Hjemmelaget gulrotmarmelade – rik på A- og C-vitamin

Frukt og grønt | 13. januar 2017

Med gulrot og appelsin som hovedingredienser, blir denne hjemmelagde gulrotmarmeladen både gyllen og velsmakende. Dessuten er den rik på både A- og C-vitamin.

Hjemmelaget gulrotmarmelade passer utmerket på brødskiven, og blir fort en favoritt blant de yngste. I tillegg kan den godt brukes til kakefyll.

Med både gulrot og friskpresset appelsinjuice som hovedingredienser, bidrar denne marmeladen godt til Helsedirektoratets råd om å innta «minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag».

Gulrot – rik på A-vitamin. Gulroten er en av våre mest populære grønnsaker. Den smaker godt og har en tiltrekkende farge, og i tillegg har den mange bruksområder. I denne oppskriften benyttes grovrevet gulrot.

Gulrotens oransje signaturfarge kommer av betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Når vi spiser gulrøtter vil kroppen omdanne betakarotenet til aktivt A-vitamin ved behov. Gulrot er faktisk en av grønnsakene som inneholder mest A-vitamin.

A-vitamin er viktig for immunforsvaret og for å opprettholde normale slimhinner. Dette vitaminet er også viktig for normal hud og normalt syn, og det bidrar til kroppens normale omsetning av jern. Visste du at to til tre gulrøtter faktisk dekker en voksen persons dagsbehov for A-vitamin?

RIK PÅ A-VITAMIN: I denne oppskriften på hjemmelaget gulrotmarmelade er gulrot selvsagt en viktig ingrediens. Gulroten er svært rik på A-vitamin.

C-vitaminrik appelsinjuice. I denne oppskriften benyttes også to desiliter friskpresset appelsinjuice. Som de fleste er klar over, inneholder appelsin mye C-vitamin. Siden vi spiser mye av denne frukten, er den en viktig kilde til dette vitaminet i hverdagskosten vår.

C-vitamin bidrar til et sunt bindevev. Vitaminet er med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. C-vitamin bidrar også til immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet. I tillegg øker dette vitaminet opptaket av jern i kroppen.

Appelsin inneholder også en del kostfiber og B-vitaminet folat, samt mindre mengder av B1-vitamin (tiamin) og mineralene kalsium og kalium.

Slik lager du hjemmelaget gulrotmarmelade

Dette trenger du:

500 g grovrevet gulrot

375 g sukker

2 dl friskpresset appelsinjuice

½ g malt kanel

1 ss revet frisk ingefær

1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Kok opp appelsinjuice, sitronsaft, sukker, kanel og ingefær.

Ha revet gulrot i og kok videre på svak varme i omtrent 15 minutter.

Fyll marmeladen i små varme og rene glass. Sett lokk på med det samme.

Avkjøl og oppbevar glassene kjølig.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *