Slik unngår du at halsbrann ødelegger sommerferien

Sommeren er omsider her, koffertene er pakket og ferien dere har planlagt i månedsvis står endelig for tur. Hele familien gleder seg, men du går rundt med en ubehagelig følelse i kroppen. En følelse du kan være foruten, om du er oppmerksom på hva som gir deg halsbrann.

Sommeren er gjerne forbundet med flere fristelser enn vanlig, særlig når det gjelder mat og drikke. Derfor er det lurt å være litt på vakt, slik at vi unngår halsbrann på ferie og at den sviende smerten ikke gjør en stopper for feriekosen.

 

Hvorfor får du halsbrann?

Halsbrann skyldes ofte at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer optimalt. Surt mageinnhold kommer derfor opp i spiserøret, som ikke er laget for å håndtere den sure magesyren. Resultatet blir sviende smerte i halsregionen.

 

Feriekosen som forverrer

Sommerferien er en tid mange gjerne vil kose seg ekstra, fristelsene er mange og i tillegg ønsker vi å slappe av og nyte ferien. Dessverre kan flere ferievaner bidra til at du lettere kan bli plaget av ubehagelig halsbrann. Derfor bør du være oppmerksom på følgende triggere:

  • Sterk og krydret mat
  • Fet og fritert mat
  • Sitrusfrukter og juice
  • Peppermynte
  • Tomatprodukter
  • Kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer
  • Sjokolade
  • Alkohol
  • Tobakk

Halsbrann oppleves forskjellig fra person til person, og det er ikke sikkert at alle de nevnte triggerne utløser plager hos deg. Men når du er oppmerksom på de ulike faktorene, blir det lettere for deg å følge med på hva du reagerer på. 

 

Halsbrann på ferie

Sommerferien er ofte noe vi gleder oss til og som er nøye planlagt. Hvorfor kaste bort den dyrbare tiden på å lide og ha vondt? Prøv å være oppmerksom på hva som utløser smertene, samt hva som kan lindre problemet når det først oppstår, så kan du nyte sommerferien helt uten å bli plaget av halsbrann. 

 

Les også: Derfor kan feriereisen gi deg halsbrann

 

Referanser: Pakningsvedlegg SOMAC Control®, SPC SOMAC Control, avsnitt 4.4, 22.05.17, Norsk helseinformatikk, brystbrannsykdom (cited: 14.12.16), Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt (cited: 14.12.16)

ID: NO/PANTO/0517/0011

Publisert mars 12, 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.