beinhelse.

Vi satser derfor på en rask løpetur med påfølgende styrketrening hjemme på stuegulvet.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *