Halsbrann hos gravide

Halsbrann er en svært vanlig plage hos gravide, og forekomsten varierer fra omtrent 20 % i første trimester til så mye som 70 % i tredje trimester (1).

Ved graviditet skjer det ulike fysiologiske forandringer som kan bidra til halsbrann. Årsaken kan være at økt produksjon av progesteron reduserer muskeltonus i den gastroøsofageale sfinkteren og gir en utilstrekkelig lukking av denne. Samtidig vil fosteret etter hvert som det vokser, trykke på ventrikkelen og presse innholdet oppover.

Førstehåndsanbefaling til gravide med refluksplager er generelle, ikke- medikamentelle tiltak for å forebygge symptomer. Det anbefales i første omgang å gi råd om levevaner og endring av kosthold.

Behandling med legemidler brukes først hvis den gravide fortsatt har plagsomme symptomer etter at kosthold- og livsstilsendringer er gjennomført.

Det finnes flere typer legemidler mot halsbrann og sure oppstøt. Gravide anbefales først å forsøke alginat eller syrenøytraliserende midler.

Referanser:
1. https://www.helsebiblioteket.no/256143/sure-oppstot-og- halsbrann-hos-gravide-fordypningsstoff-til-apotek-og- helsestasjon, 24.07.2017
ID: NO/PANTO/0519/0004/13016

Publisert oktober 7, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi gjør oppmerksom på at denne siden
er kun beregnet for helsepersonell.

Er du helsepersonell?