Retningslinjer for jerntilskudd i svangerskapet

Helsedirektoratet anbefaler alle gravide å kontrollere jernstatus ved første svangerskapskontroll. Det kan føre til at flere blir rådet til å ta jerntabletter.

Allerede i første trimester bør gravide få tilbud om å ta blodprøve for vurdering av jernnivået i kroppen. På den måten kan man få råd om jerntilskudd tidlig i svangerskapet.

 

Å være i lykkelige omstendigheter krever gjerne ekstra ivaretagelse av både kropp og hode, og det å spise sunt og variert er bra for å gi den lille en god start på livet. Dog er det noen som er kvalme og sliter med dårlig matlyst, mens andre har cravings som spiller et normalt kosthold langt ut på sidelinja. Dersom du har for lavt energiinntak eller utelater hele matvaregrupper, anbefales det å ta kosttilskudd for å sikre deg og barnet ditt de viktigste næringsstoffene.

 

Nycoplus Gravid dekker dagsbehovet for blant annet jod, som er spesielt viktig for gravide og som mange får i seg for lite av. I tillegg får du tilstrekkelig med jern, folsyre, omega-3 og andre viktige vitaminer og mineraler. Ved behov for jerntilskudd i svangerskapet kan Nycoplus Gravid med fordel tas i kombinasjon med Nycoplus Jern.

 

Derfor er jern viktig for gravide

Jern bidrar blant annet til normal kognitiv utvikling hos barn, i tillegg til normal dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin. Derfor er det viktig at alle får i seg den anbefalte dosen på 15 mg jern daglig.

 

I svangerskapet øker faktisk jernbehovet til det dobbelte eller mer, blant annet fordi fosteret trenger litt, det brukes en del jern i morkaken og blodvolumet generelt i kroppen øker – noe som betyr økt jernbehov. En del kvinner opplever å få for lite jern til å holde tritt med det økende behovet, derfor er det spesielt viktig å være oppmerksom på jerninntaket allerede i første trimester.

 

Typiske tegn på at du trenger jerntilskudd, kan være tretthet, rastløse bein, dårlig muskelytelse eller uvanlige sug etter stoffer som ikke er mat – som for eksempel jord, maling eller leire.

 

Anbefaler å måle jernnivået

Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen har Helsedirektoratet fulgt de nordiske næringsstoffanbefalingene og anbefaler at alle gravide får tilbud om måling av serumferritin for jernnivå i blodet, samt måling av hemoglobin i første trimester.

 

Helsedirektoratet gir følgende råd om jerntilskudd (2018):

  • Serumferritin over 70 mg/L: Jerntilskudd ikke nødvendig
  • Serumferritin: 30-70 mg/L: 40 mg jern per dag fra uke 18 til 20 og ut svangerskapet
  • Serumferritin under 30 mg/L: 60 mg jern per dag fra uke 18 til 20 og ut svangerskapet

 

Hvis det ikke har blitt tatt en blodprøve som anbefalt, anbefales alle gravide tilskudd av 40 mg jern per dag fra uke 18-20 og ut svangerskapet.
Dersom du ikke bruker andre produkter med jern, er Nycoplus Jern 20 mg spesiallaget for gravide og doseres med 2-3 tabletter daglig avhengig av behov.

 

Trenger folat, jod og jern

Et svangerskap kan være alt fra fantastisk og givende – til tungt og slitsomt. Det gjelder bare å nyte når man kan, og stå i det om man må. Men en ting du kan gjøre, er å gi deg selv og babyen din de beste forutsetningene ved å sikre dagsbehovet for viktige næringsstoffer som folat, D-vitamin, jern, vitamin B12, kalsium og jod.

 

Får du ikke i deg anbefalt mengde av næringsstoffene gjennom kostholdet er det tilstrekkelige mengder av næringsstoffene i Nycoplus Gravid, som er spesialtilpasset gravide og de som planlegger å bli det. Har du behov for ekstra jern vil en kombinasjon av Nycoplus Gravid og Nycoplus Jern gi deg 42 milligram jern totalt. Kanskje det er nettopp det som skal til for å ha et svangerskap fylt med overskudd?

 

Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma kjøpes på apotek
Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma er et komplett kosttilskudd som trygt kan følge kvinnen gjennom hele svangerskapet og ammeperioden. Produktet kjøpes på apotek.

 

Les mer om Nycoplus Gravid her.

 

 

Foto: Shutterstock

Kilder: NHI om jern og svangerskap, Helsenorge om kosttilskudd, Helsenorge om jernmangelanemi, Helsedirektoratet om svangerskap og jern, Matportalen om kosttilskudd mens du er gravid

Publisert september 7, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Warning: Array to string conversion in /home/webazn2ud/html/nycoplus.no/wp-content/plugins/ele-conditions/inc/parse_conditions.php on line 22

Relaterte produkter

Nycoplus

Jern 20 mg

20 mg - 100 tabletter

Mild mot magen

Nycoplus

Gravid

56 tabletter + 56 kapsler

Spesialtilpasset med viktige vitaminer, mineraler og omega-3.

Nycoplus

Jern

27 mg - 100 tabletter

Mild mot magen

Nycoplus

Ferro-Retard

100 mg - 100 depottabletter

Ved jernmangel og jernmangelanemi

Vi gjør oppmerksom på at denne siden
er kun beregnet for helsepersonell.

Er du helsepersonell?