Grønnsakssandwich til matpakken

Uncategorized | 11. januar 2016

Denne grønnsakssandwichen gjør garantert lunsjen til en næringsrik smaksopplevelse for både store og små. Sjekk oppskriften her.

2016 har så vidt startet, og den hektiske hverdagen med skole og jobb er i gang igjen. Synes du det er vanskelig å lage spennende og smakfulle matpakker? Kanskje du opplever at poden kommer hjem med halvspist matboks? Da er du ikke alene.

Det er ikke bestandig like enkelt å lage matpakker som er både sunne og appellerer til appetitten. Fortvil ikke! Denne grønnsakssandwichen er både enkel å lage, næringsrik og velsmakende – og perfekt til matpakken.

Grovt brød. Denne grønnsakssandwichen lages av grovt brød. I sine kostråd anbefaler Helsedirektoratet at vi spiser grove kornprodukter hver dag. Fullkornprodukter har nemlig et betydelig høyere innhold av kostfiber, vitaminer og mineraler enn kornprodukter laget på finmalt mel. I hverdagskosten vår er grove kornprodukter en viktig kilde til blant annet selen, jern, mangan og B-vitaminer – spesielt folat.

Næringsrike grønnsaker. I denne grønnsakssandwichen benyttes en rekke spennende grønnsaker. Selv om du selvsagt kan variere med de grønnsakene du selv ønsker, er vårt forslag å benytte avokado, gul squash, rødløk og tomat.

I hverdagskosten vår er grønnsaker en god kilde til både kalsium, jern, C-vitamin, A-vitamin og flere B-vitaminer. Dette er en av grunnene til at Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser «5 om dagen». Det vil si fem porsjoner daglig av frukt, bær og grønnsaker, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Grønnsaker er dessuten en god kilde til kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.

TOMAT: I denne grønnsakssandwichen er tomat en viktig ingrediens. Tomater inneholder mye C-vitamin og A-vitamin.

Rik på C-vitamin. Grønnsaker er en av våre beste kilder til C-vitamin, som er viktig for mange funksjoner i kroppen. C-vitamin er blant annet viktig for immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet. I tillegg bidrar C-vitamin til et sunt bindevev, samt øker opptaket av jern i kroppen.

Kalsium er først og fremst viktig for vedlikehold av normalt skjelett og normale tenner, mens jern bidrar blant annet til normal produksjon av røde blodlegemer, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

A-vitamin er viktig for immunforsvaret og normale slimhinner. I tillegg bidrar A-vitamin til normal hud og normalt syn, samt kroppens omsetning av jern. B-vitaminer bidrar blant annet til vedlikehold av normal hud og normalt hår og syn, i tillegg til normalt stoffskifte, et normalt fungerende immunforsvar og reduksjon av trøtthet og slapphet.

Grønnsakssandwich

Dette trenger du:

2 skiver ristet grovt brød

1 ss pesto

½ stk avokado

4 skive gul squash

1 skive rødløk

1 stk tomat

Slik gjør du:

Smør pesto på brødskivene.

Skjær avokadokjøttet i skiver. Rens og skjær rødløk i ringer. Vask og skjær tomaten i skiver.

Legg alle grønnsakene på den ene brødskiven. Legg den andre brødskiven oppå. Klem dem forsiktig sammen og skjær i to på skrå.

Pakk dem godt inn.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

 

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *