Guava – eksotisk og rik på C-vitamin

Frukt og grønt | 17. mars 2015

Guava er en eksotisk frukt som er rik på mange mineraler og vitaminer, spesielt C-vitamin. Visste du at guava inneholder 4,5 ganger så mye C-vitamin som appelsin?

Guava har sin opprinnelse fra de tropiske områdene av Sør-Amerika, der den fortsatt vokser vilt. Guavaslekten omfatter omtrent 100 arter, og dyrkes nå i mange tropiske områder – blant annet i Mexico og Nord-Afrika.

Guava finnes i mange ulike varianter. For eksempel jordbærguava som vokser i Brasil og ofte brukes som smakstilsetning i matvarer, mens varianten sitronguava vokser på Hawaii.

Eksotisk. Guava er på størrelse med en sitron, og er rund eller litt pæreformet. Fargen varierer fra lys grønn til gul, og skallet er blankt og litt ru i overflaten. Fruktkjøttet på innsiden kan være lysegult, hvitt eller rosa.

I midten av en guava finner du mange små, harde frø. Når guava er moden avgir den en intens aromatisk duft, og smaken er meget søt og aromatisk. Guava kan spises som den er, men skallet er seigt og spises ikke. Den er perfekt å dele opp i små biter og servere på et eksotisk fruktfat som dessert.

Den kan også brukes i fruktsalater og juice, til fyll i kaker eller som syltetøy og gele. Den kan være litt vrien å få tak i, men et tips er å sjekke i asiatiske butikker eller hos velassorterte frukt- og grønt-forhandlere.

VITAMINRIK: Guavajuice er en skikkelig vitaminbombe, og den er spesielt rik på C-vitamin.
VITAMINRIK: Guavajuice er en skikkelig vitaminbombe, og den er spesielt rik på C-vitamin.

Rik på C-vitamin. Guava er kalorifattig og svært rik på C-vitamin. I den offisielle Matvaretabellen ligger faktisk guava på andreplass over matvarene som inneholder mest C-vitamin per 100 gram.

Nype innehar førsteplassen. 100 gram guava inneholder hele 230 mg C-vitamin. Det er 4,5 ganger så mye som i 100 gram appelsin! C-vitamin har positiv innvirkning på svært mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt å redusere trøtthet og utmattelse.

Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev. Vitaminet er også med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer.

Kalium og A-vitamin. Guava inneholder også en del A-vitamin og kalium. A-vitamin bidrar til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon, samt å opprettholde normale slimhinner.

I tillegg er A-vitamin også viktig for å opprettholde normal hud og normalt syn, og det bidrar til kroppens normale omsetning av jern. Kalium på sin side bidrar til nervesystemets normale funksjon og normal muskelfunksjon, samt å opprettholde normalt blodtrykk.

Aromatisk duft. Guava skal avgi en søtlig aromatisk duft for å være tilstrekkelig moden. Den skal være hel og uten sår eller støtskader. En moden guava har ganske kort holdbarhet, og holdbarheten er avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen.

Guava bør lagres kjølig, men ikke for kjølig, da det lett kan oppstå kuldeskader.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *