Hjemmelaget saft – sunt og godt

Uncategorized | 7. september 2015

Å lage saft av selvplukkede bær har lange tradisjoner i Norge, og det er ikke så krevende som mange tror. Dessuten smaker det friskt og godt, og du kan selv bestemme hvor mye sukker du vil bruke i saften.

Før var safting av selvplukkede bær en vanlig høstaktivitet, mens i dag er det nesten eksotisk å få servert et glass med hjemmelaget blåbær-, solbær- eller ripssaft. Med hjemmelaget saft slipper du også unna tilsetningsstoffer, og du kan selv bestemme hvor mye sukker du vil ha i saften.

Dessuten vil de fleste være enig i at det er noe koselig og nasjonalromantisk over hjemmelaget saft. Husk at saften også kan være en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren.

Hjemmelaget saft – sunt og godt - bilde inni teksten
HJEMMELAGET: Hjemmelaget saft er friskt, godt og sunt, og det er ikke så vanskelig å lage.

Full av C-vitamin. Generelt kan man si at frukt og bær er en god kilde til C-vitamin, selv om C-vitamininnholdet varierer mellom de ulike fruktene og bærene. C-vitamin bidrar til normal energiomsetning og normal psykologisk funksjon, samt nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon. Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen og reduserer slapphet og trøtthet.

Frukt og bær er generelt sett også en god kilde til A-vitamin, B-vitaminet folat, samt mineralene kalsium og jern. Dessuten inneholder frukt og bær en del kostfiber, som bidrar til normal tarmfunksjon.

Modne bær. For å lage saft bør man bruke godt modne bær som er fulle av deilig saft, smak og næringsstoffer. Saft er også en ypperlig måte å benytte bær og frukt på som ellers er for modne til å sylte eller lage gele av. Det er flere bær og frukter som egner seg godt til saft, som solbær, blåbær, bringebær, rips og epler.

Tips til saft. Det er i all hovedsak tre måter å lage saft på: Dampkoking, koking og råsafting. Den mest effektive måten er å bruke en dampkoker. Når du skal lage saft, er det viktig å rense bær og frukt godt; kutt de så opp i biter. Husk at alle flasker som skal brukes må være rene, hvis ikke kommer det lett uønsket mugg. Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.

Slik lager du hjemmelaget saft

Dette trenger du:

1 kg blåbær (eller rips, solbær eller bringebær)

300 g sukker (avhengig av hvor søt du vil ha den)

5 dl vann

Slik gjør du:

Rens bærene og kok dem i vannet i rundt fem minutter. Sil blandingen og ha i sukker. La saften koke til det slutter å skumme.

Hell saften på steriliserte flasker eller glass (varmet i ovn på 140°C i minimum 20 minutter), sett på kork og avkjøl.

Saften oppbevares kjølig og mørkt.

Oppskriften og bildet i artikkelen er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hovedbilde: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *