Husk D-vitamin i vinter!

Kosthold/ernæring, Produkter, Vitaminer/mineraler | 16. november 2016

Helsedirektoratet anbefaler at de som ikke får i seg nok D-vitamin, bør ta tran eller et annet D-vitamintilskudd daglig i perioder av året med lite sol. 

D-vitamin er et svært viktig vitamin som blant annet bidrar til et normalt immunforsvar. I tillegg bidrar D-vitamin til oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, og er viktig for at barns ben skal vokse og utvikles normalt.

D-vitamin øker også opptaket av kalsium og fosfor, og er viktig for vedlikehold av normale muskelfunksjoner.

Anbefalinger. Helsedirektoratet anbefaler et inntak av 10 mcg D-vitamin daglig fra seks måneders alder til og med fylte 75 år både for kvinner og menn. Dette dagsbehovet gjelder også gravide og ammende.

Fra 75 års alder anbefales dobbelt så mye daglig, det vil si 20 mcg. For spedbarn under seks måneder anbefales fullamming i tillegg til tilskudd av 10 mcg D-vitamin fra barnet er cirka fire uker.

For lite D-vitamin. Gode kilder til D-vitamin i hverdagskosten er makrell, ørret, laks og sild, samt fiskerogn og fiskelever. Her i landet er dessuten margarin, smør og noen melke- og ostetyper tilsatt D-vitamin.

Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viste at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kostholdet.

Kroppen lager også selv D-vitamin når du er ute i solen, men dette gjelder først og fremst sommersolen. Vintersolen gir ikke de riktige solstrålene for omdannelse av det livsviktige vitaminet.

Derfor anbefaler Helsedirektoratet at de som ikke har et tilstrekkelig inntak av D-vitamin, bør ta tran eller et annet D-vitamintilskudd daglig i perioder av året med lite sol. Huskeregelen er å ta tilskudd av D-vitamin i måneder som slutter på bokstaven r: september, oktober, november, desember, januar og februar.

TILSKUDD: Apotekets Tran er en god kilde til D-vitamin. I tillegg inneholder tran A- og E-vitamin, samt omega-3-fettsyrer.

Tilskudd. Et godt alternativ for å sikre seg tilstrekkelig inntak av D-vitamin, er å ta tran – som for eksempel Nycoplus Apotekets Tran.

Om du ikke liker tran og ønsker tilskudd av D-vitamin, kan du innta D-vitamin i tablettform – som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg eller 20 mcg.

Alle disse produktene finner du eksklusivt på apoteket.

Lurer du på om du får i deg nok D-vitamin og andre vitaminer og mineraler gjennom kosten? Prøv vår vitaminkalkulator her.

Foto: Colourbox og Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *