Hopp deg i bedre form

Uncategorized | 29. august 2016

Mange har sikkert gode barndomsminner fra lek med hoppetau i skolegården eller i hagen, men har du prøvd hoppetau som treningsform i voksen alder? Det er både effektivt, billig og krever lite plass.

Det er ikke mange leker som har overlevd så mange generasjoner som hoppetauet. Det å ha en leke som i tillegg gir fysisk aktivitet er sjeldent i vår digitale tidsalder.

Det er to hovedårsaker til at hoppetauet har vært populært over så mange år: Det er enkelt og krever lite plass. Men tauhopping er ikke bare enkelt som en leke, det er også enkelt som en treningsform.

Gode sko og lave skuldre. Du har sikkert sett boksere som bruker hoppetau når de trener. Det er for å få bedre kondisjon, fotarbeid, balanse og koordinasjonsevne. Det er mange måter du kan bruke hoppetauet på når du skal trene.

Du kan bruke det som oppvarming, du kan ha det som en del av sirkeltreningen, eller så kan tautreningen være en egen komplett treningsøkt i seg selv.

ULIKE VARIANTER: Hoppetau kommer i forskjellig lengde og tykkelse. Finn det hoppetauet som passer for deg.

Som oppvarming passer tautrening for alle, men eldre og overvektige bør være forsiktige med å bruke hoppetauet i en treningsøkt. Tauhopping er nemlig hardt for ankler, knær og hofter, så det er viktig å starte rolig og ikke holde på så lenge om gangen de første treningsøktene.

Noen vil kanskje oppleve at de blir stive i skuldrene av tauhoppingen. Derfor er det viktig å huske på å slappe av i skuldrene når man hopper. Solide joggesko med god demping er også nødvendig. Dessuten bør du prøve å hoppe på et underlag som gir litt etter, for eksempel et tregulv eller på gressplenen som sommeren.

Forbrenner mye. Trening med hoppetau styrker benmuskulaturen, som følge av hyppige støt mot bakken. I tillegg bruker du både armene og skuldrene. Og ikke minst: Du får garantert høy puls og dermed bedre kondisjon.

Ti minutter med tauhopping kan faktisk sammenlignes med å løpe to kilometer på 10-12 minutter, sykle seks kilometer på 9-12 minutter, eller å svømme 300 meter på 6-8 minutter.

Med tauhopping kan man forbrenne hele 1000 kalorier på en time. Det er nok litt lenge for de aller fleste. Men bare ti minutter tautrening tre ganger i uken vil ha god effekt på kroppen din.

En komplett treningsøkt med hoppetau kan bestå av en oppvarmingsdel, en bevegelighetsdel, en utholdenhetsdel og til slutt en styrkedel – før du avslutter med lett tauhopping og uttøying. Det er også enkelt å holde orden på fremgangen; du kan bare telle antall hopp eller antall minutter du holder på.

Visste du at det finnes hoppetau med tripp-teller og ekstra avtagbare vekter i håndtaket som gir deg ekstra belastning på overkroppen? I tillegg får du hoppetau i forskjellig lengde og tykkelse. Finn det hoppetauet som passer for deg.

Teknikk. Som med all annen fysisk aktivitet er det viktig å passe på teknikken for å unngå belastningsskader; det gjelder også tautrening. Du skal bare hoppe noen få centimetere over underlaget, med myke bevegelser, og du bør hoppe med tåballene – ikke hælen. Tauet bør helst ikke berører underlaget når du hopper.

Uansett om du bare varmer opp eller bruker det som utholdenhetstrening, er det lurt å variere hoppingen. Hopp med samlede bein, hopp på ett bein om gangen, hopp med samlede bein fra side til side, hoppe med høye kneløft eller bruk løpehopp eller dobbelthopp. Her er det bare kreativiteten som setter grenser!

Ved å veksle fotarbeid får du høyere kaloriforbrenning, og du vil også være i stand til å holde på lenger. Det kan være litt teknisk utfordrende i begynnelsen, men som med alt annet blir det enklere når man får øvd litt.

Visste du at det arrangeres verdensmesterskap i hoppetau?

Her kan du la deg inspirere og motivere av en som har skikkelig peiling på tauhopping.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *